Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Az F1 extrém sport, ne váljunk puhánnyá!

Hamilton: Az F1 extrém sport, ne váljunk puhánnyá!

Sky Sports
Miközben a versenyzőtársak lépéseket sürgetnek a katari hőségprobléma kapcsán, Lewis Hamilton nem szeretné, ha az F1 elpuhítaná a résztvevőket, és korlátozná, milyen körülmények között versenyezhetnek.

A fél mezőny rosszul volt a két héttel ezelőtti Katari Nagydíjon, mely az extrém körülményeiről vált emlékezetessé. Többen az orvosi központban kötöttek ki az embert próbáló hőségben rendezett verseny után, volt, aki az ájulás határára került. Esteban Ocon az autóban hányt, Logan Sargentnek fel kellett adnia a versenyt a kiszáradás miatt, Lance Stroll pedig látászavarokról és kanyarokban tapasztalt „black out” pillanatokról számolt be.

Többen felvetették, az FIA-nak lépnie kell, mert ilyen körülmények között egyszerűen veszélyes már versenyezni. A szövetség ígéretet is tett arra, hogy komolyan veszi a problémát, és megvizsgálja, mi tehet a hasonló helyzetek megelőzéséért.

Lewis Hamiltonnak csupán 400 méterig tartott a Katari Nagydíja, így nem élte át, amit a versenyzőtársak, ám mint azt Austinban elmondta, határozottan nem ért egyet azzal, hogy az F1-nek megálljt kéne parancsolnia, és nem kéne hagynia, hogy ilyen viszonyok mellett versenyezzenek.

Kapcsolódó tartalom

„Megosztó leszek, mint mindig! Én nyilván nem teljesítettem a versenyt, szóval nem éreztem azt a fájdalmat, amit a többi versenyző, de már elég régóta itt vagyok. Malajzia sokkal melegebb verseny volt, és tudom, hogy milyen négy vagy még több kilót veszíteni egy versenyen, miközben alig bírsz felállni is utána.”

„Az a véleményem, hogy ez itt egy extrém sport. Nem látsz olyan maratonfutókat, akik elájulnak egy maratoni után, majd azt mondják, rövidíteni kéne a távon. Ez egy extrém sport, és jól megfizetnek minket a munkánkért. Amikor én nem éreztem magam jól a verseny végén, mentem, és csak keményebben edzettem. Nálam ez így ment”

– jelentette ki a hétszeres világbajnok.

Hamilton emlékeztetett rá, a múltban voltak olyan versenyek, például az 1984-es dallasi, melyen versenyzők el is ájultak. Nigel Mansell abban az évben a leállt Lotusát tolva rogyott össze a pályán eszméletlenül a nagy hőségben.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Nem szeretném, hogy rövidítsék le a versenyeket és könnyebbé tegyék őket számunkra. Szeretném, ha extrém maradna. Szeretném érezni a különbséget, érezni a fájdalmat a testemben. Szeretném, hogy azzal az extra edzésmunkával, amit beleölsz, az extra elszántsággal extra kört lehessen teljesíteni, és meg lehessen nyerni vele a versenyt. Ez erről szól.”

„Óvatosnak kell lennünk a változtatásokkal. Itt vannak a pályahatárok, ezekkel a nagy bukóterekkel. Ayrton Senna idejében átmentél a kerékvetőn, és fű volt ott, és büntetett. Szóval ne váljunk túl puhánnyá!”

„Természetesen ha én is teljesítettem volna a versenyt, én is alig tudtam volna kiszállni az autóból. De én szeretem ezt. Ez hozza közelebb ahhoz, ami régen volt, amikor Mansell elájult a verseny után, ehhez a szélsőségességhez. Mi elit sportolók lennénk, és ahhoz, hogy elitek legyünk, muszáj a határokat feszegetnünk” – érvelt a Mercedes bajnoka.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak