Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Még megvan bennem, még mindig van mit bizonyítanom

Ricciardo: Még megvan bennem, még mindig van mit bizonyítanom

F1
Élvezi, hogy újra a régi, élvezte az ide vezető visszautat, és élvezi azt is, hogy új csapatának vezére lehet. Daniel Ricciardo számára 2024 jelentheti az igazi visszatérést, és ha eléri, hogy Helmut Marko mosolyogjon…

Nem volt valami könnyű az elmúlt bő egy évben Daniel Ricciardónak lenni. Előbb kirúgta őt a McLaren, mert nem hitte, hogy valaha is olyan szinten teljesít velük, amilyet a szerződtetésekor vártak tőle, aztán kiszorult a mezőnyből, majd mikor fél év kihagyás után visszatért, a kezét törte egy buta zandvoorti balesetben, ami újabb hónapokra visszavetette őt.

A visszaút fájdalmas és döcögős volt, de még itt van, és 2024-re készül, mégpedig már az első pillanattól fogva. Mint azt az F1 riporterének az RB-csapat Las Vegas-i bemutatója előtt elárulta, számára a téli pihenő nem is volt igazán pihenő. „A rövid 2023-as évem után nem volt szükségem annyira a holt idényre, mint másoknak. Persze jó volt hazatérni, de nem kellett sokat lazulnom, ami klassz, és nem igazán engedtem ki.”

Ennek bizonyítéka, hogy szokásával ellentétben nem vette ki az egész decembert, végig készült az új idényre – testben és lélekben is. „A leghosszabb idő, amit edzés nélkül töltöttem, talán három nap volt.”

„Ez most egy igazi előszezonnak tűnik. Minden megvolt, az egész felkészülés. Tavaly már ízelítőt kaptam, jól ismerem már a csapatot, így Bahreinbe érkezve már nem lesznek bizonytalanságok, nem fogom azt mondani, hogy hű, erre még rá kell jönnöm. Persze nem tudom, hol fogok célba érni, de a felkészülés szempontjából nincs már több kérdőjel.”

És már magával kapcsolatban sincs sok. Miközben Ricciardo a McLarennél teljesen elveszetté vált, régi-új közegébe visszatérve hamar visszatalált önmagához. És ami a legfontosabb, már a tavalyi Alpha Taurival is megtalálta a közös hangot, sokkal jobban, mint a McLarennel valaha is. „Igen, így érzem. A holt idényben nem ücsörögtem csak úgy a fotelben, fejben végig mozgásban maradtam, így amikor visszaülök majd az autóba, nem fogom azt érezni, hogy több hónapja nem vezettem. Egyből elkapom a ritmust. Aztán ahogyan a szezon folyamán fejlesztettünk, találtunk bizonyos dolgokat az autóval, ami először is bevált nálam, másfelől Juki is gyorsult vele a vezetési stílusával. Van tehát miért bizakodónak lennünk a rajt előtt” – magyarázta.

Daniel Ricciardo (Fotó: Getty Images/Red Bull)

 

Élvezi, hogy hallgatnak rá és vezethet

Ricciardo arról is beszélt, hogy élvezi, hogy rutinjával előrébb viheti csapatát. A vezetők már tavaly sokat dicsérték, mondván, motivációt, lendületet adott a csapatnak, emellett technikai szempontból irányt is mutatott. Nem sokkal a visszatérése után neki köszönhettek új beállításokat, amikből Cunoda is profitálni tudott.

„Mindig szerettem ezt. Tavaly az érkezésemkor igyekeztem visszajelzéseket adni a csapatnak, és nemcsak magam miatt, azért is, hogy a csapat előrébb jusson. Láttam, mennyire várták ezt. Becsülik a többi csapatnál szerzett tapasztalatomat, azt, ahogyan másokkal együtt dolgoztunk, és próbáltam más gondolkodásmódra ösztönözni őket, kicsit kirántani őket a köreikből. A friss szem hatása.”

„Ez engem is arra bátorított, hogy még többet találjak. »Oké, hallgatnak rám, ez bevált, akkor dolgozzunk tovább, és hajtsunk mindenkit.«”

„Nem állítom, hogy azt akartam elérni, hogy sablonon kívül gondolkodjanak, mert egyértelműen nem én vagyok itt a legokosabb fickó, de látszott, hogy volt egy lökés. Amikor javult a köridő, és látták, hogy elégedettebb vagyok az autóval, úgy voltunk vele, rendben, ássunk még mélyebbre” – magyarázta, mi adott nekik lendületet.

 

A régi Daniel

A mclarenes évekhez képest nagy változás, hogy Ricciardo újra magabiztos. Az akkori problémákon rágódás után ma már jobban tudja, mit akar, és azt is, hogyan érheti el.

„Magabiztosabb vagyok az autóban, mert jobban értem, és a kapott visszajelzések jobban megfelelnek az érzéseimnek”

– erősítette meg.

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull)

Hozzátette, mindez nem jelenti azt, hogy egész évben szárnyalni fog. „Van huszonnégy verseny idén, és lesznek futamok, amikor a fejedet fogod törni, és nem érted, miért nem ment az adott edzésen. Ez benne van a versenyzésben. Nem számítok arra, hogy lesz huszonnégy problémamentes hétvégém. De hiszem, hogy több lesz a jó, mint a rossz. És minél jobban érzem magam az autóban és a csapatban, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy jó hétvégéink legyenek, mint Mexikóban.”

Kifejtette: a régi önmagának érzi magát.

„Igen. Élveztem, ahogy visszatértem ide. Mindenkinek megvan a maga útja, és ez volt az enyém. Örülök, hogy visszatértem ide, és úgy érzem, hogy még mindig megvan bennem. És még mindig meg akarom csinálni. Azért akarom megcsinálni, mert úgy érzem, még mindig van mit bizonyítanom. Jó helyzetben vagyunk.”

Az idei céljai kapcsán elmondta: „Ez a tavalyi év folytatása. A Forma–1-be való visszatérésnek. Az újbóli versenyzés iránti lelkesedésé. Szeretném, ha működne a pályafutásom második fejezete. Annyira akarok, mint már nagyon rég, és ezt szeretném kihasználni. Remélhetőleg az eredményeken is látszani fog.”

 

Marko mosolya és a következő évek

Az eredmény a távlati célja miatt is fontos. Ricciardo nem titkolja, a Red Bull ülésére pályázik. Ehhez többek között Helmut Markót kell meggyőznie.

Megkérdezték, kitűzött-e neki valamilyen célt a tanácsadó a 2024-es évre. „Semmi különöset. De ismerem őt, már nem kell tőle hallanom, mi a cél vagy mire van szükség. Nem szeretnék mindig csak Mexikóról beszélni, mint Monzáról, amikor a McLarennél voltam, de az ottani olyan volt, amire szerinte képes vagyok. És azon a hétvégén sem éreztem úgy, hogy túl sokat kéne mondania. Láttam őt a rajtrácson, láttam a mosolyát, ami azt mondta: »Ez az a Daniel, akit én ismerek.« És ennyi. Ha mosolyt csalok az arcára, akkor tudom, hogy elvégzem a feladatom, és tudom, hogy mi a feladatom.”

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull/Getty Images)

Amennyiben így lesz, Ricciardo véghez viheti, amit a McLarentől való elküldésekor talán maga sem hitt: meghosszabbíthatja az F1-es pályafutását. Míg a wokingi távozásakor már arra is felkészült, hogy ezzel vége az F1-es fejezetnek, most úgy érzi, akár még 40 évesen is itt lehet, ha úgy alakul.

„Így viszonyulok hozzá. Akarok-e a negyvenes éveimben is versenyezni? Talán nem. De fejben úgy viszonyulok hozzá, hogy ha megfelelően felkészülök, és mindent megteszek, amiről tudom, hogy meg kell tennem, akkor nem látom, miért ne teljesíthetnék csúcsszinten a negyvenes éveimben.”

„Amikor majd elérek ahhoz a mérföldkőhöz, persze dönteni fogok, de fejben úgy viszonylok ehhez, hogy mindent megteszek, hogy fenn tudjam tartani ezt, ahogyan például Fernando is teszi” – fogalmazott a nyolcszoros futamgyőztes ausztrál.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull)

További tartalmak