Musorujsag
Élő Eredmények

36 év F1 után búcsúzik, de a Sauber nagykövete lesz Senna egykori trénere

36 év F1 után búcsúzik, de a Sauber nagykövete lesz Senna egykori trénere

Sauber
Búcsúzik, mégis marad a Sauber legendás alakja, Ayrton Senna korábbi trénere, Josef Leberer, aki 36 év F1-es munka után új szerepkört kap.

Az év utolsó F1-es versenye mindig egyfajta búcsúzkodás. Az évtől, az esetleges távozóktól, visszavonulóktól. Az Alfa Romeo csapatánál két szempontból is az lesz a mostani Abu-dzabi Nagydíj, hiszen 5 közös év után elköszönnek névadó szponzoruktól, az Alfa Romeótól – és búcsúztatják az istálló egyik kulcsfiguráját és arcát, Josef Leberert, aki az eddigi formájában felhagy az aktív munkával, de új szerepkört kap Hinwilben.

Az osztrák a régi F1-követők számára ismerős arc lehet. 1988-ban ő lett Ayrton Senna (és Alain Prost) trénere. A brazilok háromszoros világbajnokát ő juttatta új szintre a fizikai felkészülés szempontjából, és az egyik úttörő alakja volt az F1-es „fizioterapeutáknak”. Leberer 36 éve dolgozik az F1-ben, 1997 óta a Sauber-csapat alkalmazásában. Olyan nagy versenyzőket kezelt és edzett, mint Ayrton Senna, Alain Prost, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, vagy Sebastian Vettel.

E minőségében a mostani hétvégén búcsúzik az F1-től, de nem végleg. A névváltás előtt álló Sauber ugyanis bejelentette, hogy 2024. január 1-jével Leberer új pozícióban, a Sauber Motorsport nagyköveteként kezdi meg a munkát. Amolyan nyugdíjas állásban.

„Leberer képességei túlmutatnak azon, amit a szakmai képességei indokolnának. Ő nemcsak egy fizioterapeuta, aki az edzés fizikai és mentális oldalával foglalkozik, hanem olyasvalaki, aki ért a versenyzők és a csapatok pszichológiájához, aki képes ragasztóként működni, ami összetart egy csapatot, és aki a szerepkörén túllépve megtestesíti magát a csapatot. Az új szerepkörében a Sauber Motorsport nagyköveteként Leberer a Sauber múltját és örökségét hirdető kampányok arca lesz, miközben a csapat megy tovább a jövőbe”

– írta az istálló a szakemberről és új szerepéről.

Josef Leberer (balra) 1994-ben Ayrton Senna temetésén (Fotó: XPB)

Leberer nagykövetként elérhető lesz, és a tapasztalatával, tudásával, valamint történeteivel igyekszik a kulisszák mögé vinni az embereket, megismertetni velük az F1-es csapatok működését.

„A Forma–1 volt az életem harminchat éven át, a Sauber pedig az otthonom huszonhét éven keresztül. Sok mindent megéltem a csapattal, és most várom a kapcsolatunk és az életem egy új fejezetének kezdetét. A Sauber Motorsport nagyköveteként reményeim szerint megmutathatom, milyen szenvedély vitt végig a pályafutásomon, és hihetetlen történeteket is feleleveníthetek, amiknek oly sok éven át a részese voltam a Forma–1-ben.”

„Szeretném megmutatni, hogy miről is szól valójában ez a sport, és remélhetőleg inspirálni tudom a szurkolók egy új generációját, hogy résztvevői legyenek egy sportnak, ami számomra a mindent jelentette és jelenti” – fogalmazott Leberer.

SEbastian Vettel és Josef Leberer (Fotó: XPB)

Az Alfa Romeo csapatmegbízottja, Alessandro Alunni Bravi igazi legendának nevezte Senna egykori jobbkezét.

„Josef a sport egyik legendája. Az elhivatottság és a szakértelem példája volt a Forma–1-ben töltött több mint három évtizede során. És az ilyen személyiségeket a sportnak ünnepelnie kell.”

„Ő több egyszerű trénernél. Kulcsszerepet játszott a motorsport bizonyos történelmi pillanataiban, és az F1 örökségét és történelmét testesíti meg. A szerepkörében és a személyiségéből eredően Josef sosem kereste a nyilvánosság figyelmét, de megérdemli, hogy a tudását megoszthassa a világgal. És remélem, hogy az új szerepkörét használni tudja ezen történetek megosztására a partnereinkkel és a szurkolóinkkal.”

Borítókép: Josef Leberer (Fotó: XPB)

További tartalmak