Musorujsag
Élő Eredmények

Williams: Azt akarjuk, hogy Sargeant jövőre is velünk legyen

Williams: Azt akarjuk, hogy Sargeant jövőre is velünk legyen

Williams
Miközben egyre zajosabbak a találgatások a fiatal amerikai jövőjével kapcsolatban, a Williams csapatvezetője, James Vowles jelezte, az istálló támogatja újoncát és egyelőre azt akarja, hogy 2024-ben is ő üljön az egyik autóban.

A szezon elején debütáló Logan Sargeant első nekifutásra egyéves szerződést kapott a Williamstől, amit a csapat továbbra sem hosszabbított meg, vezetői pedig több alkalommal is jelezték, az amerikainak fejlődnie kell, ha 2024-ben is szeretne lehetőséget kapni. Mivel a nyári szünet óta több hibát is vétett, jövőjével kapcsolatban folyamatossá váltak a találgatások.

A hetekben számos versenyzőt szóba hoztak a csapattal: sokszor olvashattuk Mick Schumacher nevét, de a tavalyi F2-es bajnok, Felipe Drugovich is gyakran szerepelt „fontos jelöltként” a hírekben. Rajtuk kívül felmerült még Liam Lawson és Théo Pourchaire is, mint lehetséges opció.

A Williams eközben igyekszik megnyugtatni Sargeantet: versenymérnökük, Dave Robson a Japán Nagydíj helyszínén arról beszélt, látható az amerikai fejlődése, hibái viszont elfedik ezt. Most a csapatvezető, James Vowles tett egyértelmű kijelentést egy, a Williams oldalán megjelenő videóban, amiben jelezte, az első számú opció 2024-re még mindig jelenlegi újoncuk.

„Logannak egyértelmű céljai vannak, amiket a szezon vége előtt el kell érnie, mi pedig folyamatosan dolgozunk vele” – kezdte a szakember. „Ez a lényeges pont: dolgozunk vele. Azt akarjuk, hogy összejöjjön neki és jövőre az autónkban üljön. Ez rajtunk is múlik.”

James Vowles (Fotó: XPB)

Vowles kiemelte, a csapatnak türelmesnek kell lenni újoncával, főleg egy olyan időszakban, amikor a fiataloknak minden korábbinál nehezebb a helyzetük. „Rögtön az F2-ből felhoztunk valakit jelentősebb tesztek nélkül. Volt másfél napja az autóban Bahreinben, majd sok sikert kívántunk neki egy olyan szezonhoz, ami rettenetes kihívások elé állítja az újoncokat” – emelte ki.

Robsonhoz hasonlóan a csapatvezető is arról beszélt, bár Sargeant a balesetével került a figyelem középpontjába Japánban, a hétvége adatainak mélyelemzése rámutatott, az amerikai valóban hozza azt a fejlődést, amit a csapat vár. „Volt pár pozitív jel, amit el kell vinnünk ebből a hétvégéből.”

„Először is, Logan más aerodinamikai specifikációval dolgozik, mint Alexander (Albon). Gyakran előfordul, hogy a teljesítménykülönbség nem akkora, mint az időmérőn látjuk. Továbbá, ha Szuzukát nézzük, a hétvége során szépen építkezett. A harmadik edzésen olyan időt futott, amivel hozta Alexander szintjét az év egyik legtrükkösebb pályáján. Szóval a fejlődés megvan, de nyilvánvaló, hogy néhány dolog és a baleset is megzavarta” – mutatott rá.

Végül aláhúzta, mivel Sargeant a Williams akadémiáján nevelkedett, majd náluk debütált az F1-ben, vagyis a csapat sokat invesztált már pályafutásába, továbbra sem akarja elengedni a kezét, sőt hajlandóak még jobban támogatni őt. „Együtt dolgozunk vele és invesztálunk belé, mert azt akarjuk, hogy sikeres legyen. Van egy juniorprogramunk, amibe továbbra is invesztálunk. Csak akkor hozunk bizonyos döntéseket, ha úgy látjuk az út végéhez értünk, de ehhez még közel sem kerültünk” – mondta.

Logan Sargeant a szuzukai balesete után (Fotó: XPB)
Borítókép: Logan Sargeant (Fotó: XPB)

További tartalmak