Musorujsag
Élő Eredmények

A McLaren foglalkozik Norris kemény önkritikájával

A McLaren foglalkozik Norris kemény önkritikájával

Motorsport
A McLaren Forma–1-es csapata „vizsgálja”, hogyan támogathatná jobban Lando Norrist, aki helyzetértékelésük szerint a 2023-as szezon során sokszor „túl keményen bírálta önmagát”, amikor elkövetett egy-egy hibát.

Az első F1-es győzelmét hajszoló brit pilóta a szezonzárón is kemény kritikával illette magát, amikor az időmérő után megjegyezte, egészen egyszerűen „sz*r munkát végzett”, ezért csúszott le arról, hogy esélyesként szállhasson szembe a rajtelsőséget megszerző Max Verstappennel. Norris hasonló kijelentést tett a mexikói és az austini időmérős teljesítményével kapcsolatban is.

A fiatal versenyzőre korábban is jellemzőek voltak a hasonló megjegyzések, a 2023-as szezon második felében viszont valóban „elszaporodtak” azok, ez pedig csapatának figyelmét is felkeltették, olyannyira, hogy a „beavatkozást” is fontolóra veszik.

A csapatvezető, Andrea Stella arra tett utalást, hogy el szeretnék érni versenyzőjüknél, hogy a folyamatos tökéletesség helyett a következetességet vegye célba. „Arról van szó, hogyan ítéli meg a helyzeteket, hogyan beszél azokról és hogyan értékeli önmagát. Erre mindenképpen fordítanunk kell egy kis figyelmet” – fogalmazott.

Lando Norris (Fotó: XPB)

„Hogyan fogadjuk el néha, hogy egy 99,9 százalékos kör is elég jó? Szükség van a folyamatos tökéletességre, vagy inkább a következetesség lenne fontos? Amikor a versenyzőkkel, a maga szinten álló sportolókkal beszélünk erről, akkor ezt csapatként tesszük. Láthatjuk a teniszben, hogy a játékosok körül többen is ott vannak, hogy támogassák és a lehető legjobb, hihetetlen teljesítményt hozzák ki belőle” – folytatta.

A főnök szerint Norris önkritikái már magukban figyelmet érdemelnek a csapat részéről, hiszen a versenyző sokszor „túl keményen bánik” magával. „Figyelmet kell szentelnünk annak is, ahogyan a saját teljesítményével foglalkozik, mert túl kemény önmagával. Néha a pozitívumokra kell összpontosítani. Elég sok van belőlük. Ezeket meg kell vizsgálni, a negatívumokon pedig úgy kell átfordítani, hogy közben nem büntetjük magunkat” – emelte ki.

Stella nyilatkozata során utalt arra is, hogy Norris vállára idén a fiatal csapattárs, Oscar Piastri erős debütálása miatt is nagyobb nyomás került. Azokban az esetekben pedig, amikor egy versenyző nagyobb nyomás alatt vezet, több hibát is véthet. A McLaren ezt is el akarja kerülni, sőt a két pilóta „rivalizálásából” is a legjobbat akarja kihozni.

„Amikor versenyképes a csapattársad, láthatod, hol tudsz még fejlődni. Nekünk gondoskodnunk kell arról, hogy támogassuk a pilótákat és kihozzuk belőlük a legjobbat. Minden információt fel kell használni, például azt is, amikor hibázunk az időmérőn. Meg kell vizsgálni a hibát és azt, milyen körülmények között követtük el. Van valami, amin javíthatunk technikailag, vagy az emberi oldalt kell fejleszteni. Ha erős a csapattárs, a második elem (az emberi hiba) gyakoribb. Ezen is el kell gondolkodnunk” – zárta gondolatát az olasz szakember.

Andrea Stella (Fotó: XPB)
Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak