Musorujsag
Élő Eredmények

„A Mount Everest áll velünk szemben” – a Mercedes mindent átalakít, de tudja, ezt is elszúrhatja

„A Mount Everest áll velünk szemben” – a Mercedes mindent átalakít, de tudja, ezt is elszúrhatja

Motorsport, Motorsport Week
Telejsen megújulú autóval vág neki a Mercedes a következő idénynek, mert úgy véli, csakis így lehet esélye a Red Bull ellen. Főnökük azonban figyelmeztet: ezt is el lehet szúrni.

A 2022-es év végi sikerek csapdába vezették a Mercedest 2023-ra, és nem is tudtak kikászálódni belőle az idén. Mivel megtartották az autójuk alapjait, hiába ismerték fel már egészen korán, hogy rossz döntéseket hoztak, meg volt kötve a kezük, gyökeres változtatásokra (egy új váz építésére) a költségplafon miatt nem volt módjuk.

Így zárták végül nyeretlenül az idényt – 2011 óta először. A sikertelenség bosszantotta is őket, ám közben a háttérben már hónapok óta dolgoznak a 2024-es autójukon, mellyel teljesen más irányt követnek.

„Őszintén be kellett látnunk, hogy ez az autó sosem lesz elég jó ahhoz, hogy bajnokságot nyerjünk vele, és döntést kellett hoznunk arról, hogy vissza kell térnünk a tervezőasztalhoz, és elő kell állnunk valami újjal a következő évre. De a Mount Everest áll velünk szemben”

– állapította meg Toto Wolff, az idén 22-ből 21 versenyt nyerő Red Bullra célozva.

A bikásoknak és Max Verstappennek szerinte jár az elismerés. „Kivételes szezon volt ez tőlük. Sok rekordot megdöntöttek. Ez a bizonyítéka annak, hogy egy nagyszerű versenyzőről van szó. Valamint mérnökcsapatról. Ez a Red Bull. Ennél jobban nem lehet csinálni. Kiváló!”

George Russell és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

 

„De ezt is elszúrhatjuk”

Hozzátette, ünnepelhetik sikerként, hogy végül sikerült megőrizniük a második helyüket a konstruktőri bajnokságban a Ferrarival szemben Abu-Dzabiban, a feladatuk ettől még nem lesz könnyebb. „Amikor megszerzed a második helyet, az emlékeztet arra, hogy elvesztetted az elsőt. Ezt le kell nyelnünk. Kétségem sincs afelől, hogy a McLaren is versenyben lesz jövőre, talán az Aston Martin, talán mások is. Minden követ meg kell mozgatnunk Brixworth-ben és Brackleyben. Amennyire fájó emlékeztető ez, hogy csak egy második hely, annyira nagyszerű lehetőség is arra, hogy visszatérjünk, és a csillagokat vegyük célba.”

Wolff szerint nem kérdés, hogy nagyot kell előrelépniük, ám hiszi, hogy ez lehetséges. „A Red Bull komoly előnyből indult 2022-ben az új szabályokkal, és képes volt ezt megtartani. El kell ismernünk az eredményüket a mérnöki oldalon, és a versenyzők oldalán. A jelenlegi szabályok melletti legyőzésük szembemegy a várakozásokkal, ez világos.”

George Russell és Toto Wolff (Fotó: XPB)

„Ugyanakkor láttuk a McLaren fejlesztéseit, amik egy másodperces javulást hoztak, az Alpha Tauri is felerősödött év végére, és az Aston Martin a tél folyamán szintén. Létezik tehát mód a drámai teljesítményjavuláshoz.”

A csapatfőnök előrebocsátotta, teljesen új lesz a jövő évi autójuk, ám ez sem garantálja a sikert.

„Változik a koncepciónk. Teljesen felhagyunk a jelenlegi vázunkkal, súlyelosztással, áramlással. Szó szerint szinte minden alkatrészt kicserélünk, mert szerintem csak ezzel lehet esélyünk. De ezt is elszúrhatjuk. Szóval bármi lehetséges lesz, kezdve attól, hogy nem nyerünk annyit, mint vártuk, hogy felzárkózunk, odáig, hogy nagy ugrással az élre állunk”

– vélekedett Wolff.

A kérdésre, optimistán tekint-e a jövőbe, elmondta: „Soha életemben nem voltam optimista semmi kapcsán. Talán szánalmasan hangozhat, de ezzel csak magamat védtem, visszavettem a várakozásokból, és egyszerűen keményebben nyomtam. Szerintem sosem lehetsz elég jó. Ezért érzem ezt most keserédesnek. Megszereztük a második helyet, de elvesztettük az elsőt.”

 

Győzelem nélkül

Egy éve harmadik lett a Mercedes a bajnokságban, de közben nyert egy versenyt Brazíliában. A futamgyőzelmük idén elmaradt. Wolffot megkérdezték, nem választotta volna-e inkább a győzelmet és a harmadik helyet.

„Mindkettő vesztes. Jobb a második hely a pénz és az emberek bónuszai miatt, de jobb a harmadik hely a szélcsatornaidő miatt, amivel tizennégy százalékkal többel állnánk, mint a Red Bull. Mindent nem kaphatsz meg. Vagy a bónusz, vagy a szélcsatornaidő” – mutatott rá.ííí

A szurkolóiknak is üzent. „Higgyetek bennünk, nyomjuk tovább! Másodikak lettünk, ezt jó hazavinni. De a csillagokig megyünk, és ígérem, hogy el fogjuk érni.”

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: Red Bull/Getty Images)

További tartalmak