Musorujsag
Élő Eredmények

„Leclerc nagy probléma lesz Hamiltonnak, mert gyorsabb lesz nála”

„Leclerc nagy probléma lesz Hamiltonnak, mert gyorsabb lesz nála”

Motorsport-Total, Eurosport
Szép történetnek tűnik Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződése, ám nem mindenki venné biztosra, hogy nem olyan véget ér majd, mint Michael Schumacher mercedeses visszatérése.

Csak bő egy hét telt el a bejelentés óta, mégis annyi beszédtémát szolgáltatott már Lewis Hamilton Ferrarival kötött 2025-ös szerződése, amennyi máskor egy hónap alatt sincs. Az F1-et továbbra is lázban tartja a váratlan átigazolás, és ebben nemcsak a meglepetés játszik szerepet, hanem az is, hogy az egyik legnépszerűbb versenyzőről és a legnagyobb múlttal rendelkező csapatról van szó.

Miközben máris sokan foglalkoznak annak lehetőségével, hogy Hamilton világbajnoki címig vezetheti a Ferrarit, nincs mindenki meggyőződve arról, hogy a brit átigazolása olyan meseszerű történet lesz végül, amilyennek most ábrázolják, vagy amilyenné a 2012-es – hasonlóan váratlan – Mercedeshez szerződése.

A korábbi versenyző, Marc Surer rámutatott: a leendő csapattársat, Charles Leclerc-t nagy hiba lenne alábecsülni.

„Leclerc egy nagy probléma Hamilton számára, mivel Leclerc gyorsabb lesz. Meglepődnék, ha másképp lenne”

– mondta ki egyértelműen a svájci a Formel1.de-nek

Ő emiatt inkább Michael Schumacher 2010-es mercedeses visszatérését emlegeti párhuzamként. „Egy kicsit Michael Schumacher helyzetére emlékeztet ez engem, amikor visszatért a Mercedesszel. Ott volt neki egy bizonyos Nico Rosberg, aki az útját állta. Lewis Hamiltonnal is ugyanez történhet.”

Charles Leclerc és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Surer kétli, hogy a Ferrari hátrányos helyzetbe hozná a saját nevelésű tehetségét, ezért rizikósnak találja Hamilton váltását. Ám a brit mellett szóló érvet is felhozott: már George Russell mellett megtanulta, hogyan tud legyőzni egy fiatalabb versenyzőt csapattársként. „Megtanult boldogulni egy ilyen helyzettel” – mondta.

Hamiltont a németek egy korábbi versenyzője, Hans-Joachim Stuck sem feltétlenül érzi favoritnak Leclerc mellett.

„Gyanítom, hogy Leclerc legyőzi Hamiltont, és az egy rossz zárása lenne a pályafutásának”

– nyilatkozta az Eurosportnak.

Megjegyezte Hamiltonon a sajátos Ferrari-közeg is kifoghat, nemcsak Leclerc. Szerinte a brit nincs hozzászokva ahhoz, hogy a csapata nagyobb nála. „Meglepett a hír, és eszembe juttatott pár másik korábbi nagyságot, akik hasonlóval próbálkoztak. Hamilton különleges személyiség, de hogy képes-e kezelni a Ferrari rendszerét, arra kíváncsi leszek. Ott minden egy kicsit másképp működik, és most egy kicsit alá kell rendelnie magát, amihez nincs hozzászokva.”

„Ha a Ferrarinál versenyzel, bekerülsz a történelemkönyvbe, főleg ha még világbajnok is voltál valahol hétszer. A Scuderia másképp működik, mint mondjuk a Red Bull vagy a Mercedes. Nem vagy olyan nagy személyiség, mint más csapatoknál. A Ferrari maga Olaszország. A sajtó teljesen más, minden apróság eljut hozzájuk, nincsenek titkok. Szóval teljesen más tapasztalat lesz Hamilton számára.”

„Leclerc-hez képest Hamilton már nem a legfiatalabb, és ezt a történetet már láttuk korábban is. Egy versenyző csapatot vált, aztán a fiatalabb jön, és a kihívója lesz. Természetesen Hamilton megszerezheti a nyolcadik világbajnoki címét, de sokat is veszíthet. Ha megnyeri a nyolcadikat náluk, az egy nagy történet lesz. De még hosszú és nehéz utat kell addig bejárnia” – fogalmazott Stuck.

Borítókép: Lewis Hamilton és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak