Musorujsag
Élő Eredmények

Minden idők második legdrágább F1-es autójaként kelt el Hamilton első Mercedese

Minden idők második legdrágább F1-es autójaként kelt el Hamilton első Mercedese

Sotheby's
Michael Schumacher rekorddöntő autóját túlszárnyalva minden idők második legdrágább F1-es versenygépeként árverezték el Lewis Hamilton legelső Mercedesét Las Vegasban.

A Sotheby’s aukciósház is kihasználta, hogy a Forma–1 új pályán debütálva vendégszerepelt a múlt hétvégén Las Vegasban. Az ottani időmérő edzés napján, péntek délután került sor az árverésre, melyen Lewis Hamilton első, 2013-as F1-es Mercedesét kínálták az érdeklődőknek.

Az aukciósház eredetileg 10 és 15 millió dollár közé saccolta a W04-es modell értékét, így borítékolható volt, hogy az minden idők egyik legdrágább F1-es autójaként fog elkelni. A végső ár viszont felülmúlta a várakozásaikat.

Hamilton egyetlen V8-as motorral ellátott Mercedeséért 18,8 millió dollárt, átszámítva 17,2 millió eurót fizetett az új tulajdonosa. Ezzel a W04-es modell minden idők második legdrágább elárverezett versenyautója lett, megelőzve a Michael Schumacher rekorddöntő hatodik világbajnoki címét hozó 2003-as Ferrari F2003-ast, amiért 2022-ben 13,1 millió eurót fizettek.

A listát egy másik Mercedes vezeti: Juan Manuel Fangio 1954-es bajnoki autójáért 2013-ban 22,7 millió eurót, akkori árfolyamon 29,7 millió dollárt adtak.

Lewis Hamilton Mercedes W04-ese (Fotó: Sotheby’s)

Hamilton autójának csillagászati értéke abból a szempontból érdekes, hogy nem egy világbajnoki autóról van szó, mint Fangio és Schumacher esetében, csak egy egy futamot nyert masináról. A brit 2013-ban a Magyar Nagydíjon vezette diadalra a 04-es számú vázat, ami most kalapács alá került. A 750 lóerős V8-as motorral és KERS-sel felszerelt négykerekű tíz évvel ezelőtt összesen 14 versenyt teljesített az az évi 19-ből, a csapat Nico Rosberggel további két győzelmet jegyzett és a konstruktőri bajnokság második helyezettje lett a Red Bull mögött.

A Wynn Awakening rendezvényközpontban tartott aukción további F1-es témájú tárgyakat is értékesítettek. Michael Schumacher 2003-as monzai győzelmekor viselt versenyoveralljáért például 102 ezer dollárt fizettek.

Borítókép: Lewis Hamilton Mercedes W04-ese (Fotó: Sotheby's)

További tartalmak