Musorujsag
Élő Eredmények

Tost Verstappen szerződtetéséről: Azt kérdezgették, megőrültem-e

Tost Verstappen szerződtetéséről: Azt kérdezgették, megőrültem-e

F1 Nation Podcast
A Red Bull második számú csapatának éléről a hétvége után távozó Franz Tost búcsúja előtt egy hosszabb interjú során Max Verstappen debütálására is visszaemlékezett, ami miatt 2015-ben több rivális is őrültnek tartotta őt…

Az azóta három világbajnoki címet szerző és számos rekordot átíró Max Verstappen már bemutatkozása előtt a figyelem középpontjába került, hiszen mindössze 16 éves volt és csupán egyetlenegy formaautós szezon állt a háta mögött (bronzérmes volt az F3-ban), amikor a Red Bull leigazolta őt második számú csapatához, a Toro Rossóhoz.

Noha tehetségét a riválisok is elismerték, fiatal kora és rutintalansága miatt sokan aggódtak amiatt, hogy a mezőny tagja lesz, Verstappen viszont tisztességesen helyt állt: már első évében (2015) voltak kiugró eredményei, majd 2016-ban, mindössze négy futam után már fel is került az anyacsapathoz.

A jelenleg Alpha Tauri néven futó Toro Rosso csapatvezetője, az Abu-dzabi Nagydíj után nyugdíjba vonuló Franz Tost búcsúja kapcsán erre az időszakra, és a Verstappen-bejelentés okozta „sokkra” is visszagondolt egy hosszú nyilatkozat során. „A hihetetlen sebessége miatt szerződtettük” – fogalmazott az F1 Nation Podcast vendégeként.

Franz Tost (Fotó: XPB)

„Amikor felhoztuk őt a Forma–1-be, emlékszem, néhány kolléga odajött hozzám, és azt mondta, teljesen őrült vagyok, és azt kérdezgették, hogyan tudok felhozni valakit, akinek még vezetői engedélye sincs?” – emlékezett vissza.

„Én akkor azt válaszoltam, hogy most nem akarok erről beszélni, majd jöjjenek vissza öt év múlva, és akkor majd beszélünk a dologról. Addigra már nagyon elegem lett abból, hogy folyamatosan a döntésünket kell védelembe venni” – folytatta, majd egy konkrét F3-as futamot is megemlített, amikor Verstappen lenyűgözte a Red Bullt.

„Néha már az F3-ban láthattuk a hihetetlen természetes tempóját. Emlékszem egy esős futamra, azt hiszem, a Norisringről, ahol Max a száraz íven vezetett és két másodperccel gyorsabb volt mindenkinél. Erről jutott eszembe, hogy Michael Schumacher hasonló körülmények között nyert F3-as futamot a Salzburgringen úgy, hogy két-három másodperccel gyorsabb volt a többieknél. Ez fontos volt, hiszen látni akarom, mire lehet képes egy versenyző az autónkban” – zárta gondolatát.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)
Borítókép: Franz Tost és Max Verstappen 2015-ben (Fotó: XPB)

További tartalmak