Musorujsag
Élő Eredmények

A vegasi delíriumból az év legnagyobb utazása: ez már túl sok az F1-től a versenyzők szerint

A vegasi delíriumból az év legnagyobb utazása: ez már túl sok az F1-től a versenyzők szerint

Racefans, F1
A szezon legnagyobb utazása vár a Forma–1 Las Vegasból Abu-Dzabiba igyekvő mezőnyére. A versenyzők szerint az F1 ezzel és a vegasi éjjeli versenyzéssel is túlfeszíti a húrt.

Táskás szemek, kialvatlanság és időzavar – kis túlzással a Forma–1 mezőnyéről is lehetett volna forgatni egy „Másnaposok” című filmet a hétvégén. Bár Las Vegasban jártak, ennek hátterében nem a kézenfekvőnek tűnő okok állnak, hanem a versenynaptár és a nagydíjhétvége extrém programja.

A Las Vegas-i Nagydíj a március elején rajtolt szezon 21. versenye volt, egy tengerentúli triplahétvégét követett, ráadásul olyan időbeosztással, amilyet még nem látott a Forma–1. Korábban soha nem rendeztek versenyt este 22 órás kezdéssel, ahogy időmérő edzést sem éjféli rajttal. Hogy a csúszással elindított második szabadedzés 2 óra 30 perces kezdési időpontját már ne is említsük…

A Mercedes csapatfőnöke az időmérő edzés előtt még azt mondta, Las Vegas az ilyen szenvedést is megéri. „Egy kissé össze vagyunk zavarodva az időzónákkal. Én hat órakor hagytam el a paddockot, hétkor kerültem ágyba, és nem tudtam, mit is kéne kezdeni az idővel…” – mondta a péntek éjjelről.

„A szerelők reggel kilenckor végeztek. Délelőtt még próbáltak aludni a hotelben, Szóval brutális! Nem hinném, hogy ezzel a hétvégével meghosszabbítottuk az életünket. De megéri! Hihetetlen kulissza ez, nagyon jó verseny”

– mondta, miközben még a hangján is érezhető volt a fáradtság. A verseny után aztán már ő is a jövő évi korábbi rajt lehetőségét pedzegette, mint nagyon sokan a paddockban.

Toto Wolff (Fotó: XPB)

A versenyzők szerint nem kérdés, hogy mi az, amin mindenképpen változtatni kéne az idén debütált verseny esetében.

„A csütörtöki késői edzés után úgy éreztem, mind delíriumban voltunk egy kicsit. Azóta az egész olyan volt, mint egy forgószél” – mondta Daniel Ricciardo az éjszakázásról.

„Nem tudom, mit tehetnek a pálya megnyitási időpontjaival, de ha van mozgásterük, igen, szerintem mindenki számára az lenne az egészséges és biztonságos, ha előrébb hoznák. Talán egy kicsit a hőmérséklet is magasabb lenne, és mindenki egy kicsit nagyobb erőbedobással tudna dolgozni”

– vetette fel.

Csou Kuan-jü is hasonlóan látja a helyzetet. „Én minden hétvégén azt érzem – itt különösen –, hogy sok teendőnk van. Talán az itteni egy kicsit extrém, főleg a csütörtöki vagy pénteki nap után, bármelyik napnak is számítjuk. Nem volt a legkönnyebb hétvége ez az emberek számára, az egész paddock számára, mert nem alhattunk sokat. De ez az első vegasi verseny. Jövőre talán kicsit csökkentik a terhelést csütörtökön, vagy egy kicsit több időnk lesz a mérnökökkel és hasonlókkal. Több a versenyzésre, mint más dolgokra.”

George Russell is a korábbi kezdés pártján állna, ám kicsit szkeptikus is: „Ez szórakoztatás, szóval attól függ, hogy mi a cél” – utalt arra, hogy a világ többi pontján cseppet sem mindegy, mikor kell bekapcsolni a tévét a Las Vegas-i Nagydíjra.

 

12 órás időeltolódás, az év legnagyobb útja

A versenyt követő sajtótájékoztatón az első három helyezettet is megkérdezték, min változtatnának, ha lenne rá módjuk. „Leginkább azon, hogy ilyen későn vezetünk” – mondta Charles Leclerc.

Értem, miért van így, az európai nézők miatt. Azt nem tudom, hogy ez elég ok-e arra, hogy ilyen későn versenyezzünk, de ezt most határesetnek éreztem.”

„A hőmérséklet miatt is. Nagyon-nagyon nehéz, és ez mindenképpen olyasmi, amin változtatnék jövőre” – fogalmazott a ferraris, hangsúlyozva, amúgy nagyon tetszett neki az egész Las Vegas-i esemény, különösen az, hogy a döcögős kezdés után ilyen jó versennyel szolgáltak.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

A győztes Max Verstappen mindeközben a nagyobb képre hívta fel a figyelmet – a másik problémára, ami a versenynaptárral kapcsolatos. A Las Vegas-i Nagydíjat a hétvégén egyből Abu-Dzabi követi. A két helyszín között 12 (!) óra az időeltolódás, és ha figyelembe vesszük, hogy Las Vegasban nem is teljesen az ottani idő szerint működött az F1, csak még nagyobb az időkáosz. Az F1-nek ráadásul a mostani lesz az ötödik versenyhétvégéje hat héten belül.

„A kezdési időn mindenképpen változtathatnánk, de a másik, amit jövőre meg kéne vizsgálni, hogy könnyebbé tegyék az utazást Abu-Dzabiba, mert ez most akkora időeltolódást jelent, főleg a szezon végén, amikor már mindenki fáradt. Szerintem ez egy kicsit túl sok.”

„Ideális lenne, ha más dátumot találnának, mert amolyan amerikai turnét kell teljesítenünk. Tudom persze, hogy talán a jegyeladások miatt van, de nem tudom, hogy ez ideális-e. Erre megoldást kéne találni. Tizenkét óra az időeltolódás, és teljesen más időrend szerint is versenyzünk. Szerintem ez már túl sok” – vélekedett a háromszoros világbajnok.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A kérdésre, hogyan tervezik ennek tükrében az abu-dzabi időre való átállást, Verstappen elmondta: „Igen, ez jó kérdés. Próbálok aludni a repülőn! Holnap indulok útnak. Vagyis ma… Aztán próbálom tartani a menetrendet. Teljesen el fogok veszni az időzónákban, mert már eleve japán idő szerint élünk. Nem tudom, próbálok majd sportolni, aktív maradni” – mondta a Red Bull-os, aki magyar idő szerint hétfőn reggel indult útnak Európa felé.

Csapattársa, Sergio Pérez a futamok esetleges átrendezése kapcsán nevetve jegyezte meg: „Talán lehetne Vegas az utolsó verseny. Az nekem klassz lenne, mert csak két órára vagyok Guadalajarától, szóval jó lenne…”

Hozzátette: „Ha belegondolok, hogy most Abu-Dzabiba kell mennünk, talán ez a legnagyobb út, amit egész évben teljesítenünk kell.”

 

Borítókép: Charles Leclerc, Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak