Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Las Vegas betalált, de tarthatatlan a programja

Horner: Las Vegas betalált, de tarthatatlan a programja

Racefan, Speedcafe, Sky Sports
Meggyötörten távozik a Forma–1-es cirkusz Las Vegasból. Miközben a versenyt az idei egyik legjobbnak találta, Christian Horner szerint az F1-nek a folytatásban el kell gondolkodnia az extrém program módosításán.

Fellélegezhetett a Forma–1 tulajdonosa a Las Vegas-i Nagydíj leintése után. A nyitónap csatornafedeles blamája után egy izgalmas futam feledtette a döcögős kezdést, és az új utcai versenypálya hozta, amire kitalálták: egy változatos és szórakoztató versenyt láthatott a közönség az éjszakában.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint a helyszín beváltotta végül a hozzá fűzött reményeket.

„Ez volt az év egyik legjobb versenye, ha nem a legjobb. A pálya nem a legizgalmasabb versenyzőszempontból, mert nem igazán erőlteti meg az autókat nagy tempójú kanyarokkal. De egy gyors utcai pálya, kicsit olyan, mint Montreal, ami mindig jó versenyeket produkál. Most ez is kiemelkedő versenyt produkált, mert sok volt a szélárnyékozás, nagyon csúszós volt a felülete, nagyok a féktávok. Szerintem hozta, amit kell.”

Hozzátette, a versenyzőknek is meg kellett dolgozniuk, még ha kicsit másképp is, mint más helyszíneken. „Hosszú egyenesek, nagy féktávok és nulla tapadás – ez nehéz volt a versenyzőknek. Nagyszerű versenyt produkált, és a sebesség őrületes. Elnézve a fedélzeti kamerás képeket, volt, hogy be kellett csuknom a szemem pár alkalommal, főleg amikor hidegek voltak a gumik az újraindításnál. Az igazán csúszós volt” – mondta Horner.

Változtatni azonban szerinte így is lenne min. A szombat esti verseny helyi idő szerint 22 órakor rajtolt, az időmérő edzés éjfélkor, a késéssel elindított második szabadedzés pedig 2 óra 30 perckor. Ez azt jelentette, hogy a mezőnynek napokon át egész éjszaka fent kellett lennie, ami Horner szerint tarthatatlan.

Christian Horner (Fotó: XPB)

„Nagy esemény volt, és mint mindig, most is lesz egy kis megbeszélés arról, mi volt jó, min kéne csiszolni. Ha a verseny iránti érdeklődést nézzük, fenomenális volt. Persze ez volt az első, és sok tanulság van.”

„Az egyik szerintem, amivel foglalkoznunk kell, a menetrend, mert ez brutális volt a csapat számára. Mindenkinek a színfalak mögött. Mindenki kissé sz** állapotban távozik. Meg kell vizsgálnunk, hogyan tudnánk javítani ezen a jövőben.”

„Nagyon későn versenyzünk az éjszakában, tehát talán egy kicsivel korábban kéne, este. Sosem tudsz boldoggá tenni mindenkit tévés szempontból. Ez egy amerikai verseny, és ha nyolckor rajtolna este, az kicsit kényelmesebb lenne mindenki számára” – vetette fel Horner, arra utalva, hogy ennek ára az lenne, hogy Európában korábban, akár reggel 5 órakor kéne felkelniük a nézőknek.

Másfelől szerinte az F1 kirakateseménye működött. „Vegas befogadta a Forma–1-et, érezhető volt az izgatottság. Egy újfajta közönséget hódított meg a Forma–1, és ez nagyszerű” – állapította meg.

A Mercedes csapatfőnöke egész hétvégén szuperlatívuszokban beszélt a Las Vegas-i eseményről, és indulatosan nyilatkozott a kritikusokról. Az osztrák örül, hogy Las Vegas bizonyított, ám azt ő is megjegyezte, hogy az időpontokon talán kéne változtatni a folytatásban. „Nem változtatnék sok mindenen. Ha valamin mégis, akkor az időmérő edzést talán éjfélről áttenném a verseny kezdési időpontjára. Így hosszabb időre megnyithatnák az utakat Las Vegasban, a szurkolók vacsorázhatnának egyet, aztán megnézhetnék az időmérőt. Minden más szempontból tökéletes volt ez az esemény” – vélekedett az osztrák.

Borítókép: Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak