Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Jobban megérdemlünk egy győzelmet idén, mint bárki más!

Alonso: Jobban megérdemlünk egy győzelmet idén, mint bárki más!

Motorsport Week
Pályafutása egyik legjobb szezonjának tekinti Fernando Alonso a 2023-ast a saját teljesítménye szempontjából. Az öt legjobb versenye közé egy 9. helyet hozó is bekerült – de emellett arra is magyarázatot adott, miért elégedett az évükkel a visszaesésük ellenére is.

Kétarcú szezonja volt az Aston Martinnak és Fernando Alonsónak 2023-ban, ám a csapattal első évét teljesítő kétszeres világbajnok hetek óta hangsúlyozza, ő a második félév nehézségei ellenére a pozitívumokat viszi magával, és elégedett azzal, amit új munkahelyén tapasztalt.

Egy éve a konstruktőri bajnokság 7. helyén végzett a zöld csapat, idén az utolsó nagydíjon még versenyben van a negyedik pozícióért a 11 pontos előnyben lévő McLarennel. Ám ami ennél is fontosabb: összesen 8 dobogós helyezést ünnepeltek a szezon során, és az élcsapatok közé emelkedtek, ami hatalmas előrelépés tőlük.

Az összes dobogójukat jegyző Alonso a pályafutása 33. futamgyőzelmét ugyan hiába üldözte (egy esélye még adódhat vasárnap), ám így is az egyik legerősebb idényének tekinti a mostanit.

„Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel. A 2012-essel együtt ez az én legjobb szezonom. A vezetés szempontjából a legjobb szezonomként rangsorolom, és mindennel elégedett vagyok. Motivált voltam, fitt, olykor nehéz körülmények között is jól teljesítettem”

– adott jelest magának 2023-ra.

Hogy a papíron szereplő eredményeket mennyire másodlagosnak és megtévesztőnek ítéli ilyen szempontból, arra Alonso azzal hozott példát, hogy a monzai 9. helyezését az egyik legjobb idei teljesítményeként említette.

„Bahrein, Monaco, Kanada, Monza és Brazília – ezek a versenyek kerülnek az én idei top ötös listámra. Monzát szándékosan tettem rá, mert egy kilencedik helyet szereztünk. Nem volt dobogó, az emberek nem is emlékeznek rá, de Monzában talán a leglassabb vagy a második leglassabb autó volt a miénk, és az, hogy pontot szereztünk, azt jelzi, hogy olyan hétvége volt, amin minden nagyon jól ment” – magyarázta a spanyol.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Egy győzelem azért minden bizonnyal nem lett volna ellenére idén. A legközelebb talán Monacóban volt hozzá, ahol az esős versenyen egy elszúrt boxtaktika vette el a lehetőségét Max Verstappen legyőzésére. Alonso úgy véli, ha a Red Bull üldözői közül valakinek járt volna egy győzelem ebben az évben, az az Aston Martin.

„Szerintem volt rá lehetőség. Talán Monacóban voltunk a legközelebb, a kerékcserével. Talán Zandvoortban is, ha más helyzetben lettem volna az újraindításkor.”

„Talán volt lehetőségünk itt-ott, de hiszem, hogy mi jobban megérdemeltünk volna egy győzelmet idén, mint bárki más”

– jelentette ki.

Helyette az egyetlen nem Red Bull-győzelem honfitársáé, Carlos Sainzé lett Szingapúrban, akivel jelenleg azonos pontszámmal állnak a bajnoki tabella 4-5. helyén. Előrébb végezni a ferrarisnak van nagyobb esélye az év második felében látott erőviszonyok alapján. Az Aston Martin a zandvoorti és a Sap Pauló-i dobogót leszámítva nem volt olyan ütőképes a nyári szünet után, mint az év első nyolc hétvégéjén. Csapatuk a fejlesztésben is eltévedt kicsit, ám Alonso optimizmusát ez sem ronthatja el.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

„Csak a pozitívumokat nézem. Ez a szenvedés benne van, a csapat útjának velejárója. Igazán erős autóval kezdtük az évet, még minket is meglepett, mennyire versenyképesek voltunk.”

„Olyan helyzetben találtuk magunkat, amire talán még nem álltunk készen. A Mercedesszel, a Ferrarival, élcsapatokkal harcoltunk, akik hozzászoktak már, hogy ezen a szinten küzdenek.”

„Talán visszaléptünk egy kicsit a fejlesztés szempontjából is az év során. Nem vagyunk még csúcsszinten, és kicsit kevésbé voltunk versenyképesek. De összességében ez az egész elképzelhetetlen volt tizenkét hónappal ezelőtt. Jól emlékszem a tavalyi tesztre az itteni verseny után a csapattal. Ha valaki akkor azt mondta volna, hogy ilyen helyzetben leszünk ma, nem hittem volna el! Szóval nagyon jó volt” – méltatta csapatát Alonso.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak