Musorujsag
Élő Eredmények

Igazságtalan a versenyzők szerint, hogy a fél mezőny olajfoltról rajtolt

Igazságtalan a versenyzők szerint, hogy a fél mezőny olajfoltról rajtolt

Racefans, Autosport
A hétvége elején egy csatornafedél, a végén egy veteránautó okozott problémát Carlos Sainznak Las Vegasban. Több versenyző szerint is igazságtalan volt, hogy olajfolton kellett rajtolniuk.

Ment a nagytakarítás a Las Vegas-i Nagydíj rajtja előtt a pálya célegyenesében. A versenyzőparádén a Lewis Hamilton körbeszállítására odarendelt egyik klasszikus autó hibásodott meg, és az eredmény egy meglehetősen hosszú olajcsík lett a rajtrács páros oldalán.

A szervezők cementporral igyekeztek semlegesíteni a csúszós anyagot, majd szárítóval is végigmentek a sávon, ám az eset többeket is befolyásolt a rajtnál. A második pozícióból rajtoló Max Vestappen például elárulta, azért is húzódott balra a rajt után, hogy kerülje a csíkot.

„Az olajfolt nem volt ideális. A veterán autókból jött a versenyzőparádén, és talán ezzel foglalkozni kéne. Kár, hogy ilyesmi megtörténik. Egy kicsit balra kellett kormányoznom az autót emiatt a rajtnál. És igen, utána jött az a pillanat” – utalt a Charles Leclerc-rel történt bukóteres látogatásukra.

Fotó: XPB

Az első kanyarban mögöttük Fernando Alonso és Carlos Sainz is megpördült. Utóbbi versenyző úgy érezte, az olajfoltnak meghatározó szerepe volt a rajt és az első kanyar eseményeinek alakulásában.

„Láttam, hogy sok olaj folyt ki az autókból, amiket a versenyzőparádén használunk. Ez egy újabb dolog, amivel az FIA-nak foglalkoznia kell, mert nem igazságos, hogy az összes olaj a belső vonalon volt.”

„Túl azon, hogy már eleve piszkosabb ott a pálya, még olyan autókat is odaviszünk, amik olajat eresztenek egy órával a verseny rajtja előtt. Ez elfogadhatatlan! Talán ez okozta a sok balesetet az első kanyarban”

– mondta Sainz.

A spanyol előre számított arra, hogy nem lesz nagy tapadása az első kanyarnál, ám hiába volt óvatos, így is belecsúszott Lewis Hamiltonba, majd megforgott. „Nem számítottam rá, hogy ennyire rossz lesz. Ráléptem a fékre, még csak nem is blokkoltam, nem is fékeztem későn. Nagyjából a száz méteres táblánál fékeztem, de száz kilométer/órával lassabb tempóval mentem, mint egy időmérős körön. A hideg gumiknak talán volt szerepük benne. Teljességgel sokkoló volt, és mindannyian szenvedtünk” – mesélte a végül 6.-ként célba érő spanyol.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Pierre Gasly szintén panaszkodott az olajfoltos probléma miatt. „Nem volt klassz, főleg úgy, hogy idén ez volt a legjobb rajthelyezésünk” – mondta a negyedik helyről rajtoló francia.

„Már beszéltem erről az FIA-val, és biztosra veszem, hogy fogunk változtatni pár dolgon, mert nem érzem valami igazságosnak, hogy egyeseknek az olajról kell rajtolniuk, míg másoknak a tiszta aszfaltról. Biztosan megoldást találnak rá.”

George Russell hozzátette: „Nem ez az első eset, hogy ezek a régi autók olajat eresztenek. Elég sokkoló volt látni, mennyire rossz volt. De jó munkát végeztek a tisztítással a verseny előtt.”

Sainz kiemelte, az ő versenyét az első kanyar határozta meg. „Az első kör után tök utolsó voltam, és onnan jöttem vissza a hatodik helyre. Ez szép felzárkózás volt, kármentés. Mindent megtettem, amit tudtam. A forgalomban gondom volt a szemcsésedéssel, és szinte lehetetlenség volt elkerülni ezt más autók mögött haladva.”

„Nem tudtam megelőzni másokat, mert próbáltam óvni a motoromat. És a gumikat is kellett a szemcsésedés miatt. Nem volt tehát egyszerű a felzárkózás, szóval jó napként értékelem, hogy tök utolsó voltam, és onnan a hatodik helyre jöttem fel” – értékelt a ferraris.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak