Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Todt: Verstappen járhat úgy, mint mi Schumacherrel 2005-ben

Todt: Verstappen járhat úgy, mint mi Schumacherrel 2005-ben

Stampa
Max Verstappen is belefuthat egy olyan évbe idén a Red Bull-lal, mint amilyen a Michael Schumacher uralkodásának véget vető 2005-ös volt a Ferrari számára – véli a vörösök akkori főnöke, Jean Todt.

Kevés olyan szezont láthattunk az 1950 óta futó Forma–1-ben, mint a 2023-as. Max Verstappen és a Red Bull fölényéhez csak olyan évek foghatók, mint például a McLaren 1988-as diadalmenete (szintén egyetlen vereséggel), vagy Michael Schumacher és a Ferrari elképesztő 2004-es dominanciája.

Utóbbi egyben a német hetedik és utolsó világbajnoki címét hozta. A rá következő év előtt a Ferrari esetében arról folyt a találgatás, van-e még 2004-nél is feljebb, esetleg célba vehetnék-e az összes versenyt megnyerését. A vörösöknek aztán csak egyetlen siker jutott, Schumacher a Michelin-botrány miatt csonka Amerikai Nagydíjat tudta megnyerni Indianapolisban.

Jelenleg a Red Bull 2024-es bukását is nehéz elképzelni a tavaly látottak alapján, ám mint arra Jean Todt, a Ferrari 2005-ös csapatfőnöke rámutatott, akár a bikásokkal is megtörténhet olyasmi, mint 19 évvel ezelőtt velük.

Michael Schumacher, 2005 (Fotó: XPB)

„Látok hasonlóságot a két korszak között. A Red Bull egy nyerő csapatot hozott létre, egy nyerő versenyzővel, aki rendkívüli, nagyon profi, intelligens és fantasztikus” – állította párhuzamba a Red Bull és a Ferrari uralkodását a La Stampának nyilatkozó volt FIA-elnök.

Aztán kiemelte:

„Emlékeznek 2005-re? Ugyanaz a csapat, ugyanazok a versenyzők, egy győzelmekkel teli szezon után, és hiába volt ott nekünk még mindig Michael, már nem voltunk többé versenyképesek. A következő évben aztán újra gyorsak lettünk, de végül megbízhatósági problémák miatt elveszítettük a bajnokságot.”

A 2005-ös trónfosztásuk mögött ugyanakkor volt egy meghatározó külső tényező is: az F1 a nyomasztó Ferrari-fölény miatt 2005-ben új gumiszabályt vezetett be: betiltotta a verseny alatti kerékcserét, ami nagy érvágást jelentett a Bridgestone-nak. Schumachert elsősorban ez fosztotta meg az újabb címvédés lehetőségétől. 2024-ben hasonló mértékű és hatású szabályváltozás nem történt. Kérdés, van-e szükség egyáltalán ilyesmire a szoros szabálykorlátok mellett a mezőny összezáródásához.

Todt reméli, hogy az új idény szorosabb küzdelmet hoz. A Ferrarival már nem áll kapcsolatban, ám versenyzőjét, Charles Leclerc-t a fia, Nicolas Todt menedzseli. „Ma Leclerc-t támogatom. A fiam azóta segíti őt, hogy gokartozni kezdett, és nagyszerű versenyző. Megérdemli az esélyt arra, hogy a jövőben világbajnokságot nyerjen” – vélekedett a francia.

Borítókép: Max Verstappen, Michael Schumacher (Fotó: XPB(

További tartalmak