Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton a második helyről: Idén túlteljesítettük az autónkat

Hamilton a második helyről: Idén túlteljesítettük az autónkat

Sky Sports, F1
Erőn felül teljesített idén a Mercedes Lewis Hamilton szerint, és csak ezért van harcban a csapatbajnoki második helyért. Ő és George Russell is szoros finálét vár a Ferrarival.

2023-ra ez jutott: bajnoki csata helyett egy konstruktőri második helyezésért zajlik még teljesen nyílt és szoros versenyfutás az év utolsó nagydíjhétvégéjén. A Mercedes előnye 4 pontra olvadt a Ferrarival szemben Las Vegasban, így az Abu-dzabi Nagydíj eredménye dönt a két csapat közötti sorrendről.

Bár Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke korábban kijelentette, a második hely az első vesztesé a Red Bull mögött, és őt nem is igazán tartja lázban, hogy megszerzik-e (ráadásul a fejlesztési idő szempontjából a harmadik hellyel járnának jobban…), jelentősége ettől még mindkét csapat számára van e küzdelemnek. A dolgozóik például ez alapján kapják a bónuszukat, és amolyan presztízskérdés is, hogy melyikük lesz a befutó.

Lewis Hamilton reméli, hogy ők lesznek azok. „Bárcsak ne lennénk abban a helyzetben, amiben vagyunk! Azt kívánom, bárcsak abban a helyzetben lennénk, amiben sokáig, azzal a szép előnnyel! De ez most az jelenti, hogy keményen kell dolgoznunk ezen a hétvégén, és egyértelműen izgatottá tesz a csata. Nem tudom, hogy sikerül-e elérnünk, a Ferrari elég gyors szokott itt lenni. De határozottan bizakodom” – mondta az F1 riporterének a brit.

Lewis Hamilton, Toto Wolff és George Russell (Fotó: XPB)

Hamilton erőn felülinek érzi…

A Sky Sportsnak eközben arról beszélt, hogy érzése szerint már az felér egy kisebbfajta csodával, hogy az idei autójukkal ilyen jól állnak a bajnokságban. „Ez mindenképpen nagy eredmény lenne számunkra. Persze azon tűnődöm, mihez képest, hiszen végső soron nyerni akarunk…” – nevetett.

„Egyértelműen túlteljesítettük az autónkat. Határozottan úgy érzem, hogy többet nyújtottunk az év során, mint amire az autónk képes. A Ferrari jobb csomaggal kezdett, mint mi, és jobb csomaggal is zárt, mint mi.”

„Ez tehát egy jó teljesítmény, de még be kell fejeznünk a munkát. Végső soron azonban ha mégsem szerezzük meg a második helyet a konstruktőri bajnokságban, az csak még inkább fel fog minket tüzelni a következő évre. De persze igyekszünk megszerezni az extra pontokat a csapatnak, és próbáljuk magunk mögött tartani őket” – mondta Hamilton.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

 

…Russell szerint a kihagyott lehetőségek éve

Csapattársa, George Russell eközben éppen arról elmélkedett, mennyire a lehetőségeiken alul teljesítettek idén. Míg tavaly ráaggatták a Mr. Következetesség becenevet a top 5-ös helyezései miatt, és futamgyőzelmet, több dobogós helyezést is szerzett, idén a bajnoki nyolcadik helyen fog kikötni, az élmezőny egyik legrosszabbjaként, csak az újonc Oscar Piastrit és Lance Strollt megelőzve.

„Nagyon furcsa szezon volt ez. Sokszor nagyon gyorsak voltunk, de sosem értük el azt az eredményt, amiről úgy éreztük, megérdemeltük volna vagy elérhető volt. Rá kell jönnünk, miért volt ennyi kihagyott lehetőségünk. Egyáltalán nem volt ez egy sima év.”

„Amikor minden simán megy és működik, általában a szerencse is melletted áll. És amikor lépéshátrányban vagy, általában balszerencsés is vagy. Én nem hiszek a szerencsében és a balszerencsében, egyszerűen csak gyorsabbnak kell lennünk, és akkor Fortuna is velünk lesz” – állapította meg Russell.

George Russell (Fotó: XPB)

Hozzátette, e furcsaságot szeretné megfejteni a szünetben. „Ennek mindenképpen a végére kell járni a télen, mert az eredmények tavaly annyira könnyedén jöttek. Talán én végeztem az összes versenyző közül a legtöbbször a legjobb ötben.  Idén úgy éreztem, hogy az időmérős és a versenytempómon is javítottam, de lépéshátrányban voltunk. Idén persze szorosabb is volt a küzdelem a többiekkel, a McLaren is bekapcsolódott a harcba, az Aston Martin is ott volt az év első felében.”

„Végső soron csak előre tekintünk. Ezen a hétvégén igyekszünk bebiztosítani a második helyünket a bajnokságban, aztán már a jövő évre fókuszálunk.”

 

A végső cél a Red Bull – elérhető?

Akár túl-, akár alulteljesített idén a Mercedes a lehetőségeihez képest, Russell is szoros fináléra számít a Ferrarival. „Izgalmas a kihívás. Szoros ez a Ferrarival, akik egy erős verseny után érkeztek. De inkább vagyok a mi helyzetükben, mint az övékben. Egyszerűen csak magunkra szabad figyelnünk, végezni a munkánkat a lehető legjobban, és ha sikerül, akkor mi végzünk elöl.”

Hogy ki lesz a gyorsabb Abu-Dzabiban, az szerinte megjósolhatatlan. „Tavaly igen versenyképesek voltak itt. De meglepődtünk már sokszor idén azon, hogy melyik versenyen melyik csapat volt a gyorsabb. Szóval csak várjuk, hogy mi lesz. Az időmérőn egy kicsi előnyben vannak, idén ez jellemző, de a vasárnap már más történet. Jó versenyünk lesz.”

Az egyszeres futamgyőztes hozzátette, bár fontos nekik a második hely, a fő céljukat a Red Bull jelenti, nem a Ferrari.

„Mindenkinek fel van adva a lecke, hiszen az F1 történetének legdominánsabb autójára próbálunk felzárkózni. Ez nem kis feladat, és mindenkinek össze kell fognia, oda kell figyelnie, mindent bele kell adnia.”

„Idővel kiderül, de úgy vélem, sokkal jobb helyzetben vágunk neki a télnek, mint tizenkét hónappal vagy két évvel ezelőtt. Reméljük, hogy semmin sem fogunk elbotlani. De majd elválik.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak