Musorujsag
Élő Eredmények

Testőröket fogad Verstappennek a Red Bull Pérez hazai hétvégéjére...

Testőröket fogad Verstappennek a Red Bull Pérez hazai hétvégéjére...

F1-Insider, Sky Sport
Austinban az őt pfujoló mexikói szurkolók is csak vendégek voltak, ezen a hétvégén viszont az ő hazájukba látogat Max Verstappen. Csapata a biztonság kedvéért testőröket fogadott neki. Sergio Pérez is felszólalt.

Sajátos helyzetből várja a Red Bull a hétvégi Mexikói Nagydíjat. Egyik versenyzőjük hazai futama következik, a másik számára viszont egy idegen pálya, amit alighanem éreztetni is fognak vele a szurkolók.

Miközben két éve Sergio Pérez, Max Verstappen és a hazai versenyző édesapja még amolyan családként ünnepelte a Red Bull kettős dobogóját Mexikóban, időközben a címvédő amolyan házon belüli ellenséggé vált a Pérez-szurkolók szemében, amiben kedvencük idei nagy hátránya, de a múlt évi brazíliai csapatutasításos balhé is szerepet játszott. A rajongók egy részének ráadásul talán már a Red Bull sem a szíve csücske, hiszen sokan hiszik, hogy Pérezt elnyomja a csapat, és az olyan megjegyzések sem teszik népszerűbbé a bikásokat, amilyet a közelmúltban Helmut Marko tett a „dél-amerikaiakra”.

A múlt vasárnap Austinban előbb pfujolás, majd a „Checo-Checo” skandálás hallatszott Max Verstappen győzelmi himnusza előtt és alatt, ami jelezte, Mexikó talán nem feltétlenül várja tárt karokkal a háromszoros világbajnokot. Ráadásul nem is ez volt az első jel, hiszen a közösségi médiában is érik támadások, fenyegetések a hollandot.

A Red Bull erre reagálva úgy döntött, a Mexikói Nagydíj hétvégéjén testőröket fogad bajnokának – ha akarja, ha nem. „Max valójában nem akarja ezt, és nyugodt. Mi viszont felelősséggel tartozunk érte. Ezért szeretnénk biztosra menni” – erősítette meg Helmut Marko az F1-Insidernek.

Hogy ilyen helyzet alakult ki Pérez hazájában, abban a versenyző köreibe tartozóknak is van szerepük. Pérez édesapja, Antonio Pérez Garibay a közelmúltban több interjúban is arról beszélt, hogy fia nem kap azonos bánásmódot a Red Bulltól, hogy csak másodhegedűsként kezelik, eleve annak szerződtették, és ez áll az idei hullámvölgye hátterében. De Pérez szponzori köreiből is megjelentek indulatokat kavaró nyilatkozatok a támogatottjuk elnyomásáról.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Pérez mindeközben igyekszik csitítani a kedélyeket. Az austini pfujolás kapcsán például máris jelezte szurkolói felé, hogy sportszerűséget vár el tőlük. „A mexikói a legfontosabb hétvége számomra, és már alig várom a hazai versenyemet. A támogatás, amit Austinban kaptam, őrületes volt, szóval el sem tudom képzelni, milyen lesz Mexikóban. Biztosan nagyon különleges.”

„Szeretném, ha Mexikó az egész Red Bull-csapatot támogatná, nem csak engem”

– hangsúlyozta.

A saját formája kapcsán az austini 4. helyezett elmondta: „Sikerült előrelépnünk az autónkkal, de nem sikerült teljes mértékben megmutatni a fejlődésünket, mert a beállításokkal rossz irányt vettünk ezen a hétvégén. Bizakodó vagyok a mostani kapcsán, tudjuk, hogy milyen irányt kell vennünk, és remélhetőleg meg is tudjuk mutatni. Van pár dolog, amit rendeznünk kell az autón, hogy jobbak legyünk.”

 

Kritika a Pérez-szurkolóknak és Péreznek

Az Austinban sportszerűtlen szurkolókat több korábbi versenyző is kritizálta. A német Sky Sport szakértője, Timo Glock szerint indokolatlan volt kifütyülni az 50. győzelmét arató bajnokot. „Hogy miért pfujolták Max Verstappent az austini győzelme után, az számomra érthetetlen. Talán voltak problémák Sergio Pérez és a Red Bull között, de ezeknek nincs köze Verstappenhez. Ezért ezt egyáltalán nem értem.”

„Sajnálatos a sport szempontjából, mert Verstappen egy kivételes sportoló, aki hihetetlen teljesítményt nyújtott idén. Véleményem szerint elfogadhatatlan ez, és nem lenne szabad ilyesmit tenni” – mondta a Toyota korábbi versenyzője.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Ralf Schumacher ennél keményebben fogalmazott, és rámutatott, arról, hogy Pérez ennyivel gyengébben teljesít, csakis Pérez tehet. „Max jelenti a különbséget. Minden nagy bajnok próbálja a saját igényei szerint beállítani és fejleszteni az autót. Az én bátyám esetében is így volt ez, Sennánál is, Hamiltonnál is. A gyengébben teljesítő csapattársaknak el kell fogadniuk ezt.”’

„Minden versenyzőnek lehetősége van meggyőzni a csapatát. Egy Forma–1-es csapat mindig azon versenyző oldalán áll, amelyik sikert ígér. Így működik ez a szakma.”

„Pérez ugyanolyan autóban ül, mint Verstappen, és nem tetszik neki. Austinban nem futott rossz versenyt, de az ötödik hely ünneplése – Sergio Hamilton kizárása előtt ezt szerezte meg – egyszerűen túl kevés egy Red Bull-versenyzőtől. Max kifütyülése érthetetlen volt. Ő jelenti a különbséget versenyzőként, ezért a szurkolóknak is el kellene ismerniük a teljesítményét, és tapssal kéne kifejezniük a tiszteletüket” – vélekedett Schumacher.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak