Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Egyes versenyzők nem mernének Verstappen csapattársai lenni

Horner: Egyes versenyzők nem mernének Verstappen csapattársai lenni

Sky Sports
A Red Bull csapatfőnöke elismerte, Lando Norris is érdekes lehet számukra a 2025-ös üres ülésük kapcsán, ám jelezte, Max Verstappen mellé csapattársat találni nem is olyan egyszerű feladat…

Lando Norris és Max Verstappen egymásról tett nyilatkozatai (ti. szívesen lennének csapattársak) kapcsán felkapott téma lett az elmúlt hetekben, hogy vajon lenne-e esélye a McLaren brit versenyzőjének a Red Bullnál. A szerződése 2025 végéig köti őt Wokinghoz, csapata pedig már egyértelművé tette, hogy kilépési záradékok nincsenek a megállapodásukban. Szuzukában Andrea Stella csapatfőnök arról is beszélt, hogy a javuló formájukkal egyre jobb tárgyalási pozícióban érzik magukat az együttműködésük meghosszabbítása szempontjából is.

A Red Bull viszont ettől persze még bajnokcsapat, amely jelenleg a McLaren és a teljes mezőny előtt jár, ráadásul Christian Horner csapatfőnök a Sky Sportsnak adott interjúban most elismerte, adott esetben érdekelné is őket Norris.

„Lando egy nagyszerű versenyző. Nagyszerű tehetség, remek személyiség. Természetesen egyike azon versenyzőknek, akiken rajta tartod a szemed. De sok versenyző van, akiken rajta tartod a szemed. A jelenlegi versenyzőgeneráció nagyon tehetséges”

– relativizálta a Norris iránti érdeklődésüket.

A Red Bull hiába brit székhelyű csapat, nem a legnépszerűbb a szigetországban, ami részben talán a 2021-es bajnoki csatának és annak köszönhető, hogy egy brit, Lewis Hamilton ellenfelei voltak. Felmerült, ha ők is alkalmaznának egy britet, talán a megítélésük is javulna. Hornert azonban ez a téma nem igazán foglalkoztatja.

„Nem gondolok erre sokat. Nincs brit versenyzőnk, és egy osztrák tulajdonban lévő F1-es csapat vagyunk, de nagyon is brit csapat. A dolgozóink kilencvenöt százaléka az Egyesült Királyságban él vagy az Egyesült Királyság állampolgára. Ez egy rendkívüli sikersztori az angliai F1 számára, és Milton Keynes számára is, amely az egyik legértékesebb kincs” – hangsúlyozta.

Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Rámutatott arra is, hogy nincsenek feltétlenül rászorulva Norrisra, mivel van saját versenyzőprogramjuk, ahonnan reményeik szerint újabb csillagok fognak kikerülni. „Megvannak a versenyzőink házon belül, de az egész versenyzőpiacra figyelünk. És képzelhetik, hogy bizonyos szektorokból eléggé nagy az érdeklődés a Red Bull autója iránt.”

Ám bármennyire is vonzóvá teszi ezt az ülést a Red Bull jelenlegi versenyképessége, az a tény, hogy Max Verstappen 2028-ig a csapatnál lesz, Horner szerint többeket inkább megriaszt.

„Max csapattársának lenni sosem könnyű. Van, aki talán vállalja ezt a kihívást, míg más talán nem. Max magas szinten működik. A magabiztossága, az elhivatottsága, a tehetsége alapján nehéz elképzelni, hogy bárki le tudja győzni ugyanazzal az autóval.”

„Természetesen a megszerezhető két legjobb versenyzőt akarjuk. Remélem, hogy a saját versenyzőink közül kerül ki. Ha nem érezzük úgy, hogy megvan a képessége hozzá, akkor ezen kívül is körül fogunk nézni, és megkérdezzük, ki elérhető.”

Az esélyesek közé tartozik a következő évnek az Alpha Taurival nekivágó Daniel Ricciardo, de a Red Bull tartalékversenyzője, Liam Lawson is. Az új-zélandi tehetségről az idei erős bemutatkozása kapcsán felröppent a pletyka: a Red Bull garantálta neki, hogy 2025-re F1-es ülést kap az egyik csapatánál. Horner ezt nem erősítette meg. „Az életben semmire sincs garancia. Nagyszerű munkát végzett, igazán lenyűgözött bennünket. Pontosan azt csinálta, amit várhattunk tőle. Megragadta a lehetőséget, és Daniel távollétében igazán megmutatta, mire képes. Ezzel magára irányította a figyelmet, és nagyon jót tett neki. Tovább fogjuk fejleszteni őt, ahogy visszatér a teszt- és tartalékversenyzői szerepébe. Mindenképpen jelölt lesz 2025-re” – fogalmazott Horner.

Borítókép: Christian Horner és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak