Musorujsag
Élő Eredmények

Elesett és agyrázkódása volt az FIA-elnökének, nem állt a média elé Bakuban

Elesett és agyrázkódása volt az FIA-elnökének, nem állt a média elé Bakuban

The Race, Telegraaf
Pénteken Azerbajdzsánban adják a bajnoki trófeákat az FIA világbajnokainak, a szövetség elnöke viszont a hírek szerint egy napokban történt baleset miatt csak korlátozott szerepet vállal.

Magyar idő szerint 20 órakor kezdődik a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) évzáró gálája, melyen a zászlójuk alatt futó bajnokságok győzteseit, helyezettjeit díjazzák. Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztató már kora délután kezdetét vette, ám aki arra számított, hogy azon – szokás szerint – jelen lesz az FIA elnöke is, csalódnia kellett.

Mohammed bin Szulajm az eredeti tervek szerint a sajtótájékoztató kezdete előtt mondott volna pár szót megnyitásként a média képviselőinek, ám helyette az FIA szóvivőjének adódott mondandója végül.

A szövetség sajtósa közölte, Mohammed bin Szulajm „pár nappal ezelőtt megbetegedett, és elesett, aminek következtében agyrázkódást szenvedett. Kórházban kezelték, és teljesen fel fog épülni.” Bin Szulajm jelen lesz ugyan az esti díjátadón, ám az FIA szerint a tervezettnél kisebb szerepet vállal rajta.

Mohammed bin Szulajm elnököt a napokban komoly támadások érték a Toto és Susie Wolff ellen kedden indított, majd csütörtökön ejtett összeférhetetlenségi vizsgálat kapcsán. Az ügy több szempontból is kínosan alakult az FIA számára. Egyfelől már azt is sokan furcsállották, hogy egyetlen magazin (Business F1) megkérdőjelezhető hitelességű cikkére reagálva vizsgálatot hirdetett meg a szövetség. Ezt tetézte aztán, hogy az F1, a Mercedes és Susie Wolff után az F1 további 9 csapata is közleményben tagadta, hogy bármelyikük panaszt tett volna a házaspárra az FIA-nál.

Christian Horner és Mohammed bin Szulajm (Fotó: FIA)

Az ügy jelenleg ott tart, hogy Wolffék a per lehetőségét fontolgatják, vagyis az FIA, valamint a jelek szerint valótlant állító Business F1 magazin is bajba kerülhet.

Bin Szulajm betegsége és agyrázkódása persze ettől függetlenül lehet véletlen egybeesés. Bár máris vannak, akik felhívták rá a figyelmet, hogy két napja még a közösségi oldalán posztolt videót a bakui FIA-tanácskozás kapcsán, és azon nem úgy tűnt, hogy bármi problémája lenne. Bin Szulajm időközben törölte a felvételt az oldaláról.

Az FIA jelenlegi elnöke 2021 decemberében lépett hivatalba. Tavaly nagyon is aktív volt az FIA-gálán, a sajtótájékoztató és az esti ünnepség főszereplőjének számított, amikor pedig átnyújtotta a konstruktőri díjat Christian Hornernek, még egy kínos jelenetet is produkált a színpadon (egy ártalmatlan megjegyzésre reagálva emelt hangon kezdte védeni az FIA rendszerét). Ezt követően jobban a háttérbe vonult, az F1-es szezon rajtja előtt pedig bejelentette, hogy nem kíván tovább foglalkozni az F1 napi ügyeivel, erre ott van az együléses részleget irányító Nikolasz Tombazisz. A hírek szerint a színfalak mögött azonban nagyon is aktív maradt.

Az azóta eltelt időszaka az F1 tulajdonosaival való vitákról, ellentétekről szólt, melyek során több kínos ügybe is belefutott. Az F1 év elején például a sorozat eladásáról és értékéről tett nyilatkozata kapcsán jelezte neki, pert akaszthat a nyakába, ha nem tartja tiszteletben a szerepkörének határait. Ezt követően mondta azt, hogy a háttérbe vonul, sokáig nem is nagyon állt a nyilvánosság elé.

Mohammed bin Szuljam (Fotó: FIA)

Az indulatok azonban nem csitultak, a Liberty Mediánál és a 10 csapatnál azzal is kiverte a biztosítékot, hogy kiírta a hivatalos pályázatot az F1-es mezőny bővítésére, amit a többi fél azóta is határozottan ellenez. Michael Andrettiék Bin Szulaj által kezdettől támogatott projektjének az FIA már zöld utat adott, így már csak az F1-en múlik, mit lép.

Sokak szerint a Wolffék ellen indított, majd lefújt támadás is elsősorban a Bin Szulajm és az F1 tulajdonosai között zajló háború részét képezi. Ezt a jelek szerint az FIA-elnök igen gyorsan elbukta.

A mostani sajtótájékoztató lett volna az első alkalom, amikor a sajtó az elmúlt napok eseményeiről kérdezhette volna. Erre azonban még várnia kell a médiának.

Borítókép: Mohammed bin Szulajm az FIA évzáró bakui gyűlésén pár nappal ezelőtt (Fotó: FIA)

További tartalmak