Musorujsag
Élő Eredmények

A bajnoki interjú: „Meddig fog tartani? Inkább azon múlik, meddig akarok itt lenni”

A bajnoki interjú: „Meddig fog tartani? Inkább azon múlik, meddig akarok itt lenni”

F1
Egyből tudta, hogy jó autója van, de nem sejtette, hogy ilyen dominancia lesz belőle. Elmondta, mikor érezte magán a legnagyobb nyomást, mely győzelmeit, pole-jait tartja a legjobbnak, és arról is beszélt, meddig juthat még. Max Verstappen bajnoki interjúja!

Háromszoros világbajnok. Hogy hangzik?

Max Verstappen: Természetesen nagyszerűen hangzik. Olyasmi, amire még csak álmomban sem mertem gondolni. Természetesen büszke pillanat ez számomra, a családom számára, a szűkebb család számára. Elképesztő megélni ezt a csapattársaimmal. A rádióban is mondtam a levezető körön: mindig a teljesítményről beszélünk, és lehetsz hálás ezért a csapatnak, de közben én az egész hangulatot élvezem. Azt, hogy ezekkel az emberekkel dolgozhatok, talán még fontosabbnak tartom. Nagyon fontos, hogy úgy érkezem a pályára, hogy tudom, kedves emberekkel dolgozhatok együtt.

 

Hová sorolod ezt a bajnoki címet a háromból?

Verstappen: Ez a legjobb. Az első a legérzelmesebb, mert azzal teljesül be az álmod az F1-ben. De ez határozottan a legjobb évem volt. Az egymás utáni győzelmek és hasonlók, maga az autó pedig a lehető legjobb állapotban volt. Számomra ez talán az, amire a legbüszkébb vagyok, a kiegyensúlyozottság miatt.

Max Verstappen és a Red Bull ünneplése (Fotó: Red Bull/Getty))

 

Ugorjunk az év elejére. Amikor először vezetted az RB19-est a teszten, egyből tudtad, hogy ez az az autó, ami meghozhatja neked a harmadik világbajnoki címedet?

Verstappen: Mindig nehéz megmondani. Mindig is klassznak éreztem, és azt gondoltam, hogy jó az egyensúlya, de sosem tudhatod, hogy a többi csapat mivel áll elő a tél folyamán. És én komolyan arra számítottam, hogy szoros lesz Bahreinben. De mind kellemesen meglepődtünk, hogy mennyire jó volt az autó ott. Az viszont csak egyetlen pálya. És természetesen amikor a következő pályákra mentünk, láttuk, hogy mindig gyorsak vagyunk, főleg a versenyen. Mindig jó volt a versenytempónk. Ez mindig ígéretes.

Aztán az év, amit teljesítettünk… Sok nagyszerű eredményt értünk el, nehéz körülmények között is, amikor könnyű volt hibázni csapatként. Még úgy is, hogy ennyire domináltunk. De kihoztuk a legtöbbet a versenyekből, és hihetetlen munkát végeztünk.

 

Az év mely pontján tudtad, hogy a bajnoki cím a kezedben van?

Verstappen: Nos, most tudtam meg, nem? De nem, természetesen lendületbe jöttünk, és versenyről versenyre nőtt az előny. Csak magammal foglalkoztam, próbáltam minden egyes hétvégén a legjobbat kihozni belőle. Számomra ez fontosabb volt, mint a bajnoki címről álmodozni, mert az álmodozás nem igazán visz sehová. Ez az erőfeszítésen, a munkán múlik, amit beleölsz, hogy elérd a céljaidat.

 

Christian Horner azt mondta, olyan szinten működsz, amilyet ő még sosem látott. Szerinted emeltél a színvonalon idén. Új szintre léptél?

Verstappen: Próbálok fejlődni. Nem feltétlenül gondolom, hogy gyorsabb versenyző lettem, de nagyobb tapasztalattal rendelkezem az autóban. Versenyzőként érettebbé váltam, de szerintem az életben is, emberként. Ha az első F1-es szezonomhoz viszonyítok, ez sokat segít mindenféle nyomáshelyzet kezelésében egy hétvége során. Mindenben, amivel szembesülsz, például nehéz körülményekkel. És végső soron ez rólad szól: próbálsz minden hétvégén teljesíteni, ami szerintem a Forma–1-ben nagyon nehéz.

Max Verstappen és Christian Horner (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

 

Mikor érezted a legnagyobb nyomást az év során? Melyik versenyen?

Verstappen: Jó kérdés. Nem tudom. Bizonyára nehéz pályaviszonyok mellett volt. Például Zandvoortban, amikor slickeken mentem és esett. Alapvetően szeretek esőben menni, de azt is tudom, hogy vezetem a bajnokságot, és ha kicsúszok és ott ragadok, sok pontot veszítek. Természetesen mindig kicsit a határ alatt maradsz, de ez is lehet veszélyes

Amikor slickeken voltam odakint, éreztem a nyomást. Van, hogy az emberek mögötted kicsit gyorsabbak, mert semmi vesztenivalójuk nincs. Nagyon más szemléletmód ez, amikor a bajnoki címért harcolsz.

 

Visszatekintve a szezonra, mik voltak a csúcspontok? A legjobb győzelem?

Verstappen: Volt pár. A miami győzelmemet igazán élveztem. Spát, Zandvoortot, de Szuzukát is. A csapattal megnyertük a konstruktőri bajnokságot, és fantasztikus volt. Nehéz egyet kiválasztani.

 

Melyik volt a legkielégítőbb pole pozíciód?

Verstappen: Talán a szuzukai. Igen, volt pár. Rendben, talán az nem számít, de a spáit is élveztem. Olyan körülmények között igazán oda kell tenned magad. De Szuzukában az autó egyszerűen sínen ment. Hihetetlen volt vezetni. És miközben vezettem, mosolyogtam, ami nem gyakori egy időmérős körön.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

 

Melyik volt a csapat legjobb teljesítménye idén?

Verstappen: Szinte mindegyik hétvége, hogy őszinte legyek. Nem tudok kiválasztani egyet. Sok eltérő pálya, nehéz helyzetek. Szerintem nagyszerűen dolgoztunk. Nem tudom egyiket a másik elé helyezni.

 

És mit érhetsz még el a sportban? Hány további bajnoki cím van még benned?

Verstappen: Ez nagyban függ a csomagtól, nemde? A Forma–1 így működik. Személy szerint még fiatal vagyok, noha már az F1-ben vagyok egy ideje. Igen, mindenképpen van még bennem pár év, amikor még a csúcsformámat hozhatom. De nem látom, meddig fog tartani. Őszintén szólva szerintem sokkal inkább azon múlik, meddig akarok itt lenni. Ez más.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

 

Még maradt öt verseny, a bajnokság a zsebben. Változtat ez a hozzáállásodon az év hátralévő részében?

Verstappen: Nem igazán. Ma például természetesen tudtam, hogy csak három pontot kell szereznem a bajnoki címhez, de ettől még nyerni akartam. Még mindig azért vagyok itt, hogy próbáljam a lehető legjobb munkát végezni. Ez lesz vasárnap is. Amikor majd megyek a következő versenyre, újra nyerni próbálok, mert nagyszerű autóm van. Tudom, hogy a többiek zárkóznak fel, szóval elég szoros lesz. De a szemléletmódom ugyanolyan. Nem fogok hirtelen többet kockáztatni a különböző párharcokban. Elégedett vagyok a jelenlegi teljesítményemmel.

Katari Nagydíj – futam, 18:30-tól az M4 Sporton!
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak