Musorujsag
Élő Eredmények

Az F1-é az elsőbbség: elengedi Schumachert az Alpine, ha a Mercedes bevetné őt

Az F1-é az elsőbbség: elengedi Schumachert az Alpine, ha a Mercedes bevetné őt

Autosport
Túl jó versenyző ahhoz Mick Schumacher az Alpine szerint, hogy ne mondjanak igent rá. A sportautózásban új fejezetet nyitó német új csapata megerősítette, amennyiben a Mercedesnek szüksége lesz rá, Schumachernél az F1 élvezi majd az elsőbbséget.

Szerdán vált hivatalossá, hogy Mick Schumacher egy év „kispadozás” után újra versenyezni fog. Az Alpine sportautós csapata jelentette be, hogy a német a hat versenyzőjének egyike lesz 2024-ben a hosszútávú világbajnoki sorozatban, a WEC-ben. Schumacher ezzel párhuzamosan viszont továbbra is a Mercedes F1-es csapatának tartalékversenyzője marad, s így az ideihez hasonló formában továbbra is kapcsolatban áll a királykategóriával.

A WEC és az F1 programja 2024-ben öt hétvégén fog ütközni. Ez felveti a kérdést, Schumacher hogyan fogja tudni ellátni a Mercedes tartalékversenyzői szerepkörét. Az Alpine motorsportprogramját irányító Bruno Famin előrebocsátotta: amennyiben a csillagosoknak szükségük lesz rá, az F1 élvezi az elsőbbséget Schumachernél, vagyis el fogják őt engedni.

„A szerződés és a Mickkel kötött megállapodásunk egyértelmű: amennyiben lehetőséget kap rá, hogy az F1-ben versenyezzen és helyettesítse George-ot vagy Lewist, akkor az F1-ben fog szerepelni.”

Bár kézenfekvőnek tűnne, hogy Schumacher az Alpine F1-es csapatánál is bevethető legyen, Famin jelezte, ők csak később fogják megnevezni az F1-es gárdájuk hivatalos tartalékversenyzőjét. Erre a pozícióra Jack Doohan tűnik a magától értetődő választásnak.

Mick Schumacher (Fotó: Alpine)

Az Alpine megbízott F1-es csapatfőnöke úgy érzi, a Haastól 2022 végén kitett Schumacher megítélése rosszabb, mint amilyen jó versenyző valójában, és éppen ez volt az oka annak, hogy úgy érezték, nem mondhatnak nemet az együttműködés lehetőségére.

„Az F1-es paddockban beszéltem Mickkel, és ha beszélsz vele, nem tagadod meg a lehetőséget arra, hogy a csapatban tudd őt. Nem látom okát, miért hagytuk volna ki a lehetőségét annak, hogy egy ennyire jó és gyors versenyzőnk legyen. Meggyőződésem, hogy az F1-ben alábecsülik őt. Én nem felejtem el, hogy Forma–2-es és Forma–3-as bajnok. Nagyon jó képességekkel rendelkezik”

– méltatta Schumachert Famin.

Meggyőződése, hogy bár új versenyzőjüknek nincs tapasztalata a sportautózásban, így is „szintet lépnek” vele. „Továbbra is a Mercedes tartalékversenyzője, és nagyon tapasztalt, hasznos tapasztalatra tett szert egy csúcsszinten lévő F1-es csapatnál. Fog adni nekünk pár ötletet, hoz magával módszereket.”

Schumacher októberben Jerezben tesztelte az Alpine LMDh-autóját, és a gyakorlással mindkét fél elégedett volt. „A teszt során megismerhette ezeket az autókat, hiszen eddig csak formaautókkal versenyzett. Ez számára a hosszútávú versenyzés megismeréséről szólt, arról, hogy meg tudja mondani, tetszene-e neki egy teljes program vagy sem” – magyarázta Famin.

Kiemelte, ők nem egy puszta teszt alapján választották ki a versenyzőiket, más szempontokat is figyelembe vettek, például azt, ki mennyire jó csapatember. És Schumacher szerinte nagyon jó csapatjátékos.

A WEC 2024-es bajnoksága március 2-án rajtol Katarban. Az Alpine hivatalos bemutatója február 7-én lesz.

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Alpine)

További tartalmak