Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Vita Michael Schumacher díszpolgársága körül: szülővárosa méltatlanul bánik a bajnokkal?

Vita Michael Schumacher díszpolgársága körül: szülővárosa méltatlanul bánik a bajnokkal?

Kölner Stadt Anzeiger
Újra vita tárgyát képezi Michael Schumacher lehetséges díszpolgári címe a német szülővárosában. Kerpen egyszer már megtagadta a címet a rekordbajnoktól – szurkolói most újra hangot adtak elégedetlenségüknek.

Túl vagyunk a 2013-as szomorú következményekkel járó franciaországi síbaleset 10. évfordulóján és a hétszeres világbajnok 55. születésnapján is, Michael Schumacher szurkolóinak pedig hiányérzetük van. A német versenyző hivatalos szurkolói klubja, a „Michael und Mick Schumacher Fanclub” a közelmúltban petíciót hirdetett meg, melyben a Benetton, a Ferrari és a Mercedes korábbi F1-es versenyzőjének kerpeni kitüntetését, díszpolgárrá avatását szorgalmazták.

Bár meglepőnek tűnhet, a Ferrari versenyzőjeként szinte minden F1-es rekordot átíró Michael Schumacher nem birtokosa még efféle címnek szülővárosában. A németet kitüntették már a francia becsületrenddel, Maranello, Spa és Szarajevó városának díszpolgára, választották meg Európa legjobb sportolójának, neveztek el róla kanyart a Nürburgringen, családja pár éve pedig átvehette Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kitüntetését – Kerpentől viszont egyelőre „csak” azt az elismerést kapta, hogy elneveztek róla egy utcát. (Egyébként ő az első a városban, akit életében ilyen elismerés ért.) És a szurkolói klub szerint ez így nem méltó a versenyző örökségéhez, ezért most újramelegítettek egy 18 évvel ezelőtt egyszer már lezárt vitát.

2006-ban már egyszer felmerült lehetőségként, hogy Kerpen fogadja díszpolgárává leghíresebb sportolóját, ám az akkori polgármester és városi tanács ezt akkor elutasította. „A pimaszság csúcsa számomra az volt, amit az akkori polgármester asszony, Marlies Sieburg mondott” – jegyezte meg a Kölner Stadt Anzeiger című lapnak a Schumacher-klub vezetője, Reiner Ferling, arra utalva, hogy 2006-ban a polgármester kijelentette, Schumachernek nem járhat az elismerés úgy, hogy Svájcban él és ott adózik. „Hol volt Kerpen városa akkor, amikor Michaelnek anyagi támogatásra lett volna szüksége a sportoláshoz?” – tette fel a kérdést Ferling.

Reiner Ferling a 2010-es Monacói Nagydíjon (Fotó: XPB)

Az oldalukon indított petíciót azóta egyébként már lezárta, és jelezte, komoly feszültségeket keltett a kezdeményezésük, ezért muszáj volt elejét vennie a további indulatoknak.

„Michael Schumacher tette ismertté a világban Kerpent, és a város ezért semmit sem ad cserébe. Nem csinálok titkot abból, hogy igazán elégedetlen vagyok azzal, ahogyan Kerpen eddig Michael Schumachert kezelte. Más városok szívesen díszpolgárukká avatnák Michael Schumachert”

– szúrt oda a városnak.

A jelenlegi vezetők a jelek szerint meghallották a panaszt. A polgármester, Dieter Spürck ugyanis nyitottnak mutatkozik a kérdés újratárgyalására, és elismerte, Kerpen igenis sokat köszönhet Michael Schumachernek. „Michael Schumacher kétségtelenül az egyik legérdemesebb személye Kerpennek. A sportban nyújtott teljesítményével hozzájárult ahhoz, hogy a Koplingstadt ismertté vált a világban.”

„Hogy a pályafutása lezárulta után emlékművet állítsunk-e, vagy például díszpolgárrá avassuk, az egy politikai kérdés” – tette hozzá a polgármester, jelezve, hogy erről nem hozhat egymaga döntést. Ugyanakkor előrebocsátotta, hogy a témát napirendre fogja tűzni a városi tanácsban. De nemcsak Schumacher, a város és a környék másik két híressége, Adolph Kolping (a Kolping-mozgalmat megalapító katolikus pap, aki Kerpbenben született 1813-ban) és Wolfgang Berghe von Trips autóversenyző (ő a közeli Köln szülötte) elismeréséről is egyeztetne a városvezetéssel.

Michael Schumacher (Fotó: XPB)

A kerpeni gokartklub elnöke támogatja a szurkolói klub kezdeményezését. Andreas Dresen szerint Schumachernek kijárna a cím. „Michael Schumacher Kerpen egyszerűen összetartoznak. Európában mindenhol másképp megy ez. Nemrég interjút adtam egy francia újságnak, és Franciaországban hatalmas a szurkolói érdeklődés (Schumacher iránt). Amikor elmondom, hogy Kerpenből jöttem, mindig mindenki Michael Schumacherrel hozakodik elő” – fogalmazott a gokartos elnök.

A Forma–1-ről éveken át tudósító tévés újságíró, Felix Görner úgy véli, Michael Schumachert nagyon büszkévé tenné, ha Kerpen ilyen elismerésben részesítené.

„Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy Michael Schumacher ezt sosem erőltette volna, sosem gyakorolt volna nyomást, hogy Kerpen díszpolgára lehessen. De még jól emlékszem arra, hogy mennyire örült, amikor a szülővárosa az első világbajnoki címe után nagy ünnepséggel fogadta őt. Akkor én is jelen voltam, és tudom, hogy mi zajlott ott. Ma Michael azt mondaná, ez a város döntése, és ő tiszteletben tartja ezt. Közben persze meglenne a véleménye”

– mondta, hozzátéve, szerinte a város kicsinyes, és csak a sikereket idején áll Schumacher mellé.

„Kerpent Michael Schumacher ismertette meg a világgal, és azóta az egy hétszeres Forma–1-es világbajnok szülőhelye. Számomra érthetetlen, hogy eddig nem léptek semmit ebbe az irányba. Sürgősen át kéne gondolni ezt” – vélekedett az RTL riportere.

Borítókép: Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak