Musorujsag
Élő Eredmények

A rekordév: Verstappen 2023-as csúcsdöntései

A rekordév: Verstappen 2023-as csúcsdöntései

Autosport, ESPN
Elsöprő dominanciával védte meg bajnoki címét Max Verstappen az idei szezonban. Az általa megdöntött rekordok is hűen tükrözik, mekkora fölényben volt. Sorra vettük a 2023-as csúcsait.

Sem ő, sem a Red Bull nem futott még olyan sikeres szezont korábban, mint idén, ám ez önmagában semmit sem mond el. Valójában a Forma–1 történetében még nemigen láthattunk annyira sikeres párost egy idényben, mint Max Verstappenét és csapatáét. A bikások egy kivétellel minden versenyt megnyertek 2023-ban, és fennállásuk során először az első és második helyen végeztek a bajnokságban.

Hogy mennyire rendkívüli évük volt, azt leginkább a konstruktőri bajnoki címhez egyedül elegendő pontot gyűjtő Verstappen mutatói, rekordjai adják vissza.

 

A legtöbb győzelem egy évben

A tervezett 24 helyett „csak” 22 futamból állt a 2023-as F1-es szezon, ám Verstappenék ebből is igyekeztek a legtöbbet kihozni. A Red Bull 21 győzelemmel zárt, bajnoka ebből 19-et jegyzett. Ezzel a saját 2022-es 15 futamos rekordját szárnyalta túl, és 6 sikerrel előzte meg a harmadik helyen álló Michael Schumachert (2004, 13 győzelem) és Sebastian Vettel (2013, 13 győzelem).

Hogy mekkora szám ez, annak szemléltetésére egy adat: az F1 1950 óta íródó történetében mindössze 17 olyan versenyző volt, akik 19-nél több versenyt tudtak nyerni a pályafutásuk (!) során. Vannak világbajnokok is, akiknek nem jutott ennyi siker: Jenson Button például 15, Emerson Fittipaldi 14, Alberto Ascari pedig 13 győzelemnél állt meg.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

 

Győzelmi ráta egy évben

A 22-ből 19 futamgyőzelem Verstappen számára 86,4%-os győzelmi arányt jelentett. Ezzel olyan versenyzőket szárnyalt túl, mint a modernkor rekordere, Michael Schumacher (72,22% – 18/13-as mutató 2004-ből), és Alberto Ascari, akinek 1952-es 75%-os abszolút csúcsa megdönthetetlennek tűnt korábban. Az olasz abban az évben 8-ból 6 versenyt nyert meg.

 

A legtöbb győzelem sorozatban

Az év során az egyik legnagyobb rekordot a zsinórban aratott győzelmek számában döntötte meg Verstappen. Miamitól Monzáig egymást követő 10 alkalommal nem talált legyőzőre, és ezzel eggyel túl tudta szárnyalni a 2013-at 9 egymást követő győzelemmel záró Sebastian Vettelt.

Érdekesség, hogy a szingapúri vereség után Verstappen egy újabb 7 futamos sorozatot produkált, ami még mindig él, így ha a 2024-es évet is hasonló lendülettel kezdi, akár még lehet is esélye ezen csúcsának további javítására.

Max Verstappen monzai ünneplése (Fotó: Red Bull)

 

A legtöbb győzelem a pole-ból

Az időmérőkön nem volt olyan legyőzhetetlen a Red Bull idén, mint a versenyeken, ám Verstappen azért szombatonként (és a sprinthétvégéken péntekenként) is jeleskedett. Idén 12 pole pozíciót jegyzett a holland, és valamennyit sikerült győzelemre váltania. Ezzel Nigel Mansell 1992-es és Sebastian Vettel 2011-es rekordját döntötte meg az egy idényen belül pole-ból aratott győzelmek számában.

 

A legtöbb pole-ból aratott győzelem sorozatban

A pole-ból elért elsőségeknek Verstappen nem csak idén volt nagy mestere. Elmondhatja, hogy a legutóbbi 16 alkalomból, amikor övé volt az első rajtkocka, mindig nyerni tudott. Ez a 2022-es zandvoorti sikere óta íródó sorozata, amit 2024-ben tovább nyújthat.

Verstappen legutóbbi pole-ból elszenvedett vereségét a 2022-es Osztrák Nagydíj jelenti, amit Charles Leclerc nyert meg.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

 

A legtöbb dobogó egy szezonban

Szingapúrt leszámítva Verstappen valamennyi idei versenyt a legjobb háromban zárta. Ez 21 dobogós helyezést jelentett idén, ami 3-mal jobb mutató a saját 18 dobogót hozó 2021-es csúcsánál. Mögötte Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton 17 dobogóval áll az örökranglistán.

Egy rekordról azért így is le tudott maradni idén: nem zárta az összes versenyt a legjobb háromban, ezzel nem tudta reprodukálni Michael Schumacher 2002-es hibátlan mutatóját.

 

A legtöbb pont egy évben

A pontszámítási rendszerek az évek során sokat változtak, így Verstappen 575 pontos rekordja relatív. A modernkort tekintve mindenesetre figyelemreméltó csúcsdöntésről van szó, mellyel a saját 454 pontos 2022-es rekordját szárnyalta túl. A harmadik helyen Lewis Hamilton áll a 2019-es 413 pontjával.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

 

A legtöbb „mesterhármas” egy évben

A mesterhármas fogalmát többféleképpen is értelmezik az F1-ben. A klasszikus változatát Grand Slamnek is nevezik, ennek feltétele, hogy egy versenyző a pole-ból rajtolva, a leggyorsabb kört megfutva, az összes kört az élen töltve nyerjen. A sima mesterhármasnál a vezető pozíció átadása is belefér. Verstappen ez utóbbiban döntött csúcsot idén: 6 alkalommal nyert az élről, a pluszpontot is bezsebelve.

A csúcsot eddig Alberto Ascari és Michael Schumacher tartotta 5 mesterhármassal, 1952-ből, illetve 2004-ből – persze kevesebb versenyből, mint az idei 22.

 

Az első, aki háromszor nyert egy országban egy évben

Las Vegas debütálásával (visszatérésével) 2023-ban három futamot is rendeztek az Egyesült Államokban, és mind Miami, mind Austin, mind Las Vegas Verstappen sikerét hozta. Ezzel a holland lett az első, aki egyazon évben egyazon országban háromszor állt a dobogó tetején. Túl sok ilyen lehetőség persze nem volt még az F1 történetében: legutóbb 1982-ben rendeztek három versenyt az Államokban, emellett pedig még egy további ilyen alkalom volt, 2020-ban Olaszországban Monza, Mugello és Imola is versenyhelyszín volt. Előbbi évben a három futam három győztest hozott, utóbbiban Lewis Hamiltonnak kettőt sikerült megnyernie a háromból.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

 

A legtöbb élen töltött kör egy évben

Verstappen az évzáró Abu-dzabi Nagydíjon külön ügyelt arra, hogy az F1 történetében elsőként átlépje az egy szezonon belül élen töltött 1000. kört. A számlálója végül 1003 körnél állt meg. Ez azt jelenti, hogy a Red Bull-os a teljes 2023-as versenytávnak a 75,7%-át töltötte az élen.

Előbbi téren Sebastian Vettelé volt a vonatkozó rekord, aki 2013-ban 759 körön keresztül vezetett, míg az arány tekintetében Jim Clark 1963-as 71,47%-os csúcsát sikerült túlszárnyalni.

 

A legnagyobb pontkülönbségű bajnoki győzelem

Pontszámítási mód ide vagy oda, Verstappen mutatója bármilyen rendszerben elsöprőnek számítana. A Red Bull-os 290 pontos előnnyel védte meg a címét a második Sergio Pérezzel szemben, akinek 5 ponttal nagyobb volt ezzel a lemaradása, mint ahány pontot az év során gyűjtött.

Mindez arányaiban is új rekord. Az eddigi csúcsot Nigel Mansell tartotta 1992-ből. Abban az évben csapattársa, Riccardo Patrese az ő pontjainak 48,1%-át érte el. Verstappen most 49,5%-os mutatóval győzte le Pérezt.

Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

 

A legtöbb zsinórban szerzett pont

Verstappen mind a 22 idei versenyen pontot szerzett, és a 2022-es imolai versenye óta tart a pontszerző szériája. Ez utóbbi ugyan még nem rekord, ám a menet közben szerzett pontok száma már az. Verstappen 1004 pontot gyűjtött az Imola óta eltelt időszakban, amivel megjavította Lewis Hamilton 2018-as silverstone-i és 2020-as bahreini versenyek között gyűjtött 998 pontos eddigi csúcsát.

 

A legtöbb verseny zsinórban bajnoki éllovasként

A tavalyi évet is beleszámítva Verstappen már 39 verseny óta a bajnokság éllovasának számít, és a sorozat 2024-ben tovább folytatható. Tavaly májusban, a Spanyol Nagydíjon a tabella élére, azóta nem tudták őt elmozdítani onnan.

A holland ezzel Michael Schumacher rekordját döntötte meg, aki a 2000-es indianapolisi és a 2002-es szuzukai versenyek között 37 versenyt töltött a tabella élén megszakítás nélkül.

 

A legtöbb top 2-es eredmény zsinórban

Szingapúrban ugyan megszakadt, Verstappen így is 15 egymást követő versenyt fejezett be az első vagy a második helyek valamelyikén a 2022-es abu-dzabi és az idei monzai hétvégék között. Michael Schumacher 2002-es csúcsát állította be ezzel.

Borítókép: Fotó: Red Bull

További tartalmak