Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton mesterséges intelligenciával tenné igazságosabbá az FIA bíráskodását

Hamilton mesterséges intelligenciával tenné igazságosabbá az FIA bíráskodását

Racefans, Motorsport
Miközben több versenyző is kifakadt azon, hogy az FIA elmulasztotta büntetni Max Verstappent Szingapúrban, Lewis Hamilton egy újszerű megoldással javítaná a bíráskodás színvonalát.

Volt nagy zúgolódás az F1-es versenyzők körében a Japán Nagydíj hétvégéjének kezdetén. Azt nehezményezte több résztvevő is, hogy Max Verstappen egy héttel korábban Szingapúrban az időmérőn két olyan kihágást is megúszhatott egy egyszerű figyelmeztetéssel, amikért többek szerint hátrasorolásos büntetést kellett volna kapnia.

Az egyik esetben, Cunoda Juki Q2-es feltartása kapcsán az FIA utólag elismerte, helytelen ítéletet hoztak. Ezt a szingapúri bíróság egyik tagja látta be a csapatmenedzserek szuzukai pénteki megbeszélésén.

Kapcsolódó tartalom

Bár a „mea culpázás” akár dicséretes is lehetne, több versenyzőt inkább csak még inkább dühített, hogy az FIA hibázott. „Egyértelműen nagyon furcsa volt látni, hogy Max megúszta ilyen megrovásokkal” – mondta George Russell. „Nyilván következetességet akarunk. Elismerjük, hogy nem könnyű ez, de Szingapúrban egyértelműen sima ügy volt ez, tehát furcsa, hogy miért nem került sor a büntetésre.”

Noha Verstappen mellett Logan Sargeant is egy megrovással úszott meg egy hasonló feltartásos esetet, Carlos Sainz egyenesen kivételezést emelgetett.

„Kár, hogy a fickó, aki dominál és lényegében minden versenyt megnyer, az egyetlen, aki megússza ezt, miközben az összes többi versenyző büntetést kapott idén.”

„És amikor azt mondom, mindenki, tényleg gyakorlatilag mindenkit büntettek. Egy kissé furcsa ez. Reméljük, hogy tanultak belőle” – mondta a ferraris.

FIA-logó (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Lewis Hamiltonnak már az sem tetszett, hogy Verstappen megúszta a boxutca végi leparkolását, mellyel feltartotta őket a Q1-ben. A brit felvetette egy új módszer bevezetésének lehetőségét is, amivel szerinte javítani lehetne a bíráskodás következetességén.

A kérdésre, örül-e, hogy az FIA utólag tisztázta a helyzetet és azt, hogy a folytatásban következetesen rajtbüntetés jár az ilyen esetekért, elmondta:

„Nem igazán. Hány éve van már… A szabályok nagyon régóta ugyanazok. Szerintem el kéne gondolkodnunk a mesterséges intelligencián vagy valami hasonlón, hogy jó döntések szülessenek.”

A mesterséges intelligencia technológiáját az F1 (is) egyre szélesebb körben használja. Hogy ez tényleges megoldást jelentene-e a problémára, az már más kérdés. Ennek kapcsán visszatérő vitatéma a bírók személye is. Vannak, akik szerint állandó bírákat kellene alkalmazni, és azzal javulna a döntések következetessége.

Hamilton azonban másban látja a megoldást. „Szeretném látni, hogy a mesterséges intelligencia jobb munkát végezne-e vagy sem” – fogalmazott.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak