Musorujsag
Élő Eredmények

Így lehet világbajnok Verstappen már a katari sprinten

Így lehet világbajnok Verstappen már a katari sprinten

Boxutca, Auto Motor und Sport
Jöhet a bajnokavatás a hétvégi Forma–1-es Katari Nagydíjon. Max Verstappennek jó esélye van már szombaton bebiztosítani a harmadik címét. Elmondjuk, mi kell hozzá!

Egy hét szünet után Katarban folytatódik a 2023-as F1-es bajnokság, amely jó eséllyel a bajnokavatásához is ér ezen a hétvégén. Max Verstappennek most nyílik először matematikai esélye a címének bebiztosítására, ráadásul igen jók a statisztikai esélyek arra, hogy ez meg is történjen.

A Katari Nagydíjon extra pontszerzési lehetőséget kínál, hogy sprinthétvégéről van szó. Szombaton legfeljebb 8 pont szerezhető, és a számokat nézve akár a sprintes bajnokavatásra is sor kerülhet.

Az már Japánban eldőlt, hogy 2023-ban csak Red Bull-versenyző lehet világbajnok. Verstappen jelenleg 177 pontos előnnyel rendelkezik Sergio Pérezzel szemben. Katarral együtt még 180 pont szerezhető, ami azt jelenti, hogy a szombati sprint után a hollandnak legalább 172, a vasárnapi verseny után pedig legalább 146 pontos előnnyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy bajnok legyen.

Ez alapján Verstappennek elég a 3 pontot érő hatodik helyen célba érnie a sprinten ahhoz, hogy Pérez eredményétől függetlenül megkoronázzák.

Péreznek eközben legalább harmadikként kell célba érnie a sprinten, hogy vasárnapig életben tarthassa a bajnoki álmait. Ebben az esetben viszont már Verstappen segítsége is kell neki.

Verstappen világbajnok a katari sprinten, ha…

…6. vagy annál jobb helyen ér célba

…7 és Pérez legfeljebb 2. lesz.

…8. és Pérez legfeljebb 3. lesz

…nem szerez pontot és Pérez legfeljebb 4. lesz

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A vasárnapi lehetőségek a sprint eredményétől függenek, ám sokat elmond Verstappen helyzetéről, hogy

amennyiben a számára legrosszabb forgatókönyv szerint alakulna a szombat, vagyis nulla pontot szerezne, miközben Pérez bezsebelné a győzelemért járó 8 egységet, másnap a versenyen még akkor is elegendő lenne számára egy 8. hely  a bajnoki cím bebiztosításához.

A statisztika alapján tehát a Red Bull jobban teszi, ha már szombatra bekészíti a pezsgőket. Amennyiben a 19 körös sprint hoz bajnokavatást, az az F1 történetének hetedik szombati bajnokavatója lesz, de értelemszerűen az első, amire sprint után kerül sor.

Korábban azért volt hat szombati bajnokavató, mert az 1980-as évekig sok esetben szombaton rendezték a versenyeket.

Érdekesség, hogy Nelson Piquet mind a három bajnoki győzelmét szombaton biztosította be. Az 1981-es Las Vegas-i és az 1983-as kyalami versenyt szombaton rendezték meg, míg 1987-ben azért ünnepelhetett már az időmérő edzés szombatján Szuzukában, mert riválisa, Nigel Mansell megsérült, és már aznap eldőlt, hogy nem áll rajthoz a versenyen.

A szombati bajnokavatás tehát nem lenne egyedi az F1 történetében, a sprint miatt viszont mégis azzá válna. Verstappen esetében viszont már szinte megszokott, hogy van valamilyen rendkívüli körülmény a címét hozó versenyen. 2021-ben Abu-Dzabiban az utolsó körben nyert, majd a Mercedes sikertelen óvása után vált csak biztossá az elsősége; 2022-ben Japánban pedig egy rövidített esős versenyt követett egy utólagos büntetés valamint a pontszámítások körüli mizéria, ami miatt csak az első interjúja során tudta meg, hogy világbajnok.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak