Musorujsag
Élő Eredmények

Ismét Japánba küldi egy védencét a Red Bull

Ismét Japánba küldi egy védencét a Red Bull

Motorsport
Az Alpha Taurinál beugrósként remeklő Liam Lawson útját követi a Red Bull japán védence, Ivasza Ajumu, aki a szezon végén elhagyja a Forma–2-es bajnokságot és 2024-ben a japán Super Formulában szerepel majd.

A bikások egy mondhatni már jól kipróbált útra terelik japán védencüket, a Super Formulába „küldött” Ivasza Ajumu előtt ugyanis Liam Lawson és az azóta már F1-es versenyzővé, sőt F1-es futamgyőztessé váló Pierre Gasly is az elismert és technikailag magas nívót képviselő japán szériába „lépett fel” a Forma–2 után.

Ivasza 2024-ben a szériában idén ezüstérmet szerző, a bajnoki címért az utolsó futamig harcban lévő Lawson (aki jövőre csak és kizárólag Forma–1-es feladataira összpontosít majd a Red Bull tartalékosaként) helyét veszi át a Team Mugennél.

Függetlenül tehát attól, hogy megszerzi-e a bajnoki címet az F2-es szezonzárón (a széria bajnoka a szabályok értelmében a következő szezonban nem térhet vissza), Ivasza két idény után távozik a legmagasabban rangsorolt nevelőszériából. Érdekesség, hogy bár Ivasza japán, a 2024-es lesz az első teljes formaautós szezonja hazájában, az F2 előtt ugyanis az F3-ban és a francia F4-ben indult.

„Örülök, hogy a következő szezonban a Team Mugen csapatánál versenyezhetek a Super Formulában” – kommentálta a váltást a 22 éves pilóta. „Nagyon izgatott vagyok, hogy egy ilyen tapasztalt csapat tagja lehetek.”

Ivasza Ajumu (Fotó: XPB)

„Ahhoz, hogy megvalósítsam az álmomat, hogy a világ legmagasabban jegyzett kategóriájában versenyezzek, jövőre természetesen a győzelmekre és a bajnoki címre fogok törekedni, miközben minden futamon igyekszem tanulni a csapattársamtól, akinek már van rutinja a bajnoki győzelmek tekintetében is” – folytatta.

„A Super Formula autó gyorsabb, mint az F2-es, ami érdekessé teszi számomra (a szériát). Azt is hallottam például Liamtól, hogy a csapatmunka és a hétvégékhez való hozzáállás is más. Ehhez alkalmazkodnom kell majd, és úgy érzem, a széria próbára teszi majd a képességeimet. Tudom, hogy mivel fel akarok lépni az F1-be, azonnal eredményesnek kell lennem. Maga a színvonal, szóval ez nem lesz egyszerű, de ha nem oldom meg, nincs jövőm. Szóval, motivált vagyok” – zárta gondolatát.

Ivaszára a kategóriaváltás előtt az F2-es szezonzáró (itt matematikailag még esélyes lesz a végső győzelemre, de ahhoz, hogy bajnokként hagyja el a szériát, nagy szerencsére és a riválisok nullázásaira lesz szüksége) valamint egy királykategóriás teszt is vár, az Alpha Tauri ugyanis őt ülteti autóba az Abu-dzabi Nagydíjat követő tesztnapon.

Borítókép: Ivasza Ajumu (Fotó: XPB)

További tartalmak