Musorujsag
Élő Eredmények

Norris nem okolja a pályát Las Vegas-i bukása miatt

Norris nem okolja a pályát Las Vegas-i bukása miatt

Autosport, Sky Sports
Noha egy bukkanó is szerepet játszott Las Vegas-i balesetében, Lando Norris nem akarja a pályát hibáztatni a történtekért, amihez elmondása szerint a körülmények számára balszerencsés összjátéka vezetett.

A McLaren versenyzője a futam harmadik körében szenvedett balesetet a tizenegyes kanyarnál, miután hirtelen elveszítette uralmát autója felett. A futam végén a csapatvezető, Andreas Seidl jelezte, a történtekben egy bukkanó is közrejátszott és utalt arra, hogy a 2024-es futam előtt a pályát ki kellene javítani az említett ponton.

Norris a szezonzáró helyszínén először beszélt hosszabban a történtekről, és jelezte, nem szeretné a Las Vegas-i pályát okolni a történtekért annak ellenére, hogy a huplis aszfalt kihívások elé állította a mezőnyt. Szerinte a balesethez több peches tényező együttállása vezetett.

„Több dolog kombinációja volt” – felelte, amikor az okokról kérdezték. „Egyértelmű, hogy azon a ponton van egy nagy bukkanó. És akkor még ott vannak a hideg abroncsok és az is, hogy alacsonyabb a menetmagasság, mint általában. Amikor először, több autót is követsz a pályán, még kisebb a leszorítőerő. És akkor van még egy-két apróság a háttérben.”

„Ezeknek köszönhető, hogy az egy a bukkanó nagyobb hatást gyakorolt, mint általában. Azt hiszem, rossz szögben kaptam el, hiszen végig tudtam róla, hogy ott van. De valamiért a hatása nagyobb volt. Szóval, egy kicsit balszerencsés is voltam” – mutatott rá.

Lando Norris (Fotó: Formula1/Twitter)

Amikor megkérdezték, szerinte meg kell-e változtatni a pályát, nem tűnt túl határozottnak a javaslatot illetően. „Mint mondtam, ez több dolog kombinációjának volt köszönhető. Elég ritka, hogy ezek megismétlődnek. Ha most ugyanúgy mennék végig ott, nincs rá garancia, hogy megismétlődne. Más lenne, ha 30 centivel arrébb lennék, vagy eggyel több, vagy kevesebb autó lenne előtte. Rengeteg körülmény van. A pálya rendben van. Nem a legjobb, amin vezettem, ha a tapadásról van szó. Az aszfalt rosszabbá tette a helyzetet, mint a versenyzők szerették volna.”

Állapotával kapcsolatban kijelentette, bár ellenőrzésre kórházba szállították, már akkor is jól érezte magát, amikor kiszállt az autóból. „Őszintén, nem volt gond. Csak el akartak végezni egy csomó vizsgálatot. Úgy tűnik, most ez a norma. De jól voltam. Elég gyorsan történt. Inkább csak csalódtam amiatt, hogy ilyen hamar kiestem. Kár érte. Azt tanácsolták, pihenjek pár napot. De rendben voltam, amikor kiszálltam, csak meg voltam lepődve a történtek miatt.”

A csapattárs, Oscar Piastri tempóját látva még jobban sajnálta kiesését. „Próbáltam nézni a futamot a kórházból, még a helikopterből is. Úgy voltam vele, mindent megnézek! Balszerencsések voltunk. Szórakoztatónak tűnt a futam. Az első kanyar elég kaotikus volt, elég sokan nem figyeltek oda. De egyébként élvezhető futamnak látszott. Oscar tempója jó volt, szóval kár, hogy kihagytam” – mondta.

Javítani a szezonzárón javíthat, Abu-Dzabival kapcsolatban pedig megjegyezte, dobogón szeretné lezárni 2023-at. „Mindig is kedveltem, élveztem ezt a pályát. A régi vonalvezetés jobban tetszett, de általában jól teljesítettem itt és az autó is jól ment. Idén előreléptünk, a szezont pedig egy jó eredménnyel, egy dobogóval szeretném zárni. Ez a cél” – nyilatkozta.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak