Musorujsag
Élő Eredmények

A Mercedes legyőzésével szépítené csalódást keltő évét a Ferrari

A Mercedes legyőzésével szépítené csalódást keltő évét a Ferrari

As, F1
Nem érzik a Ferrari pályájának Abu-Dzabit, de abban bíznak, hogy a Mercedesé sem lesz. Így várja Carlos Sainz és Charles Leclerc a konstruktőri második helyről döntő finálét.

Amikor visszatértek a nyári szünetről, a Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur kijelentette: nem reális elvárás tőlük a Mercedes megelőzése a konstruktőri bajnokságban, túl sok pontot vesztettek ehhez az év első felében. Helyette fontosabbnak tartotta, hogy az autójuk a hátralévő versenyeken ütőképesebb legyen, mint a csillagosoké.

Bár nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ez sikerült nekik, a pontok tekintetében viszont megvalósították azt, amit Vasseur nem várt tőlük: kilenc verseny alatt 52 egységet faragtak a hátrányukból, és már csak 4 választja el őket a második helytől.

Charles Leclerc szerint jobb szájízzel vonulnának el a téli szünetre, ha összejönne nekik a második hely. „Szoros lesz. Lendületben vagyunk, így érkeztünk ide, jó versenyeink voltak az elmúlt versenyeken. Ugyanakkor a Mercedes igen erős itt, Abu-Dzabiban, szóval mindent össze kell raknunk ahhoz, hogy harcolni tudjunk velük és le tudjuk győzni őket a konstruktőri bajnokságban. De ez az egyértelmű célunk” – mondta a monacói.

A Ferrari év végi csapatfotója (Fotó: XPB)

A kérdésre, szerinte melyik csapat lehet a jobb Abu-Dzabiban, Leclerc bizonytalanul válaszolt.

„Olyan kis részleteken múlik, hogy nehéz megmondani a hétvégék előtt, milyenek leszünk. A múltban a Mercedes gyors volt itt. Szoros lesz, mint mindig, és minden azon fog múlni, ki tökéletesíti jobban a csomagját. Ez rajtunk múlik, és erre fogunk összpontosítani a szabadedzéseken.”

Frédéric Vasseur szerint az elmúlt hetek lendülete mellettük szól. „A múltkori versenyünk különösen jó volt. Az előtte lévő is erős volt a tempónk alapján, de az eredmény nálam nem volt olyan jó. Mindenkit nagyon motivál, hogy legyőzzük a Mercedest a bajnokságban. A lendület tehát jó, de a munkát a pályán kell elvégezni, és gondoskodni kell róla, hogy mindent tökéletesen csináljunk ezen a hétvégén, hogy le tudjuk győzni őket.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Csapattársa, Carlos Sainz úgy véli, Abu-Dzabi nem a legerősebb pályájuk, de reméli, hogy a Mercedesnek sem.

„Nagyon szoros lesz ez közöttünk, mert egész évben nagyon szoros volt. Ha a pálya karakterét nézem, ez inkább tűnik egy Red Bull- és McLaren-pályának, mind Ferrari- vagy Mercedes-pályának. Szoros csata lesz ez velük.”

„Nem ez a legjobb pályánk. Van egy része, ahol nem leszünk rosszak, mert van két-három lassú kanyarja és egyenesek a második szektorban, de az első és a harmadik szektorban időt fogunk veszíteni” – jósolta Abu-Dzabiról.

Hozzátette: „Ez egy fontos verseny a csapat számára. Persze nem másodikak akarunk lenni a bajnokságban, de jó lezárása lenne az évnek, szóval próbáljuk megszerezni.”

Carlos Sainz autója (Fotó: XPB)

Bármi is lesz a végeredmény, Leclerc szerint legfeljebb már csak kozmetikázni fogják az amúgy csalódást keltő évüket. Kiemelte, amikor készültek 2023-ra, nem efféle célok lebegtek a szemük előtt.

„Az igazat megvallva ez csalódást keltő szezon volt. A múlt év után arra számítottunk, hogy a bajnoki címért fogunk harcolni. Az első verseny után egyből láttuk, hogy nehéz lesz a Red Bull ellen, akik hatalmasat léptek előre, főleg versenytempóban. Mi nem tudtunk ugyanekkorát. Onnantól kezdve ez csalódás volt.”

„Másfelől ha elfelejtjük a múlt szezont, akkor úgy vélem, az év során szép javulást értünk el, ami jó hír, és bizakodóvá tesz a jövőre nézve.”

„Nagy különbséget kell eltüntetnünk ahhoz, hogy utolérjük a Red Bullt. Dolgozni fogunk a téli szünetben, és remélhetőleg jövőre egy olyan autóval fogunk visszatérni, amivel legyőzhetjük őket” – mondta a tavalyi bajnoki második helyezett.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak