Musorujsag
Élő Eredmények

A csapatok paranoiája miatt bánt el így az FIA Sainzcal és a Ferrarival?

A csapatok paranoiája miatt bánt el így az FIA Sainzcal és a Ferrarival?

Racefans, Motorsport
A Ferrari és a versenyzőtársak sem értették, hogyan büntethette az FIA Carlos Sainzot egy pályahiba miatt történt baleset következményéért. A szövetség volt embere az istállók paranoiájával magyarázta ezt.

Kissé csalódott a Forma–1-ben és az FIA-ban Carlos Sainz Las Vegasban. Mint ismert, a spanyol azért kapott 10 rajthelyes büntetést az időmérő edzés után, melyen másodikként zárt, mert előző nap a Ferrarinak be kellett építenie az autójába az idei harmadik energiatárolóját, mivel a csatornafedéllel történt találkozás következtében a második példánya megsérült.

A Ferrari kérvényezte az FIA-tól, hogy vis major-helyzetre hivatkozva ne büntesse meg őket a cseréért, ám a bíróság hiába hajlott kivételezni velük, nem volt módja ezt tenni, mert semmilyen szabály nem jogosítja fel őket erre.

Sainz mellett több versenyző is igazságtalannak vélte az ítéletet. „Ez egy kissé szigorú” – mondta Fernando Alonso. Nico Hülkenberg kiemelte: „A szabályokban van egy hézag, és furcsa, hogy elveszít egy erőforrást, miközben nem is a csapat vagy a versenyző hibája volt. Szerintem ezt mindenképpen tisztázni kéne.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

Daniel Ricciardo az ő és Oscar Piastri esetét hozta fel példaként Brazíliából. Ők is egy szabály áldozatai lettek, amikor a rajtbaleset után kiálltak, majd az ezt követően érkező piros zászló miatt körhátrányba kerültek, amit már nem vehettek vissza. „Olyan ez, mint Brazília. Tartották magukat a szabálykönyvhöz, de te közben azt mondod: ugyan már! Ilyen eseteknél használhatnák kicsit a józan paraszti eszüket. Szóval nem, egyáltalán nem értek egyet ezzel” – mondta Sainz büntetéséről.

 

A csapatok paranoiája miatt van?

A helyzettel a Ferrari sem volt elégedett. Frédéric Vasseur szerint senkinek sem fájt volna, ha Sainz büntetés nélkül kap egy új energiatárolót.

„Nem olyan ez, mint adni nekünk egy szett gumit vagy egy erőforrást, amiből teljesítményelőnyre teszel szert. Egy energiatároló? Ez nem jelent teljesítményt!”

„Kihagytuk az első szabadedzést, több milliós a kárunk, a szerelők pokoli mennyiségű munkát végeztek el, hogy visszatérhessünk. Ennek fényében szerintem nem túl nagy hülyeség vis majorként kezelni ezt” – érvelt a francia.

„Beszélni fogunk erről, mert nem volt valami igazságos döntés a körülmények ismeretében. És nagyon szigorú volt Carlosszal szemben, ahogy a csapattal szemben is.”

Frédéric Vasseur (Fotó: Ferrari)

Hogy miért nem enged teret a szabályozás a mostanihoz hasonló rendkívüli helyzetek rugalmasabb kezelésére, arra az Alpha Tauri ügyvezető igazgatója, Peter Bayer adott magyarázatot a Motorsportnak. Az osztrák szakember még az FIA alkalmazásában állt, amikor szóba került, hogy változtatni kéne a szabályok megfogalmazásán.

„A másik oldalon álltam, és elég sok vita zajlott arról, hogy szükség van-e erre a fajta vis major-kitételre. Az F1-es csapatok a tökéletességre törekvésük és a teljes paranoiájuk miatt gondolták úgy, hogy ha valakinek lehetősége lesz vis major életbe léptetni, annak komoly befolyása lesz, mert sokan fogják azt mondani, hogy vis major áll fenn bizonyos esetekben. Ezért mondták azt, hogy inkább ne nyissuk ki Pandóra szelencéjét.”

„Őszintén szólva ha ebben az esetben csapatként megkérdeztek volna minket, támogattuk volna a Ferrarit. Nem az ő hibájuk volt” – mondta Bayer.

A Motorsport szerint a szabályozás módosításának kérdése napirendi pontra kerül az Abu-dzabi Nagydíj idején az F1-bizottság ülésén.

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak