Musorujsag
Élő Eredmények

„Csak” 10 győzelem és címvédési esély? Verstappen kiegyezne vele 2024-ben

„Csak” 10 győzelem és címvédési esély? Verstappen kiegyezne vele 2024-ben

Racing News 365, Motorsport
A rekordok mellett a közös munka élvezete tette különlegessé 2023-at Max Verstappen számára. A hollandnak nem célja továbbra is ilyen szinten dominálni, csak fejlődni akar és újra megvédeni a címét.

Nemigen volt még ideje megkezdeni a jól megérdemelt pihenőjét Max Verstappennek. Miután véget ért a Las Vegas, Abu-Dzabi erőltetett menet, a Red Bull világbajnoka az első szabad hétvégéjén Japán felé vette az irányt, hogy részt vegyen a Honda évzáró rendezvényén Motegiben. A mostani második hétvége előtt pedig Bakuban volt jelenése, igaz, egy kellemes kötelezettség miatt: péntek este veheti át a harmadik világbajnoki címéért járó trófeát az FIA hivatalos díjátadó gáláján.

„Az utolsó verseny óta sok volt a teendőm. Nem volt még igazán időm a szabadságra, de majd az is eljön. Az egész világot körberepültem, és most itt vagyok Bakuban. De ez rendben van. A következő hetekben biztosan lesz majd lehetőségem pihenni” – mondta a holland a gálát felvezető sajtótájékoztatón.

2023 számára és a Red Bull számára is a rekordok éve volt, 85% feletti győzelmi aránnyal. Verstappen tudja, hogy ennél jobb statisztikákat jó eséllyel nem fognak elérni jövőre, ám szerinte a fejlődés és javítás fogalma relatív, és számára nem is cél az ilyen szintű dominancia fenntartása.

„Reálisan nézve nem lehet ennél sokkal jobb. De nem mindig a számok jelentik a fejlődést, és nem mindig az a cél, hogy próbálsz húsz versenyt nyerni, hanem az, hogy te és az autó is javuljon. Ha ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy javítottunk az autón, és újra a világbajnoki címért harcolhatunk, de csak tíz versenyt nyerünk, az is rendben van”

– elmélkedett a háromszoros világbajnok.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull/Getty)

Rámutatott, törvényszerű, hogy stabil szabályok mellett a mezőny egyre közelebb kerül hozzájuk. „Az ellenfelek eléggé hullámzóak voltak. Egyik hétvégén ez a csapat, másik hétvégén az a csapat. Arra számítok, hogy a többiek sokat tanultak a következő évre ezekről a szabályokról, és ez természetes módon oda fog vezetni, hogy sokkal közelebb leszünk egymáshoz.”

Verstappen ugyan élvezte a 2023-as sikerességet, ám volt valami, amit még ennél is jobban. „Ebben a szezonban rendkívül sokat nyertünk csapatként, de nagyon jó is volt együtt dolgozni mindenkivel a csapatban. Ha nyersz pár versenyt egymás után, természetesen folytatni akarod a sorozatot, ameddig csak lehetséges. Mindig ott a nyomás, hogy jól teljesíts, de őszintén szólva sosem gondoltam ezeknek a rekordoknak a megdöntésére, egyszerűen csak próbáltam minden hétvégén a legjobbat nyújtani, és tudatosan próbáltam élvezni is. Az idén átélt pillanatok nem túl gyakoriak. Innen nézve ez egy nagyon különleges év volt” – mondta.

Borítókép: Max Verstappen és Christian Horner a bakui gála előtt (Fotó: FIA)

További tartalmak