Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen és az F1-kritika: Nem érdekel, mennyit keresek, mindig el fogom mondani a véleményem

Verstappen és az F1-kritika: Nem érdekel, mennyit keresek, mindig el fogom mondani a véleményem

Telegraph
Voltak, akik az őszintesége miatt álltak mögé, mások képmutatónak nevezték a Las Vegasban kritikákat megfogalmazó Max Verstappent, ám őt egyik sem érdekli, csak kimondja, amit gondol.

Okozhatott pár kellemetlen percet Max Verstappen a Forma–1 vezetőinek a Las Vegas-i Nagydíj idején. Már a helyszínre érkezve kritizálni kezdte az új utcai pályát, a nagy show-műsort, amit az esemény körítésének szántak, az időmérő edzés megnyerését követő sajtótájékoztatón pedig volt egy 2 perces monológja is arról, miért szereti és miért félti az F1-et attól a trendtől, ami mostanában megfigyelhető a sorozaton belül a szórakoztatás és a sport arányának eltolódása terén.

Verstappen véleménye és megnyilvánulásai is megosztóak voltak. Miközben kritikákat is kapott, voltak szurkolók, akik azért kezdték el megkedvelni őt, mert ilyen nyíltan kimondta a véleményét, amivel ők is azonosulni tudnak.

„Nem ez volt a cél. Egyszerűen csak úgy reagáltam, ahogyan akartam. Szerintem fontos, hogy a versenyzők kiálljanak amellett, amiben hisznek” – mondta ennek kapcsán Verstappen a brit Telegraph című lapnak.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Mások eközben képmutatónak nevezték, megjegyezve: annak köszönhetően kereshet évi 50 millió dollárt az F1 legjobban fizetett versenyzőjeként, hogy a sport show is egyben, és ezáltal ennyire népszerű. Olyan felvetés is elhangzott, hogy ha ennyire ellenszenvesnek tartja a Las Vegas-ihoz hasonló eseményeket, akár ki is hagyhatná őket…

„Nem tudom, hogy a versenyek kihagyása lehetséges-e a szerződés szempontjából” – reagált erre Verstappen. „Ami a fizetést illeti, nem hinném, hogy a sport elmúlt időszakban mutatott növekedése nagy különbséget jelentene a szerződésem szempontjából. Ez a Red Bullon múlik és azon, mennyi pénzt csinálnak az F1-ben.”

„Pár évvel ezelőtt még minden csapat veszteséget termelt, és még így is magas fizetést kaptam. Ennek tehát nincs köze hozzá. És a Red Bull szerintem nagyobb, mint a puszta Forma–1-es projektje.”

„Nagyon könnyű azt mondani, hogy: »Nem kéne panaszkodnod, mert ennyi pénzt keresel.« De ki nem ***ja le, mennyi pénzt keresel? Itt az a lényeg, hogy elmondod a véleményed arról, mit tartasz helyesnek, vagy mire kéne vigyáznia a sportnak.”

„Nem érdekel, hogy kétmillió dollárt vagy százmillió dollárt keresek. Nem érdekel. Én mindig hangot fogok adni a véleményemnek. Így neveltek. Csapatként is így működünk.”

„Nem érdekel, hogy a nagyfőnökről vagy egy helyi biztonsági emberről van szó. Nem számít. Mindig ki kell mondanod a véleményed, és az embereknek el kell tudni fogadniuk a kritikát. Ha nem fogadod el, akkor nem fogsz fejlődni emberként” – fejtegette.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen fenntartja azon véleményét, hogy az F1-ben nincs szükség ennyi utcai pályára.

„A fordulóponton vagyunk. Ami a pályákat illeti, számomra a valódi pályákon mindig élvezetesebb a vezetés. Az emberek mondhatnak az utcai pályákról, amit akarnak, de végső soron nem oda tartoznak az F1-es autók. Megmondtam Stefanónak is”

– utalt az F1-et irányító Stefano Domenicalira.

„Szerintem nagyon fontos, hogy a versenyzők beszéljenek velük arról, hogy megtartsuk a valódi versenyzést. És ez nem a külső show-ról szól. Magára a sportra kell fókuszálnunk.”

Verstappen többször hangot adott azon véleményének is, hogy túl sok a verseny egy idényben, és túl sokat kell utazniuk. Szerinte ez csak rövidíteni fogja az F1-es pályafutását. „Egyértelműen. Annyi minden van még odakint. Nem csak az F1-ről szól az élet. Eljön majd a nap, amikor úgy kelsz fel, hogy már valami mást akarsz csinálni” – jelentette ki.

Hozzátette, az ezzel kapcsolatos döntését nem elsősorban az fogja meghatározni, hogy nyerő autója van-e. „Nem, nem csak ez. Általában véve az életminőség. Mert sokat utazunk a sok versenyre” – fogalmazott a címvédő.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

További tartalmak