Musorujsag
Élő Eredmények

Piastrit nem zavarta, hogy Norris hamarabb kapott fejlesztéseket

Piastrit nem zavarta, hogy Norris hamarabb kapott fejlesztéseket

F1i
Noha a McLaren a 2023-as szezon során többször is a rutinosabb csapattársnak, Lando Norrisnak bocsátotta először rendelkezésére az új fejlesztéseket, a márkatárs, Oscar Piastri úgy érzi, az ütemterv teljesen fair volt.

Az idényt döcögősen kezdő alakulat az Osztrák Nagydíjon indította el átfogó fejlesztési programját: azóta több alkalommal is pályára vittek jelentős újításokat, legutóbb Szingapúrban. Ezeket rendszerint a rutinosabb Lando Norris kapta meg, kinek a fejlesztésekkel látványosan jobbak voltak az eredményei, mint a csapattársnak.

Oscar Piastri ezen felül „később tudott” tapasztalatot gyűjteni az újításokkal, bizonyos szempontból tehát hátrányban volt a márkatárssal szemben. Őt magát azonban nem zavarta a McLaren fejlesztési üteme, sőt, igazságosnak érezte azt.

Az ausztrálnak ugyanis nincs kivetnivalója azzal kapcsolatban, hogy egy csapat rutinosabb versenyzőjének adja oda először az újításokat és tőle vár visszajelzéseket arról. „Természetesen nagyszerű lett volna, ha mindketten rögtön megkapjuk (a fejlesztéseket), de teljes mértékben megértem, miért Lando autójára kerültek fel hamarabb” – fogalmazott.

Andrea Stella (Fotó: XPB)

„De igyekszünk annyira igazságosak lenni, amennyire csak lehet. Hollandiában például én kaptam meg először egy első szárnyat, szóval fontos megjegyezni, hogy nem volt mindig teljesen egyoldalú ez a dolog” – mutatott rá.

A csapatvezető, Andrea Stella a téma kapcsán kiemelte, a versenyzők sosem kérdőjelezték meg döntéseiket, hiszen tisztában vannak vele, hogy a McLaren érdekei az elsődlegesek. „Az egyik legfontosabb dolog az, hogy a McLarennél teljese higgadtsággal kezeljük az ilyen jellegű beszélgetéseket. Oscar és Lando is megérti, hogy a csapat prioritást élvez” – emelte ki.

„Monza után is beszéltünk a fejlesztésekkel kapcsolatos prioritásokról, és arról, hogy fontos a lehető leggyorsabban a lehető legjobb teljesítményt hozni. Értelmetlen a fejlesztéseket a garázsban hagyni, ha tizedeket nyerhetünk velük. Ez ésszerű, és még akkor is, ha generál némi frusztráltságot, azt hiszem, mindenki elég érett és mindenki elég jó csapatjátékos ahhoz, hogy megértse, ez a helyes dolog” – zárta gondolatát a szakember.

Oscar Piastri és Lando Norris (Fotó: XPB)
Borítókép: Oscar Piastri és Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak