Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen falra mászott, az FIA lépett: mostantól előzni tilos!

Verstappen falra mászott, az FIA lépett: mostantól előzni tilos!

FIA, Auto Motor und Sport
Max Verstappen péntek esti tolakodása után az FIA úgy döntött, megtiltja az előzést a boxutca kijratánál Abu-Dzabiban.

Szokatlan jelenetet láthattunk az Abu-dzabi Nagydíj pénteki második szabadedzésének hajrájában. Az összesen 34 perc leállást hozó piros zászlók után a második újraindításkor Max Verstappennek igencsak sietős volt a pályára menetel, ezért több versenyzőtársát is megelőzte az alagúton át vezető boxkijáraton.

A Red Bull címvédője előbb George Russell, majd Lewis Hamilton mellett tolakodott, miközben kerekével szinte súrolta a falat, aztán miután túljutott a két fekete autón, még Pierre Gasly Alpine-ját is megelőzte.

A nap végén pedig panaszkodott. „Nos, menniük kell! Mind lassan mennek, én pedig ki akartam menni, mert korlátozva volt az időnk.”

„És ők csak mentek középen. Aztán amikor próbáltam megelőzni őket, egyszerűen falhoz szorítottak. Kissé buta helyzet volt”

– állapította meg.

Az eset a jelek szerint a versenyzők pénteki eligazításán is téma volt, szombatra ugyanis az Niels Wittich változtatott a boxutcai előírásokon.

Módosított jegyzetében a versenyigazgató jelezte, a folytatásban nem engedélyezik az előzést a boxkijáratnál.

„Az előzés tilos a boxutca kijáratnál, kivéve, ha egy autó nyilvánvaló probléma miatt lassít”

– írta Wittich.

Ezen szabályozás ellentétes a két versennyel ezelőtti brazíliaival. Ott a versenyigazgató kényszerítette rá a mezőnyt, hogy a boxutca kijáratánál előzgessék egymást, ugyanis azt a szakaszt jelölte ki a távolságtartás helyének. Akkor lehetőséget kínált a versenyzőknek arra, hogy a boxutca kijárati vonala és a második biztonsági autós vonal között az autók lassítsanak, de megszabta, hogy közben balra kell húzódniuk, és helyet kell adniuk az előzni vágyóknak.

Verstappen pénteki tolakodására egyébként Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója adott magyarázatot. Elmondta, ők kérték versenyzőjüket, hogy siessen. „Szerettünk volna két mért kört menni a közepes keveréken, és aztán két kört a lágyon. Végül sikerült is. Viszont mindenki csak tötyörgött” – fogalmazott az osztrák.

Borítókép: Max Verstappen és a boxutcai tolakodás (Fotó: Formula1/X)

További tartalmak