Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Egyesek nem fognak örülni, de támogatom az Andrettit!

Hamilton: Egyesek nem fognak örülni, de támogatom az Andrettit!

F1, Racefans
Amolyan tabu témának érződött a csütörtöki sajtónapon az Andretti-csapat Forma–1-be való felvétele, de Lewis Hamilton nem törődött azzal, mit mondanak a csapatok, és beállt a projekt mögé.

Lehetett volna amolyan örömhír is, hogy az FIA bejelentette, Michael Andretti csapata minden kritériumuknak megfelelt, így ha az F1 tulajdonosa is jóvá hagyja, legkorábban 2025-től ők lehetnek a sorozat 11. csapata. Csakhogy az amerikaiak jelentkezését, de egyáltalán a mezőnybővítést gondolatát és lehetőségét is meglehetős ellenszenv övezi az F1-es csapatok részéről, akik leginkább azt nehezményezik, hogy egy új csapat számukra csak bevételcsökkenést hozna.

Ez a fajta hangulat a csütörtöki sajtótájékoztatón is érezhető volt, amikor az F1-es versenyzőket Andrettiék csatlakozásának lehetőségéről kérdezték. Fernando Alonso két tűz között találta magát, hiszen pár éve még Michael Andretti biztosított neki lehetőséget az Indy 500-on való indulásra, most viszont azok után kellett beszélnie a projektjükről, hogy jelenlegi főnöke, az Aston Martin tulajdonosa, Lawrence Stroll nyíltan kimondta: nincs szükség 11. csapatra.

Kapcsolódó tartalom

„Igen, egy nagyszerű csapat. Ismerem Michaelt. Nyilván nagy névvel bővülne a Forma–1. De mások felelnek ezekért a döntésekért, az FIA, az FOM és a csapatok is. Nem igazán tudom, mit mondjak. Bármi is lesz a végső döntés, rendben lesz” – szabadkozott a kétszeres világbajnok.

„Kedvelem Michaelt és a szervezetét, de közben megértem az egyéb dolgokat is, és támogatom az Aston Martint, bármi is az álláspontja. Én mindennel kiegyezek.”

A kérdésre a versenyzőtársak sem szívesen válaszoltak. Sergio Pérez is azt mondta csak, hogy egy „jó név” érkezne az F1-be, de ez nem rajtuk múlik. „Egy jó név, egy jó csapat jönne a sportba, de meglátjuk, mi lesz.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

George Russell eközben a sajtótájékoztató második körében olyan véleményt formált, amilyet csapata, a Mercedes is elvárna tőle. „A Forma–1 a motorsport csúcsa, és minőségi versenyzést akarunk látni. Nem vagyok mellette, sem ellene, de egyértelmű, hogy ha jönne egy új csapat, minőségi csapatra lenne szükség, aki valami pluszt ad a sportnak. És versenyt akarunk látni. Ideális esetben tíz csapat harcolna egymással. Biztosra veszem, hogy az F1 a lehető legjobb döntésre fog jutni. Mi csak minőséget akarunk a mennyiséggel szemben.”

 

Hamilton: Ez nem fog tetszeni egyeseknek, de…

Csapattársa, Lewis Hamilton eközben a külön sajtóbeszélgetésén sem beszélni nem félt a témáról, sem kimondani azt, hogy ő támogatná Andrettiék felvételét.

„Én mindig is úgy éreztem, hogy nincs elég autó a rajtrácson.. Miközben világos, hogy lesznek emberek, akik nem fognak örülni, hogy támogatom őket, szerintem ez egy nagyszerű dolog. Lehetőség arra, hogy több munkahelyet teremtsenek, két további ülés lenne elérhető, akár egy női versenyző is érkezhetne. Ez megnyitna bizonyos lehetőségeket, és szerintem izgalmas lenne a verseny szempontjából is”

– jelentette ki.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A címvédő Max Verstappen egyfelől elismerően nyilatkozott Andrettiékről és a csapataikról, másfelől azt is megérti, miért dilemma a felvételük a többi csapat számára.

„Minden, amit eddig láttam tőlük, valamint a partnereik és maga a név is azt mutatja, hogy ők egy igazi profi csapat. Ezért klassz lenne, mert több lehetőséget biztosítana a versenyzők számára is. De megértem a csapatok nézőpontját is, hogy nem akarják ezt. Szóval nehéz kérdés.”

„Végső soron az FIA, a csapatok és az FOM dolga ez, ők több információval rendelkeznek arról, mennyire komoly mindez, és mennyire készültek fel. Ezért nem lesz ez egy könnyű döntés” – állapította meg a Red Bull versenyzője.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak