Musorujsag
Élő Eredmények

Az FIA összeférhetetlenség miatt vizsgálja Toto és Susie Wolffot

Az FIA összeférhetetlenség miatt vizsgálja Toto és Susie Wolffot

Motorsport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a rivális csapatok aggályaira reagálva összeférhetetlenség gyanúja miatt vizsgálatot indított a Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff és felesége, az F1 Academy ügyvezető igazgatójaként dolgozó Susie Wolff ellen.

Toto és Susie Wolff is évek óta aktív résztvevője a motorsportok világának: a Mercedes csapatvezetője a Williams részvényeseként került a királykategóriába, míg felesége versenyzőként is szerepelt a Forma–1-ben, amikor a Williams tartalékosaként (férje ekkor már a Mercedesnél dolgozott) több szabadedzésen is lehetőséget kapott.

Susie Wolff visszavonulása után kezdett menedzserként, sportvezetőként ténykedni: a Forma–E-ben csapatvezetőként is bizonyított, az idei évtől kezdődően pedig a Forma–1 kereskedelmi jogtulajdonosa alá tartozó, női versenyzőket támogató F1 Academy ügyvezetőjeként dolgozik.

Az összeférhetetlenséget érintő aggályok kinevezését követően merültek fel: több csapat is felvetette Wolffék olyan információk birtokában lehetnek, melyeket „normál csatornákon keresztül” nem szerezhetnek meg. Vagyis Toto hozzáférhet a FOM tevékenységével kapcsolatos információkhoz, míg Susie a csapatvezetők egyeztetésein elhangzottakhoz, melyek hasznosak a FOM számára.

Fotó: XPB

A BusinessF1 információi szerint a gyújtópont Toto egy, a csapatvezetők zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén tett megjegyzése volt, ami olyan információkon alapult, amik csak és kizárólag a FOM-tól származhattak.

Noha a riválisok nyilvánosan nem adtak hangot aggodalmaiknak, a Motorsport úgy tudja, az FIA elnökénél, Mohammed bin Szulajmnál lobbiztak egy vizsgálat indításáért. A szakember ennek hatására kérte fel a szövetséget a vizsgálat elindítására, amit kedden, kora este hivatalosan is bejelentettek egy rövid közleményben.

„Az FIA ismeri azokat a sajtóban megjelenő spekulációkat, amelyek arra irányulnak, hogy a FOM személyzetének egy tagja bizalmas információkat továbbított az egyik F1-es csapatvezetőnek. Az FIA megfelelőségi osztálya vizsgálja az ügyet” – írták.

Toto Wolff (Fotó: XPB)
Borítókép: Susie és Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak