Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull 2024-ről: Az eredmény már nem lehet, de az autó még jobb lesz!

A Red Bull 2024-ről: Az eredmény már nem lehet, de az autó még jobb lesz!

Motorsport-Total, Crash
A 2023-as eredményeket szinte képtelenség felülmúlni a Red Bull szerint, ám mindez nem jelenti azt, hogy az autójuk és a csapatuk nem lehet már jobb. Max Verstappen és Christian Horner szerint szükségük is lesz a javulásra.

Sorozatban harmadszor érkezett az év világbajnokaként az FIA évzáró gálájára Max Verstappen. A címét 2023-ban elképesztő dominanciával védte meg: a 22-ből 19 futam az ő győzelmével zárult. Csapata, a Red Bull eközben sorozatban másodszor lett konstruktőri világbajnok, a 22-ből 21 versenyt nyerve, és Sergio Pérez révén a második helyet is bebiztosítva – története során először.

Christian Horner csapatfőnök a bakui díjátadó gálát felvezető sajtótájékoztatón elmondta, nehezen tudja elképzelni, hogy a Red Bull-lal valaha is sikeresebb évet fussanak ennél. „Ez egy figyelemreméltó szezon volt számunkra. Egyikünk sem gondolta volna soha, hogy ilyen szezonunk lesz. A huszonkettőből huszonegy versenyt megnyertünk, valamint hat sprintfutamot. Megvédtük mindkét bajnoki címünket, és sok rekordot megdöntöttünk menet közben. Köztük olyat is, ami 1988 óta állt. Ez szerintem mindent elmond arról, hogy milyen fenomenális szinten teljesített a csapat” – mondta a brit.

Kiemelte azt is, hogy ilyen eredményt csak úgy érhettek el, hogy lényegében nem hibáztak: Verstappen is megbízható volt, és az autója is. „Nemcsak arról szólt ez, hogy milyen autót terveztünk és hogy hogyan működtettük, a gyártásról is, a beszállítókról is, minden egyes részlegről. Különböző nehézségekkel, pályákkal és körülményekkel szembesültünk az év során, és a Honda is megbízható volt, nagyszerű terméket biztosított számunkra idén. Ezen területek együttesen biztosították a csapat teljesítményét.”

„ Kétlem, hogy képesek leszünk újra elérni statisztikailag azt, amit idén elértünk.”

Max Verstappen és Christian Horner (Fotó: Mark Thompson/Getty Images)

Mindezek alapján egyértelmű, ki vág neki favoritként a sok szabályváltozást nem hozó 2024-es új idénynek. Miközben a mutatókon talán már nemigen lehet javítani, Max Verstappen úgy véli, az autójukon, a csomagjukon még nagyon is van mit.

„Természetesen mindig vannak dolgok, amiken javíthatunk. Ezt tudjuk is. Az autó természetesen nagyon domináns volt, de így is láttunk pár gyengeséget, amin szeretnénk javítani. Ezeken dolgozunk a következő évre”

– bocsátotta előre Verstappen.

Horner szerint muszáj is lesz javulniuk, mert az ellenfelek nem állnak egy helyben, közelítenek rájuk. A szabályok stabilitása mellett szerinte ez a természetes. „Ezt láttuk a korábbi években is” – mondta.

Horner elismerte, valójában ők már 2023-ban arra számítottak, hogy jobban összerázódik a mezőny a szabályciklus második évére, és meglepetésként érte őket, hogy inkább szétnyílt az olló. Mögöttük ugyanakkor változatos küzdelem jelezte, hogy van egyfajta közelítés. „Mögöttünk nagyon sok minden változott, de mi hatással a saját teljesítményünkre lehettünk, valamint az elért kiegyensúlyozottságunkra. A többiek közelítenek, és ezért muszáj javulnunk, fejlődnünk. Az RB19-es minden területét meg fogjuk vizsgálni, hogy átvigyük az RB20-asba. Remélhetőleg az még jobb lesz, mert valamennyi ellenfelünk is jobb lesz” – jósolta a Red Bull csapatfőnöke.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak