Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Nincs közünk Wolffék ügyéhez, ez az FIA lépése

Red Bull: Nincs közünk Wolffék ügyéhez, ez az FIA lépése

Sky Sports, Auto Motor und Sport
Az FIA ügyének és döntésének nevezte Christian Horner, hogy vizsgálat indult Toto és Susie Wolff ellen. A Red Bull főnöke egyúttal tisztázta, semmilyen szerepük nincs az ügyben.

Kedd este jelentette be az FIA egy rövid közleményben, hogy vizsgálódni fog az FOM egyik alkalmazottja és az egyik csapatfőnök ellen, mivel egy sajtóhír nyomán felmerült, hogy előbbi bizalmas információkat osztott meg utóbbival. Hamar kiderült, hogy az ügy középpontjában az F1 Akadémia-sorozat vezetőjeként az F1 kereskedelmi ügyeit irányító FOM alkalmazásában álló Susie Wolff, valamint férje, a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff áll.

Az F1, a Mercedes és Susie Wolff határozott cáfolata után szerdán az F1 9 csapata is közös közleményt adott ki, melyben egyértelművé tették, hogy egyikük sem tett panaszt a feltételezett szivárogtatás és érdekellentét ügyében az FIA-nál. Ezzel jelezték: nem igaz azon állítás, hogy az FIA csak reagált bizonyos, általuk megfogalmazott aggályokra.

Kapcsolódó tartalom

A közös közlemény kiadását megelőzően a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a brit Sky News csatornának nyilatkozott a témában, és kijelentette, bármiről is szóljanak a találgatások, nekik semmi közük a történtekhez.

„Nagy rivalizálás zajlik köztünk a versenypályán, de mi semmilyen hivatalos panaszt nem nyújtottunk be Susie vagy Toto vagy a Mercedes ellen az FIA-nál.”

„Valójában a Red Bull veszi ki a leginkább a részét az F1 Akadémiából, hiszen a két csapatunkon keresztül három autót fogunk indítani. Szorosan együttműködünk Susie-val, aki nagyszerű munkát végez az F1 Akadémiával. Mi – ahogyan mások is – igencsak meglepődtünk a múlt este kiadott közlemény után. De ezt semmiképpen nem a Red Bull szította, indította vagy kérte” – hangsúlyozta Horner.

Christian Horner és Mohammed bin Szulajm (Fotó: Red Bull)

Ő és Toto Wolff köztudottan nincsenek jóban, és felmerült, ennek a Wolffék ellen indított támadásban is lehetett szerepe. Az FIA a keddi közleményében azt írta, egy sajtóbeszámoló nyomán merült fel Wolffék összeférhetetlenségének lehetősége, és ezért indítják a vizsgálatot. A kérdéses beszámoló a Business F1 magazinban jelent meg (részletek a cikkről itt), és többek között azt állították cikkükben, hogy Wolff az F1-bizottság legutóbbi abu-dzabi ülésén elszólta magát, és lebukott, hogy olyan információ birtokában van, amit csakis az F1 tulajdonosi köréből szerezhetett – a riválisok gyanúja szerint a nejétől.

A német Auto Motor und Sport először arról számolt be, hogy a kérdéses egyeztetésen egyetlen konfliktus adódott, Toto Wolff és Christian Horner között, akik a költségvetési plafonnal kapcsolatban vitáztak valamin. A lap később beszélt egy csapatfőnökkel, aki megerősítette nekik, hogy ennek semmi köze nem volt az FIA vizsgálatához és az összeférhetetlenség témájához, és azt is leszögezte, hogy sem ő, sem egyik kollégája nem talált semmi kivetnivalót vagy gyanúsat Wolff egyetlen megnyilvánulásában sem.

Kapcsolódó tartalom

Mindez egybevág a rivális 9 csapat által kiadott közleménnyel, és magyarázza, hogy a csapatok, a Mercedes és az F1 miért fogadta meglepetten az FIA keddi bejelentését.

Horner kiemelte, ők nagyon is támogatják Susie Wolffot és a női versenysorozatot, az F1 Akadémiát. „Ahogy mondtam, mi semmilyen hivatalos panaszt vagy kérést nem nyújtottunk be az FIA-hoz vagy az FOM-hez. Ők nagyon szorosan együttműködnek Susie-val az F1 Akadémia kapcsán. Mi vagyunk az egyetlen csapat vagy csoport, amely három autóval nevez az Akadémiára 2024-re, és nagyszerű munkát végeznek az Akadémiával, ami mindenképpen izgatottá tesz minket.”

„Más csapatok nevében nem beszélhetek, de ez egy FIA-ügy, ők lépték ezt meg, és semmiképpen sincs semmi köze hozzá a Red Bullnak” – jelentette ki a Red Bull főnöke.

Borítókép: Christian Horner és Toto Wolff (Fotó: Red Bull/Getty)

További tartalmak