Musorujsag
Élő Eredmények

Hülkenberg: Akarok még bajnok lenni? Nem. Csak élvezem!

Hülkenberg: Akarok még bajnok lenni? Nem. Csak élvezem!

RaceFans
A Haas rutinos versenyzője, Nico Hülkenberg őszintén beszélt arról, visszatérése előtt is tudta, hogy nehéz dolga lesz a mezőny második felében, azt pedig, hogy újra a királykategóriában lehet, továbbra is élvezi, ellentétben a „távozása” előtti időszakkal.

A 2010-es évek elején szupertehetségként érkező Nico Hülkenberg F1-es pályafutása nem a tervek szerint alakult: a német bár az esetek többségében kihozta a maximumot lehetőségeiből a középmezőnyben, sosem jutott győzelemre esélyes autóhoz. 2019-ben így, be nem váltott ígéretként „távozott” a mezőnyből, igaz, a tűz közeléből nem – tartalékosként az F1-es körforgásban maradt.

Beugrósként több futamon is részt vett a Racing Point, majd az Aston Martin pilótájaként, a tavalyi év végén pedig szerződést kapott a rutinos versenyzőre vadászó Haastól, így három év után újra a mezőny tagja lehetett. A visszatéréssel sokak szerint egy „új Hülkenberg” érkezett.

2023-ban ugyanis jóval lazább, közvetlenebb és felszabadultabb: szemmel láthatóan sokkal jobban élvezi, hogy a mezőnyben lehet, annak ellenére, hogy csapata fennállása egyik legnehezebb évét futja. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, számított rá, hogy lesznek nehézségek, de a lehetőséget most ki akarja élvezni, a hároméves távollét után ugyanis több dolgot is átértékelt magában.

„Nekem, személyesen pozitív volt az a három év, amit az F1-től távol töltöttem” – nyilatkozta a RaceFansnak. „Elszakadtam a sporttól és a versenyzéstől, egy kicsit tudtam normális életet élni: megházasodni, családot alapítani, ilyenek. És aztán újra sikeréhesen visszatértem.”

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

„Újra érzem, hogy motivált vagyok és szenvedélyes. Elégedett vagyok, de közben többre is vágyom. Igen, mostanában nehéz dolgunk van a futamokon. Ez frusztráló, főleg ebben a pillanatban, de a következőben is az lesz. De a pozitívumok még mindig felülmúlják a negatívumokat. Amikor tavaly elköteleztem magam, tudtam, hogy nemcsak szép, napsütéses napjaink lesznek, hanem esősek is, de ez is része az F1-es utazásnak. Része ennek a munkának. Próbálunk javulni” – mutatott rá.

Megjegyezte, a helyzet, amiben van nem új számára, hiszen teljes F1-es pályafutását a középmezőnyben, illetve néha-néha a mezőny végén töltötte. „Mindig keményen kellett dolgoznom, végig a pályafutásom alatt. Folyamatosan a középmezőnyben voltam, és azért ott elég kemény az élet. Ki kell tenned a könyököd. Mindig oda kell tenned magad, mindig a legjobb formád kell hoznod. Ha valami nem sikerül, annak azonnal megfizeted az árát. Most talán jobban, mint eddig bármikor.”

A beszélgetés során szóba került, szeretne-e még világbajnok lenni, amire a német kendőzetlen őszinteséggel válaszolt. „Nem. Egy kicsit ostoba ez tőlem… butaság ezt mondani, de ez nem reális. Bármennyire is szeretnék álmodozni róla, ez most nincs benne a pakliban. Számomra ez most arról szól, hogy élvezem az F1-et, élvezem, amit csinálok, és a legtöbbet akarom kihozni belőle.”

„Szerintem ez jó irányvonal, mert ebben a sportágban csak akkor nyerhetsz, ha jó autó van alattad. Ha nincs, akkor a valóság az, hogy nem fogsz nyerni. Ez már csak így megy. Kivéve, ha nem történik valami őrült, előre nem látható dolog. Szóval a legfontosabb az, hogy mindent megtegyek, és minden alkalommal a legjobbat hozzam ki magamból” – mutatott rá.

„Jó helyen vagyok, boldog vagyok, jól érzem magam a bőrömben. Az F1-es pályafutásom első etapjának a végén voltak pillanatok, amikor nem szerettem a paddockba járni. Feszültek voltak a dolgok, a csapatommal is, a vezetőséggel is. Nem éreztem magam boldognak, nem éreztem jól magam. Most más, jó érzés, hogy pozitív környezetben vagyok. Nem gondolok a győzelemre, mert nem reális. Persze, sikeres akarok lenni. Annyira, amennyire csak lehet. Ha megtörténik, remek. Ha nem, hát az élet megy tovább” – zárta gondolatát.

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)
Borítókép: Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

További tartalmak