Musorujsag
Élő Eredmények

A Ferrari 52 pontot hozott a Mercedesen 9 versenyen – ki lesz a befutó Abu-Dzabiban?

A Ferrari 52 pontot hozott a Mercedesen 9 versenyen – ki lesz a befutó Abu-Dzabiban?

Speedcafe, Auto Motor und Sport
A legutolsó verseny dönt a Ferrari és a Mercedes között a konstruktőri bajnokság második helyéért vívott harcban. A lendület a Ferrarival van – de ki lesz a jobb Abu-Dzabiban?

A Las Vegas-i versennyel 4 pontra olvadt a Mercedes előnye a konstruktőri tabellán a Ferrarival szemben. Charles Leclerc második és Carlos Sainz hatodik helyével a maranellóiak 16 pontot hoztak ellenfelükön, akiknek futamát balesetek tarkították.

A szezonzáró abu-dzabi versenyen egyszerűnek tűnik a képlet: amely csapat legyőzi a másikat, jó eséllyel felülkerekedik az összetettben is.

Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke úgy érzi, a lendület mellettük szól.

„Ha arra gondolok, hogy pár versennyel ezelőtt hatvan pont volt a hátrányunk, jó úton járunk. Sikerült Monzában, Szingapúrban, Mexikóban és ezen a hétvégén is jól teljesítenünk, eltérő időjárási körülmények között, eltérő gumikeverékeken. Abu-Dzabiba nagyon motiváltan érkezünk. A lendület a mi oldalunkon áll”

– állapította meg a francia.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A számok valóban a Ferrari mellett szólnak. A vörösök a nyári szünetről 56 pontos hátrányból tértek vissza. Úgy, hogy Vasseur az újrakezdés előtt arról beszélt, nem várható el tőlük a konstruktőri második hely megszerzése, ehhez az év első felében túl sok pontot vesztettek a Mercedesszel szemben. Csapata azóta látványos felzárkózást produkált.

A szünet óta rendezett kilenc versenyből hétszer a Ferrari szerzett több pontot, egyszer ugyanannyi egységet gyűjtöttek, a Mercedes csak Katarban tudta felülmúlni az olaszokat.

A versenyképesség szempontjából már árnyaltabb a kép. A nagy pontkülönbség leginkább annak az eredménye, hogy a Mercedes sok lehetőséget puskázott el, és többször volt „egyversenyzős” csapat. A szünet óta hol George Russellnek, hol Lewis Hamiltonnak van erős hétvégéje, de együtt mindkettejüknek csak ritkán.

Emellett ott volt három fájó nullázás is: Hamilton Katarban, Russell Szingapúrban esett ki baleset miatt úgy, hogy dobogóra esélyesnek tűnt, Austinban pedig kizárták a másodikként célba érő hétszeres világbajnokot. A Ferrarinál eközben Sainznak volt egy kihagyott versenye Katarban, és Leclerc-nek egy kizárása Austinban, ám ezen versenyeken a Ferrari rosszabb helyzetben volt, így kevesebb lehetséges pontot bukott el.

Fotó: XPB

A Mercedes Las Vegasból is bosszankodva távozott, a „biztos dobogós helyek” elpuskázása miatt keseregve. A csapat számításai szerint ha Hamilton nem ütközött volna Oscar Piastrival, legrosszabb esetben a 4. helyen ért volna célba, a legjobb esetben pedig nyert volna. A tempó szerintük megvolt ehhez: amikor szabad volt előtte az út, a brit képes volt Leclerc-ékkel azonos köridőkre. Persze a Ferrari is jöhet azzal, hogy mi lett volna, ha Sainz a második és nem a 12. helyről rajtol el…

Míg Las Vegas a hideg és kevéssé tapadó aszfaltjával, valamint a hosszú egyeneseivel és Szingapúrt idéző kanyarjaival egyértelműen a kis leszorítóerős csomagot és a leglágyabb gumikat kedvelő Ferrari egyik legjobb pályára volt, Abu-Dzabiban kiegyenlítettebb lehet a helyzet. A magasabb hőmérséklet és a nagyobb leszorítóerő segítség lehet a Mercedes számára.

Toto Wolff csapatfőnök állítja, őt nem igazán foglalkoztatja, végül ki lesz a jobb. „Gyerünk versenyezni! Minden az utolsó hétvégén fog múlni. Nagyon gyorsak, jó munkát végeztek. Ma szerintem egy szinten lehettünk volna, de az eredmény mást mutat. Szóval játsszuk le! Őszintén szólva jó lenne megszerezni a második helyet, hogy jól zárjuk a szezont, de hogy második vagy harmadik… – nincs nagy különbség. Nem igazán vidít fel egyik sem” – jelentette ki.

Lewis Hamilton azért utalt rá, a csapat számára igenis öröm lenne a második hely. „A csapatbajnoki második helyre büszke lennék, tudva, hogy mennyire keményen dolgozott mindenki a gyárban. Nehéz két év volt ez mindenki számára, de egészen elképesztő talpra állást jelent, hogy a második helyért harcolunk a bajnokságban” – fogalmazott a brit.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak