Musorujsag
Élő Eredmények

Ezért lesz szombaton az F1 2024-es első két versenye

Ezért lesz szombaton az F1 2024-es első két versenye

Boxtuca
Rendhagyó hétvégékkel indul az F1 2024-es világbajnoksága, hiszen az év első két futamát szombaton rendezik. Az okok.

Megszokásból hétvégét írunk, de tulajdonképpen a hét közepén veszi kezdetét az idénynyitó Bahreini Nagydíj programja. A megszokott menetrendhez képest mind Bahreinben, mind Szaúd-Arábiában egy nappal korábban lesz minden: a sajtónapot szerdán tartják, csütörtökön szabadedzések, pénteken időmérő, és a verseny szombaton.

Ez az alkalmazkodást igénylő furcsaság több ok együttes eredménye. Az alaphelyzetet két tényező teremtette meg: 1. az idei rekordhosszú, 24 versenyből álló bajnokság, így a naptárban a megszokottnál is kisebb volt a készítők mozgástere; 2. a téli teszt helyszínéül is szolgáló Bahreinnek biztosították az évnyitó státuszt.

Az első két verseny szombatra kerülésének ugyanakkor nem ez, hanem az arabok ünnepi időszaka, a ramadán a fő oka. Ez március 10-én veszi kezdetét, vagyis éppen aznap, amikor a Szaúd-arábiai Nagydíjat kellett volna rendezni.

Az F1 a szervezők igényeit szem előtt tartva azzal tolta a nagydíjhétvégét a ramadán elé, hogy szombatra helyezte át a dzsiddai versenyt. Bahrein szombati futama már e lépés egyenes következménye lett. Az FIA szabályzata előírja, hogy két verseny között legalább egy hétnek el kell telnie.

Fotó: XPB

Ahelyett, hogy módosítgatták volna a szabályokat, mint tették azt az elmúlt években többször is az idénynyitóhoz közelebb hozott téli tesztek esetében, e kitételnek a Bahreini Nagydíj programjának egy nappal történő előrébb csúsztatásával feleltek meg.

Az F1-nek így sikerült mindjárt két közel-keleti futamot is bepréselnie az arabok ünnepe elé. Részben ez az oka annak, hogy idén rendkívül korán, tulajdonképpen már február végén (a bahreini edzésnap február 29-én lesz) kezdetét veszi a világbajnokság.

 

Las Vegas és az időprobléma

Az idei évnek lesz azonban egy harmadik szombati versenye is, igaz, az már nem lesz újdonság. Las Vegas 2023-ban debütált (tért vissza) az F1 programjában, szombati versennyel. Esetükben a földrajzi elhelyezkedés és a verseny sajátos programja áll a csúszás hátterében.

Egyfelől ha vasárnap este rendeznék az utcai versenyt, azt Európának hétfő reggel kellene néznie, ami nem lenne szerencsés az F1 szempontjából. Másfelől a futam – szintén az időzónák közötti nagy eltérés miatt – este 22 órakor rajtol, éjféltájt ér véget, és nem lenne jó a helyi közlekedés szempontjából, ha ez az első munkanapot vezetné fel. A pálya közutakat is használ, amiket az F1-es esemény után minden nap megnyitnak.

Magyar szempontból Vegas beosztása azonban kevésbé különleges, hiszen az ottani szombat esti verseny nálunk egy Szuzukát idéző vasárnap reggeli futamot fog jelenteni.

Fotó: XPB

Az F1 történetében egyébként eddig összesen 58 szombati versenyt rendeztek. A mostani azért számít kuriózumnak, mert Las Vegas tavalyi érkezése előtt legutóbb 1985-ben fordult elő, hogy egy futam nem vasárnap rajtolt el.

Az idei bajnokság rajtja előtt tehát érdemes lesz észben tartani: ne vasárnapi futamnézésre készüljünk, Bahreinben és Dzsiddában minden egy nappal korábban lesz!

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak