Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Hatalmas nyomás nehezedik Wolffra és a Mercedesre

Hamilton: Hatalmas nyomás nehezedik Wolffra és a Mercedesre

The Race, BBC, Autosport
Komoly nyomás nehezedik Toto Wolffra és a Mercedes csapatára Lewis Hamilton szerint az előző két év sikertelensége után. Elmondta, ő mit tesz azért, hogy visszatérjenek a győztesek útjára.

Két egymást követő évben szúrta el az autóját a Mercedes – ennyi kellett nekik annak belátásához, hogy rossz koncepciót követtek, és egy másik útra kell térniük. 2024 a csapat elmondása szerint gyökeres megújulást hoz számukra.

„Koncepciót váltunk. Teljesen feladjuk a jelenlegi vázunkat, súlyelosztásunkat, az áramlást. Szinte minden elemet megváltoztatunk, mert csakis ezzel lehet esélyünk. Persze ezt is elhibázhatjuk” – mondta Toto Wolff, figyelmeztetve, az irányváltás sem garancia arra, hogy újra nyerni fognak.

Lewis Hamilton két éve vár arra, hogy újra nyerő autót vezethessen, és úgy véli, a 2022-es és 2023-as szezon után igen komoly teher nehezedik csapatára.

„Hatalmas nyomás, az biztos. Nemcsak Totón, de általában véve mindannyiunkon. Mindenkin a gyárban, hatalmas nyomás van mindenkin”

– állapította meg.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton az év végi nagyinterjújában beszélt arról, hogy ő már az év elején sem értett egyet a csapat irányválasztásával, és kért bizonyos dolgokat a mérnököktől, amiket nem teljesítettek, mert hitték, hogy a 2022-es alapkoncepció működőképessé tehető. A váltásuk jelzi, hogy már másképp látják. Hamilton most utalt rá, hogy szeretné, ha Toto Wolff kicsit szorosabban tartaná a gyeplőt.

„Végső soron főnökként Totónak nagyobb nyomást kell gyakorolnia az emberekre, ahelyett, hogy rájuk bízza. De ez nem olyan könnyű, mert az emberek egy ponton megtörnek. Hogyan csinálod ezt konstruktív módon, úgy, hogy biztatod őket, és arra buzdítod őket, hogy folytassák?”

Hozzátette, ő maga is próbálja terelgetni a csapatot. „Szeretném azt hinni, hogy bizonyos eredményeim és teljesítményeim inspiráló szikraként hatnak a srácokra. Úgy, hogy: »Ó, már majdnem odaértünk!« És ez végiggyűrűzik az egész rendszeren, úgy, hogy: »Ó, még mindig megvan benne! Ha keményen dolgozunk, és megadjuk neki az autót, akkor célba fog juttatni minket!« Azért küzdök, hogy megpróbálkozhassak ezzel.”

Hamilton elismerte, nehéz, amikor hiába dolgoznak keményen, és nincs kézzelfogható eredménye a munkájuknak. Már csak ezért is próbálja hajtani és motiválni az embereiket. „Több időt töltök a gyárban, minden vezető kulcsemberrel találkozok a különböző részlegekről, és próbálom jó hangulatban tartani őket, mert ha beleképzeled magad a helyükbe, senki sem érzi nagyszerűen magát. És ez demoralizáló tud lenni. Beszélek velük, és azt mondom: »Rendben, ezt tehetjük, ez az a terület, amin problémánk van, ezen dolgozhatnánk tovább.« És próbálok segíteni, pozitív lenni velük.”

„Nézegettem más autókat, és sokat kérdezgettem őket, hogy előhozzam belőlük az ötleteket, és végső soron csak hagyjam, hogy végezzék a munkájukat” – mesélte.

Borítókép: Lewis Hamilton, Toto Wolff és George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak