Musorujsag
Élő Eredmények

Automatikus esőlámpa-rendszert tesztelnek

Automatikus esőlámpa-rendszert tesztelnek

FIA
Új esőlámpa-rendszert tesztel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Abu-Dzabiban, melynek célja az, hogy automatikusan bekapcsolja az autók figyelmeztető jelzéseit. Amennyiben a teszt pozitív eredményt hoz, a megoldás 2024-ben mindennapossá válhat.

Az FIA szakemberei az előző hetekben, hónapokban gőzerővel dolgoztak egy új jelzőrendszer kidolgozásán. Munkájuk gyümölcse egy új szoftver, ami automatikusan felkapcsolja az autókra helyezett „esőlámpákat”, amennyiben a körülmények megkívánják azt. A lámpákat eddig a versenyzők manuálisan hozták működésbe.

Ez pedig magában foglalja a lehetőségét annak, hogy adott esetben egy-egy pilóta bizonyos okokból kifolyólag nem kapcsolja fel a fényeket, amikor a körülmények egyre rosszabbak lesznek. Az FIA értelemszerűen az „emberi hiba” lehetőségét szeretnék kizárni.

A szoftvert most, az Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzése után tesztelik majd egy rövid extra gyakorlás keretén belül – erről az FIA versenyigazgatója, Niels Wittich tájékoztatta az alakulatokat hétvégi előzetesében.

Fotó: XPB

Az említett rövid gyakorlásnak az FIA várakozásai szerint elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a szövetség a begyűjtött adatok alapján megítélje, a rendszer megfelelően működik-e. Amennyiben a teszt sikeres lesz, a szövetség minden valószínűség szerint már a 2024-es szezonban üzembe fogja helyezni az automatikus lámparendszert.

Ez az újítás része annak a nagyobb törekvésnek, mely során az FIA javítani akarja az esős körülmények között rendezett pályaesemények biztonságát, többek között az autók láthatóságának javításával. A jelenleg használatban lévő versenygépek ugyanis – a 2022-es szabályrendszer bevezetése óta főleg – komoly vízpermetet vernek fel, ami sokszor probléma elé állította az F1-et.

Az FIA az évad korábbi részében egy „sárhányót” is teszteltek, ami szintén a vízpermet problémáját volt hivatott csökkenteni. Enne első verziója viszont – a gyakorláson gyűjtött adatok alapján – nem bizonyult elég hatékony megoldásnak.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak