Musorujsag
Élő Eredmények

Sorsdöntő meghallgatáson Horner: a Red Bull jövője a tét?

Sorsdöntő meghallgatáson Horner: a Red Bull jövője a tét?

BBC, Daily Mail
Sorsdöntő lehet a meghallgatás, ami pénteken vár a Red Bull csapatfőnökére, Christian Hornerre. Küszöbön egy főnökváltás, ami a címvédő csapat nyerő gépezetét is megroppanthatja?

Hétfőn robbant a bomba: belső vizsgálat indult a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner ellen. Az eljárást egy, a brittel együtt dolgozó alkalmazott panaszára indította a márka (F1-es csapat felett álló) salzburgi vezetősége, amely egyes források szerint azt is felajánlotta Hornernek, hogy önként távozzon. A brit ezt nem fogadta el, tagadta a vádakat, és mozgósította a saját ügyvédeit, akikkel pénteken a Red Bull által megbízott független bíró elé kell állnia egy meghallgatáson.

 

Mi a vád?

A hét folyamán sok forrásból sokféle találgatás látott napvilágot az ügy kapcsán. Ami a Hornert ért vádat illeti, még mindig ködös a történet. Annyi tudható, hogy az alkalmazott szerint a csapatfőnök átlépett egy bizonyos határt a magatartásával.

Az, hogy az első híradások külön említették, hogy egy Hornerrel együtt dolgozó női alkalmazott tette a panaszt, egy bizonyos irányba terelte a gyanút. Azóta viszont több brit forrás is arról számolt be, hogy az „elfogadhatatlan” magatartás valamiféle uralkodást, manipulációt takar, és a problémát elsősorban a szigorú vezetési stílus jelentheti.

 

Küszöbön a főnökváltás?

Horner mondvacsináltnak érzi az ügyet, mindent tagad. A „belső források” szerint felesége, Geri Horner is mellette áll, és többen is úgy vélik, amolyan hatalmi harc zajlik a háttérben, amit kérdéses, hogy az istállót 2005 óta irányító brit át fog-e vészelni.

A BBC sokatmondóan azt írta a pénteki meghallgatás előtt:

„Sok bennfentes, akikkel a BBC beszélt a helyzetről, nem számít arra, hogy túléli ezt a pozíciójában. Ugyanakkor Horner egy befolyásos ember a Red Bullon és az F1-en belül. Majd kiderül, ez a bukásához vezet-e.”

Arról már a múlt évben is folytak találgatások, hogy a Red Bullnál az új elnökség 2022-es kinevezése óta vannak belső feszültségek, mind vállalati szinten, mind az F1-es programon belül. Előbbi téren állítólag az ausztriai elnökség és az 51%-os többségi tulajdonnal rendelkező thaiföldi Yoovidhya család között vannak feszültségek, mivel utóbbi fél Dietrich Mateschitz halála óta nagyobb befolyásra törekszik. Horner állítólag a thaiföldiekkel van jó viszonyban.

Christian Horner (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Ami az F1-et illeti, múlt ősszel arról szóltak a hírek, hogy Horner próbálta háttérbe szorítani Helmut Marko tanácsadót, és át akarta venni az irányítást a két csapatot működtető teljes F1-program felett. Marko időközben két évvel hosszabbított a Red Bull-lal, és tavaly év végén azt mondta, minden marad a régiben Hornerrel.

Emellett a napokban arról is lehetett hallani, hogy Hornernek Max Verstappen apjával, Josszal is megromlott a viszonya az utóbbi időben, és talán ez is szerepet játszott abban, hogy a vizsgálat híréről beszámoló egyik első lap a Verstappenekhez közeli Telegraaf című holland lap volt. (A másik egyébként a Markót sűrűn forrásként használó német F1-Insider.)

Belső források szerint a Red Bull ausztriai vezetősége szabadulna Hornertől.

A BBC felvetette, kirúgása esetén jó eséllyel nem a csapaton belülről emelnének fel valakit, hanem közvetlenül Ausztriából érkezne az új csapatfőnök. Szerintük akár még az RB Leipzig futballcsapatot korábban irányító ügyvezető igazgató, Oliver Mintzlaff is az istálló élére kerülhet – bár ezt már csak találgatásként jegyzik meg.

Egy ilyen csere érdekes vetületet adna a Horner elleni belső vizsgálatnak és az egész ügynek. Mintzlaffról ugyanakkor tudható, hogy az elmúlt bő egy évében több dolgot is kifogásolt a Red Bull működésében. Állítólag a Porsche-szerződésből való kihátrálás sem tetszett neki, Marko stílusával is nehezen azonosul, és talán Horner növekvő befolyása is zavarja.

Oliver Mintzlaff és Christian Horner (Fotó: XPB)

 

Horner és Newey szerződésben védi egymást?

Miközben tavaly egy kivétellel minden versenyt megnyert a Red Bull, szakmai szempontból úgy tűnhet, övék a világ. A szezonrajt hajnalán zajló mostani ügyben viszont benne lehet annak veszélye, hogy a csapat saját magát üti ki a nyeregből.

Horner meghatározó arca a Red Bullnak. Miközben az évek során Helmut Marko és Dietrich Mateschitz a víziót és a célokat adták a csapatnak, a sikeres gárdát a gyakorlatban ő építgette fel arra a szintre, amin most áll, és házon belül alighanem sok híve is van, nemcsak ellensége. Már csak emiatt is érdekes kérdés, mennyire roggyan meg vagy akár dől be a Red Bull építménye, ha a 19 éve az egyik alappillért jelentő személyt eltávolítják.

Az elismert F1-es szakíró, Joe Saward ennek kapcsán a héten megosztott egy évek óta keringő paddockpletykát, ami a Red Bull másik alappillérével, Adrian Neweyval kapcsolatos.

„Régóta tartja magát, hogy Christian Horner és Adrian Newey olyan szerződéssel rendelkezik, amivel védik egymást. Ha az egyikük távozik, a másik is megteheti. Ezt sosem erősítették meg, de érdekessé teszi a helyzetet, ha Hornerrel valami történni fog…”

Christian Horner, Adrian Newey és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Az F1 legsikeresebb tervezője, Adrian Newey Horner nagy fogása volt még 2006-ban. Akkori versenyzője, David Coulthard győzte őt meg arról, hogy ha sikeres akar lenni a Red Bull-lal, megszerzi őt a McLarentől. Azóta hét egyéni és hat csapatbajnoki címet nyertek együtt. De Horner volt az is, aki évekkel ezelőtt az utolsó pillanatban akadályozta meg, hogy Newey a Ferrarihoz szerződjön. A vörösök már a bejelentésre készültek, amikor a szakember a csapatfőnök unszolására meggondolta magát. Ezt követően kapott lehetőséget az Aston Martin Valkyrie-projektjére, ami alighanem meghosszabbította az F1-es pályafutását is, hiszen a tervező akkoriban a Renault gyenge motorjai miatt kiábrándult a hibridmotoros F1-ből.

A Newey-pletyka kapcsán a Ferrari-hívő olaszok már tenyerüket dörzsölve figyelik a fejleményeket, és reménykednek, hogy ez akár megnyithatja a lehetőséget Newey kétszer-háromszor már lefújt Maranellóba szerződése előtt…

Horner esetleges menesztése – főleg ha van rá alapos ok – nem feltétlenül jelenti Newey automatikus távozását. Az erről folyó találgatás mindenesetre megmutatja, milyen irányú hatásai lehetnek egy ilyen változásnak, főleg ha mögötte ténylegesen politikai harcok és érdekek állnak.

 

És a többi kulcsember?

A BBC kiemelte, nemcsak Newey jövője válhat kérdésessé a Red Bullnál. Említést tesznek Jonathan Wheatley sportigazgatóról, akit többen Horner lehetséges belső utódjelöltjeként emlegettek a napokban. A kezdetektől a Red Bullt erősítő szakember a brit lap forrásai szerint Horner távozása esetén a előléptetésben reménykedik. És ha nem azt kapja, amit vár, talán átgondolhatja a hosszú távú jövőjét.

Daniel Ricciardo Pierre Waché (balra) technikai igazgatóval és Christian Hornerrel (Fotó: Red Bull)

Szerintük egy ausztriai vezető kinevezése eleve megosztó lépés lehet a Red Bull részéről, főleg, ha az F1-es háttér nélkül érkezik. Ez szerintük a technikai csapat vezetőiben, Ben Waterhouse teljesítményigazgatóban, Craig Skinner főtervezőben és Paul Monaghan csapatmenedzserben is felvethetne kérdéseket. Eközben a technikai igazgató Pierre Waché lehetséges távozásáról a BBC szerint már jó ideje tartja magát a pletyka. A franciát a Ferrarival hozták összefüggésbe, és vannak, akik szerint ez még mindig egy nyitott lehetőség.

A Red Bull az elmúlt évek sikerei kapcsán gyakran emlegette, hogy eredményeik kulcsát a csapat stabilitása jelenti. Horner esetleges kiválása megrengethetné a stabil alapot, ráadásul egy, a 2026-os felkészülés és a motorgyártóvá válás folyamatának meghatározó időszakában. Bármi is történt valójában, a pénteki tárgyalás nyomán meghozandó döntésnek nagy súlya van.

Borítókép: Christian Horner, Max Verstappen és Adrian Newey (Fotó: XPB)

További tartalmak