Musorujsag
Élő Eredmények

Norris: Nincs Verstappen-autó, csak jól és rosszul alkalmazkodó versenyzők

Norris: Nincs Verstappen-autó, csak jól és rosszul alkalmazkodó versenyzők

Racing News 365
A Red Bull egy Max Verstappenre tervezett autó – többen ebben látják a magyarázatot Sergio Pérez óriási hátrányára. Lando Norris viszont nem hisz ebben az elméletben.

Jó eséllyel még öt verseny hátra lesz az idei bajnokságból, amikor Max Verstappent már megkoronázzák. A hétvégi Katari Nagydíjon mindössze három pontot kell szereznie a címvédőnek a szombati sprinten ahhoz, hogy ténylegesen újra címvédő legyen.

Miközben a csapat idei fölénye tükrében az nem olyan meglepő, hogy a Red Bull már Japánban bebiztosította a konstruktőri címét, annak nem kéne törvényszerűnek lennie, hogy az egyéni küzdelem is ennyire egyértelmű legyen. Hogy mégis az, az Sergio Pérez hatalmas lemaradásának köszönhető, melynek kapcsán különböző elméletek születtek.

Korábban a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff utalgatott rá, hogy gyanúja szerint a Red Bullon belül nincs egyenlőség, a múlt héten pedig Pérez édesapja, Antonio Pérez Garibay tett egy kijelentést arról, hogy a fiát a Red Bull csak a második hely megszerzésére szerződtette 2021-ben, az autóját pedig Verstappenre fejleszti és hangolja, miközben Sergiónak egyszerűen muszáj egy számára idegen autóhoz alkalmazkodnia emiatt.

Kapcsolódó tartalom

Miközben a két versenyző stíluskülönbsége nyilvánvalóan jelent problémát (elsősorban Pérez számára), nem mindenki hiszi azt, hogy Verstappen egyszerűen a kedvezményezett státuszának köszönheti a házon belüli fölényét. Lando Norris szerint olyan, hogy egy versenyzőre tervezett autó, nem létezik.

„A csapat egyszerűen nem tervez egy adott személyre autót. Talán egy tökéletes világban. A mi munkánk viszont, hogy hozzuk az eredményt, függetlenül attól, mit csinál az autó. Max valami hasonlót mondott azután, hogy Toto megjegyzést tett a Red Bullra, és nem gondolnám, hogy ők egyszerűen valakire terveznének egy autót.”

„Ez egyszerűen nem így megy. Nagyon is a versenyzőn múlik, hogy el tudja vezetni az autót, amit adnak neki. Ha úgy adódik, hogy lassabb vagyok a csapattársamnál valamilyen okból, akkor nem végzek elég jó munkát. Ez ennyire egyszerű. Ez a versenyző munkája, ezért vagyunk itt” – magyarázta Norris a Racing News 365 portálnak.

Kiemelte, miközben a csapat az autót próbálja a lehető legjobbá tenni, a versenyzőnek az a feladata, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az autóból. Ez az alkalmazkodást is magába foglalja. „Számomra a legfontosabb, hogy az autó gyors legyen. A kívülállók néha nem értik meg, hogy a versenyző feladata, hogy vezesse, amit kap, a lehető leggyorsabban.”

„Igen, azt akarod, hogy az autó klassz legyen számodra és passzoljon hozzád, de a versenyzők elég pénzt kapnak ahhoz, hogy kihozzák belőle a legjobbat minden körülmények között.”

„Akár olyan autóról van szó, amit szeretek, akár olyanról, amit nem szeretek, amivel nehéz, nekünk az a feladatunk, hogy kimenjünk és vezessük, amit adnak nekünk. Van, hogy gyors autód van és klassz vezetni, de végső soron én mindig a nehezen vezethető autót fogom választani, ha az gyors, és nem a jól vezethetőd, ha az lassú.”

„Az elsőbbséget az élvezi, hogy próbáljuk gyorssá tenni az autót. Ha nehéz vele, akkor nehéz vele, és dolgozunk rajta, hogy jobban vezethetővé tegyük.Végső soron nyilván szeretnék jól vezethető autót, és foglalkozom is ezzel, de mindig a gyorsabb autót választanám a könnyebben vezethető helyett, mivel ez a munkánk” – elmélkedett a McLaren britje.

Hogy ezt mondja, az aligha véletlen. Norris már tavaly, de az idei nagy javulásuk óta is azt mondja, nem vezetheti úgy az autóját, ahogyan szíve szerint tenné, mert alkalmazkodnia kell bizonyos sajátosságokhoz. Ő és Oscar Piastri is megerősítette: hiába lett versenyképesebb az MCL60-asuk az elmúlt hetekben, hónapokban, még mindig nehéz boldogulni vele, de mindketten inkább ezt preferálják, mint egy lassú, de kényelmet biztosító autót.

Borítókép: Lando Norris, Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak