Musorujsag
Élő Eredmények

Tisztázta a Mercedes: Hamilton ott hagyta Bakuban, de nem adta másnak a díját (frissítve)

Tisztázta a Mercedes: Hamilton ott hagyta Bakuban, de nem adta másnak a díját (frissítve)

Nihad Nesirli, Racing News 365
Lewis Hamilton elutazott, átvette a díját, majd ott is hagyta Bakuban, egy helyi nézőnek ajándékozva. Erről szóltak az előzetes hírek, amiket most a Mercedes pontosított.

Három év után először látogatott el az FIA év végi díjátadó gálájára Lewis Hamilton. Csak a bajnokság harmadik helyezettjeként tette, mégis sikerült a figyelem középpontjába kerülnie. A főnökét, Toto Wolffot ért támadás után meglehetősen paprikás hangulatban volt a bakui eseményen. A sajtótájékoztatón kiosztotta a szövetséget, mondván, „egyes személyek” a vezetőségben mindig hátráltatni akarják a sportág fejlődését, valahányszor ők előre akarnának lépni egyet a sokszínűség és befogadás témakörében. Ezzel egyértelmű utalást tett Mohammed bin Szulajm elnökre, aki a Toto és Susie Wolff összeférhetetlenségi vizsgálatának hátterében állhatott.

Kapcsolódó tartalom

Hamilton a péntek esti gálán a színpadra lépett, dicsérte a résztvevőket, a különböző kategóriák legjobbjait, sportszerűen gratulált Max Verstappennek és a Red Bullnak is, valamint ígérte, hogy mindent megtesznek a jövő évi visszavágásért a Mercedesszel. Aztán elhagyta Bakut.

És a korábbi sajtóbeszámolók szerint a díja nélkül távozott, ezzel is tiltakozva az FIA ellen. Az FIA-logót mintázó díj állítólag egy, a gálán jelen lévő azeri férfihoz került, aki közösségi oldalán meg is erősítette ezt, és képet is közzétett. „Helló! Ott voltam a tegnapi gálán. Lewis Hamilton nekem adta a díját, majd távozott. A díj most otthon van” – írta Nihad Nesirli.

A Mercedes e hírekre reagálva aztán igyekezett tisztázni, Hamilton egyáltalán „nem adta el” a díját, csak annyi igaz a beszámolókból, hogy a helyszínen hagyta.

„Miután elhagyta a színpadot – és ez az előző díjátadók esetében is így történt –, Lewis elfogadta a szervezők arra tett ajánlatát, hogy a trófeát elküldik a csapatnak. Emiatt hagyta ott és bízta rájuk. Megerősítjük, hogy nem adta oda a díját senkinek ’ajándékként’, ahogyan arról találgattak”

– közölte a Mercedes szóvivője.

A Hamilton tiltakozásáról szóló találgatások tehát nem igazak.

Hamilton két éve, 2021-ben bajnoki második helyezettként volt köteles megjelenni a gálán, ám ezt nem tette meg. Hónapokkal később az FIA egy sajátos büntetéssel torolta ezt meg: „maximálisan támogatta Hamiltont abban a döntésében”, hogy 50 ezer eurót adományozzon egy hátrányos helyzetű diák tanulmányainak támogatására, a sport sokszínűbbé tételének jegyében.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: FIA/DPPI)

További tartalmak