Musorujsag
Élő Eredmények

Susie Wolff kiderítené, honnan jöttek a híresztelések, a Mercedes jogi lépéseket fontolgat

Susie Wolff kiderítené, honnan jöttek a híresztelések, a Mercedes jogi lépéseket fontolgat

Susie Wolff, BBC, Mercedes
Miután az FIA néhány napon belül lezárta vizsgálatát az „összeférhetetlenségi ügyben”, az F1 Academy ügyvezetőjeként dolgozó Susie Wolff közleményben jelezte, örül a sportág és a csapatok támogatásának, azt viszont meg akarja tudni, ki indított „kampányt” ellene.

Csütörtökön, kissé váratlanul az FIA lezárta vizsgálatát a kedden indított „összeférhetetlenségi ügyben”, melynek középpontjában a Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff és felesége, a női versenyzők számára kiírt F1 Academy ügyvezetőjeként dolgozó Susie Wolff állt. A gyanú szerint a csapatvezetőhöz bizalmas, az F1 belső köreiből származó információk jutottak.

Az ügy a BusinessF1 témával kapcsolatos cikke után indult, melyben arról írtak, Toto Wolff a csapatvezetők legutóbbi ülésén szólta el magát (olyan információt közölt, ami csak az F1-től származhat), és több rivális is bepanaszolta őt az FIA-nál.

A kilenc csapat viszont közös sajtóanyagban jelezte, nem tettek panaszt az FIA-nál, a szövetség pedig másnap le is zárta az ügyet, jelezve, az F1 információkezelési rendszere stabil. Susie Wolff erre egy rövid közleményben reagált, amiben megköszönte az F1 és a rivális csapatok támogatását, de jelezte, szándékában áll kideríteni, honnan érkeztek az őt rossz fényben feltüntető híresztelések.

Továbbá bírálta az FIA-t is azért, ahogyan az ügyet kezelte. „Két napig célzásokat fogalmaztak meg a feddhetetlenségemmel kapcsolatban nyilvánosan és a megbeszéléseken, de az FIA-tól senki sem beszélt velem személyesen” – írta.

Susie Wolff (Fotó: XPB)

„Lehet járulékos veszteség voltam egy más elleni sikertelen támadásban, vagy egy sikertelen, a személyem ellen irányuló támadás célpontja, de túl keményen dolgoztam ahhoz, hogy egy alaptalan sajtóközlemény megkérdőjelezze a hírnevemet. Hálás voltam a csapatok támogatásért. Nagyon sok szenvedélyes férfival és nővel dolgozom az F1-nél és az FIA-nál, akik a sportág legjobb érdekeit tartják szem előtt” – folytatta.

„Ez az epizód viszont eddig átláthatóság és elszámolhatóság nélkül zajlott. Online abúzus ért a munkámmal és a családommal kapcsolatban. Nem hagyom magam megfélemlíteni és addig követem az eseményeket, míg ki nem derítem, ki indította ezt a kampányt és vezette félre a médiát. Ami a héten történt, az egyszerűen rossz volt. Sportágként jobbnak kell lennünk és jobbat érdemlünk” – zárta gondolatát.

Ami az összeférhetetlenségi vizsgálatokat és a vádakat illeti, a BBC szakírója, Andrew Benson nemrég felvetette, a Mercedes még jogi lépéseket is tehet, az FIA által indított eljárás ugyanis kárt okozott a cég hírnevében. Emiatt jogorvoslatot és kártérítést is kérhetnek a szövetségtől, amennyiben valóban úgy döntenek „folytatják” az ügyet.

A történtekkel kapcsolatban Toto Wolff is kiadott egy rövid közleményt, amiben a nyilvánosság és a szurkolók türelmét kérte – egy esetleges jogi lépés indításával kapcsolatban is –, valamint jelezte, kapcsolatban vannak az FIA-val, bízva abban, hogy a szövetség tisztázza az ügyet.

„Megértjük, hogy a média komoly érdeklődést mutat a hét eseményei iránt” – kezdte. „Jelenleg aktív jogi eszmecserét folytatunk az FIA-val. Teljes átláthatóságot várunk azzal kapcsolatban, mi és miért történt, valamint kifejezetten fenntartunk magunknak minden jogi lehetőséget. Ezért megértésüket kérjük, hogy egyelőre nem kommentáljuk hivatalosan a történteket, de a megfelelő időben minden bizonnyal foglalkozni fogunk az üggyel” – folytatta.

Toto Wolff (Fotó: XPB)
Borítókép: Susie és Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak