Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen: Tetszik, hogy a csapat feszegette a határokat az autóval

Verstappen: Tetszik, hogy a csapat feszegette a határokat az autóval

Motorsport, F1, Auto Motor und Sport
Nem is kétséges Max Verstappen szerint, hogy jobb az idei autójuk a tavalyinál. Ám szerinte még van kiaknázásra váró potenciál a már most rettegett RB20-asban.

Három napon keresztül tesztelhetett együtt a 2024-es F1-es mezőny Bahreinben, ám a Red Bullt sokan már az első nap után egyértelmű favoritnak kiáltották ki. Carlos Sainz, Charles Leclerc, George Russell, Fernando Alonso, Alexander Albon és több csapatfőnök szerint is világos az eddig látottak alapján, hogy a címvédő még mindig előnyben van a mezőnnyel szemben, többen pedig kiemelték, már azzal meglepetést okoztak, hogy ilyen mértékben átalakították az autójukat a múlt évi dominancia után.

Max Verstappen – aki tavaly Abu-Dzabiban látta először az RB20-as terveit – úgy véli, valóban meglepő a nagy változás, a csapat szemléletmódja viszont nem. „Nos, akkoriban nem igazán aggódtam emiatt. Láttam a tervrajzokat, és arra gondoltam: ez klasszul fest! De őszintén szólva akkor inkább járt a fejemben a szabadság.”

„Végső soron nem számít, hogy néz ki az autó. Az viszont nagyon tetszik, hogy a csapat nem volt konzervatív, és ismét feszegette a határokat a koncepcióváltással.”

Hozzátette, az sem aggasztja, hogy bizonyos megoldások a Mercedes korábbi sikertelen autójáról ismerősek. „Én megbízom a technikusi csapat munkájában. Úgy hiszik, hogy ez jobb, mint bármi más, amit kipróbáltak a szélcsatornában a tél során. Amíg működik, nem érdekel az sem, hogy hogyan néz ki!”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A hollandot nem lepte meg, hogy a mezőnyben sok a tavalyi RB19-esükre hasonlító autó. „Igen, de erre lehetett számítani. Amikor olyan évet teljesít valaki, mint mi tavaly, érthető, hogy sok csapat abba az irányba indul a koncepciójával. A technikai csapatunk egyszerűen nagyobb potenciált lát abban, ahogy most kinéz az autó, és ebbe az irányba fejlesztenek tovább.”

Az RB20-as egyelőre úgy fest, nagyon is jól működik. Verstappen már a fölényesen a legjobb idővel zárt első napon elégedett volt vele. „Jól indult. Az első napon sok kört futottam. Talán egy kicsit túl sokat is… Az autó egyensúlya egyből rendben volt. Kipróbáltunk pár dolgot az autón, és problémák nélkül teljesítettük a programunkat.”

Hozzátette:

„A csapat úgy véli, hogy még nagyobb potenciál rejlik az autóban, és most rajtunk áll, hogy mit hozunk ki a csomagból.”

A kérdésre, egyértelmű-e az előrelépés, a háromszoros világbajnok mindenkit biztosított róla, hogy jobb az idei versenygépük a világverő elődjénél. „Ha rosszabb lenne, az azt jelentené, hogy nem végeztünk jó munkát. Persze, hogy jobb az autó, mint a tavalyi. De szerintem a mezőnyben mindenki jobb autót épített, mint a tavalyi.”

„A filmes napon sajnos esett az eső, így sokat nem tudtunk meg az autóról, de ahogy itt beleültem, egyből mindent normálisnak éreztem. Igen, kicsit másképp néz ki, de a csapat ezt az irányt választotta, és hiszem, hogy ez a legjobb irány, ha ők ezt mondják. Én most csak visszajelzéseket adok az autó egyensúlyáról, és szerintem javult. De ez egy folyamat az autóval” – utalt arra, hogy még távolról sem végeztek a munkával, csak most kezdik azt.

 

Borítókép: Adrian Newey és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak