Musorujsag
Élő Eredmények

Egy kicsivel többet tesztelhetnek a csapatok

Egy kicsivel többet tesztelhetnek a csapatok

RaceFans
Noha a szezon előtt ismét csak három tesztnap áll a csapatok rendelkezésére, az idény során pedig „hivatalos” kollektív edzéseket továbbra sem rendeznek, a mezőnynek 2024-ben gumitesztek formájában több lehetőségük lesz a gyakorlásra.

A Forma–1-es csapatoknak évek óta szűkülnek a tesztelési lehetőségeik: idén például már a szezon előtt is csak három napot gyakorolhattak, aktuális autóikkal pedig az év során privát gyakorlást továbbra sem teljesíthetnek, kivéve a forgatási napokat, amiket általában már a bemutató után „ellőnek” a versenygépek bejáratására.

A helyzet a következő évben sem változik jelentősen: a csapatok 2024-ben is csak egy kollektív tesztet teljesíthetnek, aminek újra a szezonnyitónak is otthont adó bahreini pálya lesz a helyszíne. Az FIA viszont bizonyos körülmények között bővíti a tesztelési lehetőségeket.

Jövőre ugyanis a hivatalos gumiszállító, vagyis a Pirelli kérésére a szövetség által rendezett abroncs-tesztek száma növekedni fog. Míg 2023-ban 35 nap állt a csapatok és a Pirelli rendelkezésére, jövőre már 40-en osztozhatnak. Ezen kívül négy napot szentelnek az utóbbi években sokat kritizált vizes abroncsok tesztelésének is.

Fotó: XPB

Ezzel szeretnének lehetőséget teremteni arra, hogy a Pirelli a csapatoktól és a versenyzőktől érkező visszajelzések alapján változtasson a bírált abroncsokon az esős futamok biztonságának javítása érdekében (ehhez kapcsolódik majd a „sárvédők” tesztje is).

Jövőre egyébként a filmes napok alkalmával is több lehetőség adódik majd a gyakorlásra, ezek maximális távját ugyanis 100-ról 200 kilométerre növelik. A FIA ezekkel kapcsolatban azt is egyértelművé tette, hogy a két rendelkezésre álló filmes napot az alakulatok nem „lőhetik el egymás után”, vagyis mindenképpen két külön napon kell sort keríteni azokra.

A filmes napokra vonatkozó előírások a táv kivételével változatlanok maradnak, vagyis a csapatoknak ezentúl is az FIA standard ECU-ját kell használniuk, valamint a Pirelli, kifejezetten a filmes napokra készített bemutató abroncsait kell felszerelniük autóikra.

Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)
Borítókép: George Russell a Pirelli-teszten (Fotó: Pirelli)

További tartalmak