Musorujsag
Élő Eredmények

Optimista az F1, ha azt gondolja, simán meglesz a 24 futam – Marko

Optimista az F1, ha azt gondolja, simán meglesz a 24 futam – Marko

Oe24
Rekordhosszú szezonra készül a Forma–1 2024-ben – ahogy az elmúlt években már többször is… A Red Bull tanácsadója szerint optimizmust azt gondolni, hogy minden simán fog menni.

Az idei F1-es szezon végén a mezőny kimerült tagjai sokat beszéltek arról, hogy már előre félnek, mi vár rájuk a következő évben. Az utolsó heteket többen már betegeskedve húzták le azok után, hogy a hajrában hat hét alatt öt versenyt teljesítettek, miközben elképesztő távolságokat utaztak, Las Vegasban pedig egészen extrém időrend szerint éjszakáztak.

Többen hosszú távon tarthatatlannak érzik a helyzetet, pedig idén végül „csak” 22 versenyt teljesítettek, miközben jövőre 24 szerepel a naptárban, hála Sanghaj visszatérésének.

Az elmúlt években az F1 már többször is készült arra, hogy rekordhosszú évet teljesítsen, ám a világjárvány 2020-as kitörése óta nem volt olyan év, amelynek ne kellett volna módosítani az előzetesen tervezett programját.

Eredetileg 2023-ra is 24 versenyt tervezett az F1, ám végül két futamról is le kellett mondaniuk. A Kínai Nagydíjat múlt decemberben az ottani járványügyi intézkedések miatt fújták le, Imolát pedig a futam hetében lezúduló eső miatt. Mindkét verseny törlése hosszú szünetet eredményezett a programban, miközben némi szünetnek alighanem a hajrában is tudott volna örülni a mezőny…

Az imolai versenypálya csütörtökön (Fotó: MTI/EPA/Emanuele Valeri)

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy érzi, mindezek tükrében optimizmus azt gondolni, hogy 2024-ben teljesen simán megy majd minden a 24 versennyel…

„Várjuk meg, hogy mind a huszonnégy versenyt teljesíteni tudjuk-e. Imola egy természeti katasztrófa miatt esett ki. Ha megnézem, mi megy ma a világban, elég optimistának kell lenned ahhoz, hogy azt mondd, a terveknek megfelelően mindent meg tudsz csinálni”

– nyilatkozta az osztrák szakember az Oe24 portálnak.

Versenyzője, Max Verstappen sokat kritizálta az F1-et a futamszám és a terhelés növekedése kapcsán, és a korai visszavonulása potenciális okának nevezte ezt a fajta terjeszkedést. Marko nem bírált, ám annak kapcsán, hogy ezúttal rövid lesz a téli szünet, mivel a Bahreini Nagydíjat február 29-e és március 2-a között rendezik, elmondta: „Ha ilyen sok versennyel akarunk világbajnokságot futni, akkor muszáj ezzel együtt élni. Másképpen még sűrűbb lenne a program.”

Jövőre az F1 a szokásos augusztusi nyári és az idén debütáló téli (karácsony) mellett egyébként bevezet egy kötelező őszi leállást is szeptember végén, október elején. Ezzel együtt ugyanakkor triplahétvége fogja zárni az egészen december 8-áig nyújtott idényt, melynek első állomása Las Vegas lesz, ahonnan pár napon belül a 12 időzónával odébb lévő Katarba, majd Abu-Dzabiba kell majd menniük.

A 2024-es F1-es versenynaptár:

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak