Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Sosem mondtam, hogy a nyolcadik bajnoki címmel befejezem

Hamilton: Sosem mondtam, hogy a nyolcadik bajnoki címmel befejezem

Blick
Tizenhat éve a Forma–1-es mezőny tagja Lewis Hamilton, és továbbra is mindent a sportágnak rendel alá. Elmondta, miért nem áll még készen az apaságra, beszélt a visszavonulásról és az esetleges visszatérésről.

Két évvel hosszabbította meg a szerződését Lewis Hamilton a Mercedesszel, így 2025 végéig garantáltan a Forma–1-es mezőny tagja marad. A mostani megállapodás lejártakor már közel 41 éves lesz, és 19 F1-es idény lesz a háta mögött.

Hamilton a svájci Blicknek adott interjúban tekintett vissza az eddigi útjára, és elmondta, miben változott leginkább a 2007-es debütálása óta. „Az első Forma–1-es évemben csak huszonkét éves voltam. Még gyerek voltam, tapasztalatlan. Gyors, de akkoriban nem éreztem valami jól magam a bőrömben. Még csak próbáltam felfedezni a személyiségemet, hogy kivé akarok válni.”

„Ma sokkal boldogabb vagyok, mint akkoriban, és tudom, ki vagyok.”

„Ismerem a céljaimat, a pályán kívülieket is, és elmondhatom, hogy sok mindent jól csináltam. Élvezem, amit csinálhatok. És mindannyiunknak tanulnunk kell, sosem mondhatjuk azt, hogy soha” – állapította meg a brit.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hogy a folytatással mi a célja, az egyértelmű. A közel két év nyeretlenség után Hamilton mindennél jobban vissza akar térni a győztesek útjára, és szeretne még egy esélyt a nyolcadik világbajnoki címre, amivel egyedüli rekorderré válhat. Ez a pályafutása betetőzését jelentené – ám elmondása szerint nem feltétlenül jelentené a pályafutása végét.

„Sosem mondtam azt, hogy a nyolcadik egy stoptábla lenne számomra. De ez majd csak akkor derül ki, ha tényleg eljutok idáig”

– mondta.

Mindez a család kérdése kapcsán merült fel, Hamilton ugyanis elárulta, hiába lesz lassan 40, még nem érzi késznek magát arra, hogy apa legyen és elkötelezze magát. „Pillanatnyilag nem. Nem. Erre nincs időm. Élvezem, hogy nagybácsi vagyok” – jelentette ki.

Úgy érzi, az F1 túl sokat követel ahhoz, hogy efféle felelősséget vállaljon azon kívül. „Pontosan. Még nem szántam rá magamat erre a nagy lépésre. Még vannak céljaim a versenyzésben, és minden más ezek után jön. Százszázalékosan akarom végezni a munkámat. Természetesen szükség van a magánélet egyensúlyára is, és kompromisszumokra. De szerencsére én még idáig nem jutottam el.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes/Sebastian Kawka)

A már visszavonult társai közül többen némi kihagyás után visszatértek az F1-be vagy a versenyzéshez. Fernando Alonso két évig bírta F1 nélkül, Sebastian Vettel már az első szabad évében eljutott oda, hogy újra a versenyzés gondolatával kacérkodik, és folyamatosan találgatnak arról, hogy később esetleg visszatérhet-e a sorozatba bármilyen szerepkörben.

Hamilton leszögezte, ő még más funkcióban sem tervez újra az F1-ben dolgozni, ha egyszer visszavonul. „Velem ez nem fog megtörténni. Ha a fejezetet lezárom, akkor vége. Nem tudom elképzelni, hogy a paddockban vagy a garázsban álldogáljak úgy, hogy nem vezetek. De persze soha ne mondd, hogy soha” – hagyott nyitva azért maga előtt egy kiskaput.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak