Musorujsag
Élő Eredmények

„Schumacher volt a Ferrari érzelmi motorja” – Stella és egy sikercsapat titkai

„Schumacher volt a Ferrari érzelmi motorja” – Stella és egy sikercsapat titkai

Beyond the Grid
A Michael Schumacher nevével fémjelzett korszakban fiatal mérnökként volt a Ferrari sikercsapatának tagja, ma csapatfőnökként próbálja alkalmazni az akkor tanultakat. Andrea Stella a domináns Scuderia sikerének titkáról és bajnokuk ebben vállalt meghatározó szerepéről beszélt.

Éppen abban az évben csatlakozott frissen végzett egyetemistaként a Ferrarihoz, amelyben Michael Schumacher megtörte a 21 éves átkot, és elvitte Maranellóba az egyéni világbajnoki serleget. Andrea Stella, a McLaren jelenlegi csapatfőnöke akkor még csak az egyik tesztcsapat (igen, a vörösöknek akkoriban több is volt) fiatal szakembere volt, aztán Schumacher teljesítménymérnöke lett.

Az azokban az években szerzett tapasztalata nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma F1-es csapatfőnöknek mondhatja magát egy olyan gárdánál, amely éppen az építkezés éveiben jár, és szeretne ugyanúgy felérni a csúcsra, mint 23 évvel ezelőtt a Ferrari. Az ő vezetésével!

Stella a Beyond The Grid F1-es podcastnak beszélt a Schumacher-féle Ferrari sikerreceptjéről, melynek szerinte a legfőbb összetevőjét a strukturáltság jelentette, valamint az, hogy minden szinten magas színvonalat képviseltek.

„Amikor 2000-ben a Ferrarihoz érkeztem, egy olyan csapathoz jöttem, ami egy utazáson volt éppen. Ez négy-öt évvel korábban kezdődött Michael Schumacherrel, Jean Todttal, Ross Brawnnal, Rory Byrne-nel. Fokozatosan csatlakoztak a csapathoz, érkezett James Allison, Nikolasz Tombazisz. És szerintem már e nevek említésével megválaszolom a kérdést, tudva, milyen kaliberekről van szó. A fő összetevőt az emberek rangja és minősége jelentette. Egyszerűen rendkívüli volt” – állapította meg az olasz szakember.

Fotó: XPB

A minőségi szakembereket viszont nem elég megszerezni, meg is kell tudni tartani, és a csapatot összehangolt gépezetként kell működtetni velük. Stella szerint a Ferrarinak ez remekül sikerült, mert adott volt náluk egyfajta küldetéstudat.

„Egyesek tudomásom szerint még azt is elfogadták, hogy egy bizonyos beosztásban maradnak, miközben egy másik csapathoz szerződve magasabb pozícióba is kerülhettek volna. Ők egyszerűen elfogadták a szerepkörüket, mert tudták, erre volt szükség ahhoz, hogy létrejöjjön a Forma–1 talán valaha volt legerősebb csapata. Elfogadták, hogy szükség van az ő rangjukra ahhoz, hogy minden egyes területen új mércét állítsanak fel.”

„Annyira hozzáértő, szakértő emberekkel dolgozhattam együtt, hogy minden egyes megbeszélés nagy ütemben bővítette a Forma–1-ről szerzett tudásomat.”

 

Schumacher volt a Ferrari érzelmi motorja

Stella szerint azonban még ez is kevés lett volna önmagában az emberi tényezők nélkül. „Az emberek rangja és minősége volt tehát a fő tényező. És ezt az egészet Luca di Montezemolo fogta össze, akiről aligha kell sokat mondanom” – utalt a Ferrari korábbi elnökére, aki 1991-től 2014-ig irányította a Ferrarit. „Hihetetlenül sikeres volt, Ferrari-vér folyt az ereiben. Rendkívül karizmatikus, igazi csapatépítő. Minden egyes megbeszélésről úgy jöttél ki, hogy érezted, a csapat tagja vagy, a bajtársaiddal akarsz dolgozni, hozzá akarsz tenni valamit a sikerhez.”

Hasonlóan fontos csapattag volt Michael Schumacher is, akit Stella a Ferrari hajtóerőjének nevezett.

„Aztán ott volt Michael, az érzelmi motor. Ő adta az energiát és hajtóerőt. Az ambíciói, a győzelem iránti vágya. Nehéz is megtalálnom a megfelelő kifejezéseket, mert Michael annyira akarta a sikert, hogy kellett hozzá egy csapat, aki ezt képes kezelni. Egy csapat olyanokkal, mint Jean Todt, Ross Brawn, Luca di Montezemolo, hogy kiegyensúlyozza és átvezesse ezt az ambíciót a többi emberre.”

Schumacher kívülről talán nem tűnt igazán érzelmes karakternek, ám Stella szerint nagyon is az volt, és ezzel vált a Ferrari motorjává. „Egyszerűen érzelmeket generált. Véleményem szerint az energia az érzelmekből ered. Ő jelentette az üzemanyagot a csapat energiájához. Az elkötelezettségével, az elszántságával, a sikeréhségével, mellyel a saját sikerét, de a Ferrari sikerét is akarta.”

Michael Schumacher és Andrea Stella 2004-ben (Fotó: XPB)

„Ez nagyon fertőző volt. Ha nem voltál motivált, de elkezdtél vele dolgozni, a motivációd egyből megjött. És rendszeres volt, hogy a kényelmetlennek érezted a helyzetet, mert ez volt a standard a munkanap során: azért vagyunk itt, hogy sikeresek legyünk, és nincs más választás. Azért vagyunk itt, hogy sikeresek legyünk, de közben barátok is vagyunk. Ez fontos volt, ami megint csak együtt jár az érzelmi oldallal.”

„Az egyfajta család volt. Az ezen az utazáson résztvevők nemcsak barátoknak érezték magukat, személyes szinten is összekapcsolódtak. És Michael nagyon érzékeny ember volt. Szüksége volt arra, hogy összekapcsolódjon a csapattal, annak érdekében, hogy tovább vihesse ezt a hihetetlen sikeréhségét. Az üzenet az volt: »Csinálhatjuk együtt?« És az, hogy együtt csináljuk, számára a sikerhez vezető megoldás is volt egyben.”

„Akár az autóról volt, akár az autó beállításairól, a motorfékről, a kipörgésgátlóról, a differenciálvezérlésről, amiért akkoriban én feleltem, akár arról, hogy megvizsgáljuk együtt, jól veszi-e a kanyart. Így lehetett őt segíteni, és ha megtetted, egészen biztos lehettél benne, hogy ő sikerre fogja vinni.”

 

Az egyenrangúság érzése

Stella később dolgozott együtt Kimi Räikkönennel, Fernando Alonsóval (a versenymérnökeként), de az F1-re váltás gondolatával kacérkodó Valentino Rossival is, akit a tesztcsapat tagjaként segített. Az interjúban az olasz kapcsán állapította meg, hogy a nagy bajnokok közös ismérve az volt, hogy mellettük partnernek érezte magát az ember, megkapta tőlük a bizalmat.

„Két évet voltam a Forma–1-ben Michael Schumacher teljesítménymérnökeként, és világos, hogy mérföldekre voltam attól, ahol ő volt. Mégsem éreztem sosem úgy, hogy ebben a helyzetben vagyok. Mindig úgy éreztem, hogy ő mellettem van, ugyanazon a szinten.”

„Végig kellett engem vinnie egy úton – és remélem, hogy én is hozzá tudtam tenni valamit az ő útjához –, és megvolt ez az egyensúly, annak érzése, hogy muszáj megbíznunk egymásban. Ez közös vonása a nagy bajnokoknak” – magyarázta.

Stellát arról is kérdezték, a Ferrarihoz 2010-ben csatlakozó Fernando Alonso miért nem tudta befutni azt a pályát a csapattal, amit Schumacher. „Érdekes ez. Nagyon-nagyon közel kerültünk a győzelemhez az első ferraris évében. De ez nagyon másképp indult nála, mint ahogyan Michael kezdte” – állapította meg.

A nagy csapat: Andrea Stella teljesítménymérnök, Chris Dyer versenymérnök, Mattia Binotto motormérnök és Michael Schumacher (Fotó: Michael-schumacher.de)

„Ő (ti. Schumacher) három versenyt nyert (az első szezonjában), lényegében a puszta tehetségének köszönhetően, és nem az autója versenyképességének. Michael útja igazi út volt. Érkezett Ross, Rory Byrne, James Allison, megvolt a folytonosság ezen út során. Folyamatosan beazonosítottad, mit kell még hozzátenni, és tégláról téglára építkeztél. Ez Fernando idejében hiányzott. Kiépíthettük volna, de szükségünk lett volna a folytonosságra, erre a tégláról téglára szemléletmódra, amit a kilencvenes évek közepétől alkalmazott a Ferrari” – utalt arra, hogy a 2010-es években már nagy volt a mozgolódás a Scuderiánál (nem egy esetben az elmaradt bajnoki címek miatti bűnbakkeresésnek köszönhetően).

 

Valami hasonlót építene fel a McLarennél

Stella elbeszéléséből kiderül, milyen értékes és fontos tapasztalatokkal bíró szakember irányítja most a győzelemre törő McLaren gárdáját. Elismerte, valami hasonlót próbál megvalósítani Wokingban, mint aminek a Ferrarinál a részese volt két évtizeddel ezelőtt.

„Vannak bizonyos részei a forgatókönyvnek, amik az évek során mit sem változtak, függetlenül az általam éppen betöltött szereptől. A folytonosság és a rang továbbra is ennek a forgatókönyvnek a meghatározó része. Ezt próbáljuk megvalósítani a McLarennél is.”

Aligha véletlen, hogy a McLaren is nagy csapatépítésbe kezdett idén, és olyan neveket szerződtetett, mint David Sanchez (a Ferraritól) vagy Rob Marshall (a Red Bulltól). Hogy lesz-e belőlük is sikercsapat, az még a jövő zenéje.

Andrea Stella (Fotó: XPB)

„Láttuk, milyen fejlődést értünk el Ausztriában, Szingapúrban, milyen területeken javultunk. Ez talán kevésbé látható, de azon emberek érdeme, akik már eleve a McLarennél voltak” – hangsúlyozta Stellea. „A 2024-es autó is azon emberek munkája lesz, akik már eleve a McLarennél vannak. Azért emelem ezt ki, mert nem lehetek elég hálás a csapat erőfeszítéséért és a munkájának színvonaláért. És ez visszanyúlik a bizalom kérdéséhez. Együtt vagyunk ebben, bízunk egymásban, és enélkül a csapat munkája nem lenne összhangban.”

„Meglátjuk, mire megyünk az autó fejlesztésének folytatásával. Már maximálisan kihasználhatjuk az infrastruktúránkat, a szélcsatornánkat, a szimulátorunkat, a gyártóegységeket. Ezen túl pedig dolgozhatunk ezen a ranglétra kérdésen, amit mi a csapat lóerejének nevezünk. A Red Bull-lal akarunk versenyezni, a Mercedesszel, a Ferrarival. Ez már önmagában is egy ijesztő küldetés, és fel kell szerelkeznünk rá” – állapította meg a McLaren főnöke.

Borítókép: Andrea Stella és Michael Schumacher (Fotó: Michael-schumacher.de)

További tartalmak